Mutfak robotundan grafen üretildi!

Karabük Postası tarafından
13 Mayıs, 2014 06:28 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bilim insanları karbon atomlarının bal peteği şeklinde ve bir atom kalınlığında bir araya gelmesi ile oluşan grafen maddesini mutfak robotuyla elde edebildiklerini açıkladı. Olağanüstü özelliklere sahip bir madde olan ve endüstriyel anlamda çığır açabileceğine inanılan grafen çelikten 100 kat daha güçlü, ince ve esnek bir madde. İletkenliği bakırdan daha fazla ve plastiğin içine yüzde 1 oranında karıştırıldığında plastiği elektrik iletken hale getiriyor. Grafenin elektronik alanındaki silikonun yerine geçebileceği düşünülüyor. Bunun yanı sıra su ıslahı, petrol sızıntısı temizliği ve hatta çok daha ince kondom üretebilmek konusunda da faydası dokunabileceği düşünülüyor. Bilim insanları bir süredir bu olağanüstü maddeden büyük miktarlarda ve defosuz üretim yapabilmenin yollarını arıyor. İrlanda ve İngiltere'den bilim insanlarının oluşturduğu ekip grafen elde edebilmek için kurşun kalemlerde kullanılan grafit tozunu mutfak robotuna döküp ardından su ve bulaşık deterjanı ekleyerek yüksek devirde karıştırdı. Bu deneyin sonuçlar Nature Materials dergisinde yayınlandı. Grafit aslında gündelik hayatımızda kullandığımız çok basit bir eşyada bulunuyor: Kurşun kalemde. Kurşun kalemlerdeki kurşunu üretmek için kille karıştırılan grafit, grafen tabakalarının üst üste binmesinden oluşuyor. Trinity College of Dublin'den Jonathan Coleman ve meslektaşları birçok laboratuvar mikserini ve sıradan mutfak mikserini bu olağanüstü malzemeyi üretebilmek için denemişler. Evde denemeyin Ekip, bir solüsyon içinde hızlı bir şekilde dönen bir aletin kırpma etkisinin, ince grafiti oluşturan grafen tabakalarını iki boyutlu yapılarına zarar vermeden birbirinden ayırmaya yetecek yoğunlukta olduğunu göstermişler. Elbetteki bu deney evde denemeniz için değil. Gereken bulaşık deterjanı miktarı bir dizi farklı faktöre bağlı olarak belirleniyor ve daha sonra grafen içeren o siyah sıvının ayrıştırılması gerekiyor. Fakat araştırmacılar çalışmalarının grafeni ticari üretimde kullanma yolunda "önemli bir adım" olarak nitelendiriyor. Araştırmacılar süreci hızlandırabilmek için Birleşik Krallık firması Thomas Swan için çalışmaya başlamış, amaçları yıl sonuna kadar her gün bir kilogram grafen üretebilecek bir pilot tesisat kurabilmek. 2010 yılında Manchester Üniversitesi araştırmacısı Andre Geim ve Konstantin Novoselov grafeni bularak Nobel ödülü kazandılar. İki bilim insanının grafitten grafen katmanlarını grafitten soyma yolu yapışkan bant kullanmaktı. Şu anda grafen, kimyasal buhar çöktürme yöntemiyle atom atom üretiliyor. Her ne kadar bu yöntemle metre ölçülerinde grafen tabakaları üretmek söz konusu olsa da, tabakalarda defolar meydana gelebiliyor bu da malzemenin kalitesini düşürebiliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Bolu’ya sayısız hayır yapan İzzet Baysal Vakfı’ndan bir eser daha

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Mayıs, 2025 20:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bolu’nun "manevi babası" olarak anılan merhum hayırsever İzzet Baysal’ın kurduğu İzzet Baysal Vakfı tarafından yaptırılan kente kazandırılan Esin Baysal Aile Sıhhati Merkezi düzenlenen merasimle hizmete açıldı.
1907 yılında Bolu’da doğan İzzet Baysal, 1986 yılında İzzet Baysal Vakfı’nı kurarak tüm mal varlığını eğitime ve sıhhate adadı. Bolu’ya eğitim ve sıhhat alanında eserler kazandıran iş adamı merhum İzzet Baysal’ın kurmuş olduğu İzzet Baysal Vakfı yeni yapıtı olan Esin Baysal Aile Sıhhati Merkezi hizmete açıldı. İzzet Baysal Vakfı’nca Sıhhat Mahallesi’ne yapılan sıhhat merkezinin açılışına, vilayet protokolü ve vakıf üyeleri katıldı. 750 metrekare alan üzerine kurulu 3 katlı sıhhat merkezinde 10 poliklinikle hizmet verecek. İzzet Baysal Vakfı’nın Bolu’da kazandırdığı Esin Baysal Aile Sıhhati Merkezi, bu mirasın 148’inci halkası olarak kayıtlara geçti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.