Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bakırın Başkenti Küre’de Bir İlk Yaşatılıyor

Kastamonu Yayın: 03.10.2015 08:21
Yazar:
Bakırın Başkenti Küre’de Bir İlk Yaşatılıyor

KASTAMONU Osmanlı döneminden kalan bakır iş işlemeciliği mesleği, Küre ilçesinde yaşatılmaya çalışılıyor.
Osmanlı döneminden beri Küre’de bakır madeni işletmeciliğinin yapıldığını vurgulayan bakır işlemeciliği ustası İsmail Taşkan, “Osmanlı’dan günümüze Küre’de bakır işlemeciliği yapılmıyor, ben Küre’de bir ilki başarmak için bakır işleme işine başladım” dedi.
Taşkan, “Madenimiz var ama Osmanlı’dan günümüze kadar ilçemizde bakırla uğraşı olmamış yani bakır levhalar üzerine kabartma işi olmamış. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarındandır bu sanatımız gün yüzüne çıkarmak istedim” diye konuştu.
Eskiden bakır kaplar, kazanlar olduğuna dikkat çeken Taşkan, şimdi ise çeliğe rağbet olduğunu dile getirdi. Bakırın evlerde tekrardan süs eşyası olarak, fincan takımları olarak duvarlara asılan süs eşyaları olarak geri döndüğünü söyleyen Taşkan, “Uzun yılar önce Kastamonu’da bakır çarşısı vardı orada banyo kazanı, leğen dövne gibi işler yapılırdı, şimdi ise bu işi yapan pek kimse de kalmadı” dedi.
“Siz bu işi nereden öğrendiniz diye soracak olursanız?” diyerek sözlerine devam eden Taşkan, “İstanbul da Aziz Ustamdan bu işi öğrendim.Allah razı olsun ki onun gibi ustayı tanıyıp yanında almış olduğum eğitim sayesinde bu işi yapıyorum” şeklinde konuştu.
Bu sanatın birkaç çeşidi olduğunu belirten Taşkan, “Bizim yaptığımız iş Erzincan usulü Kakma sanatıdır.Orta Asya’dan doğan doğal geleneksel Türk süsleme sanatlarından biri olan ‘Kakmacılık’ sanatı en çok Osmanlı döneminde altın çağını yaşamıştır” diye konuştu.
Kullandığı malzeme olarak kendi yaptığı çelik kalemlerin önemli faydası olduğuna dikkat çeken Taşkan, “Çeşitli amaçlarda kullandığım çelik kalemler sayesinde kumlamayı ayrı, oymayı ayrı, kakmayı ayrı kalemlerde kullanıyorum, diğer sanatlardaki gibi kullanılan takımları satın alma şansımız yok” ifadelerini kullandı.Kakmacılık sanatına demircilik mesleğini yaparken ilgi duyduğunu ifade eden Taşkan, bir dönem de Küre Halk Eğitim’de eğiticilikte bulunduğunu vurguladı. Bu sanatın çak sabır gerektiğine işaret eden Taşkan, “Sabredersen oluyor ama yaptığın eseri bitirip de baktığımızda bütün yorgunluğumuz atılıyor” dedi.
Elinden geldiğince bu sanatı icra edeceğini söyleyen Taşkan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yapılan çalışmaların satışlarının olması da çok önemli, ürünler satıldıkça değer kazanıyor ve yeni ürünlerin yapılmasının önü açılıyor. Bu sebepten, her sanat dalında olduğu gibi destek ve alakadar olmak gerekiyor.”
KAYMAKAM IŞIK: “OSMANLI DÖNEMİNİ TEKRAR GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAĞIZ”
Bakır işlemesi ustası İsmail Taşkan’ı ziyaret eden Küre Kaymakamı Nesim Işık, “Ürünler hediyelik olarak profesyonel olarak yapıldığında daha dikkat çekecektir. Küçük işletme olarak az sayıda ürünle turizme yönelik ucuz ürünlerin yapılması bu hususta çok önemli. Osmanlı dönemini tekrar gün yüzüne çıkaracağız” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kazada ölen kızlarının cenazesinin getirildiği evleri 6 yıl sonra kendilerine mezar oldu

Gündem Yayın: 03.05.2024 12:48
İhlas Haber Ajansı
Kazada ölen kızlarının cenazesinin getirildiği evleri 6 yıl sonra kendilerine mezar oldu

Bartın’da 9 gün önce engelli Tevfik Çetinbağ’ın hayatını kaybettiği yangında ağır yaralanan eşi de hayatını kaybetti. Çiftin 6 yıl önce evlat acısı yaşadıkları ortaya çıkarken, kazada ölen 9 yaşındaki kızlarının son kez cenazesinin getirildiği ev kendilerine mezar oldu.

Bartın’ın Kayadibikavlak köyü Örencik Mahallesi’nde bedensel engelli Tevfik Çetinbağ’ın evinde tüpten çıkan gaz nedeniyle yangın çıkmış, evde yatalak halde bulunan Tevfik Çetinbağ alevlerin arasında kalmıştı. Dışarı çıkarak yardım isteyen Seher Çetinbağ ve kaynı Selim Çetinbağ, Tevfik Çetinbağı kurtarmak için yeniden alevlerin arasına dalmıştı. Olay yerine sevk edilen itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri tarafından müdahale edilen yangın kısa sürede söndürülürken, feci olayda Tevfik Çetinbağ hayatını kaybetmiş, Seher Çetinbağ ve Selim Çetinbağ ağır yaralı olarak kurtarılmıştı.

Ağır şekilde yaralanan Seher ve Selim Çetinbağ 112 ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından önce Bartın Devlet Hastanesine ardından ise İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesine sevk edilerek tedavi altına alınmıştı. Selim Çetinbağ’ın hayati tehlikesi sürürken, Seher Çetinbağ ise 9 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti. Seher Çetinbağ’ın cenazesinin İstanbul’dan Bartın’ın Kayadibikavlak köyüne getirilerek, aynı yangında hayatını kaybeden kocasının mezarının yanına defin edileceği öğrenildi.

6 yıl önce ölen kızlarının tabutunun getirildiği ev kendilerine mezar oldu

Yangında hayatını kaybeden bedensel engelli Tevfik Çetinbağ ve eşi Seher Çetinbağ’ın 6 yıl önce evlat acısı yaşadıkları ortaya çıktı. 6 Nisan 2018 yılında Bartın Sipahiler Şehit Gürdal Çakır İlkokulu bahçesinde meydana gelen kazada, özel eğitim alan 9 yaşındaki Emine Çetinbağ’a servis aracı çarpmış, kazada hayatını kaybeden küçük kızın tabutu son kez evlerine götürülmüştü. Bedensel engelli baba tekerlekli sandalye ile evin dışına çıkarılan acılı baba Tevfik Çetinbağ, son kez evlerinin önüne getirilen kızının tabutu başında gözyaşı dökmüş, anne Seher Çetinbağ ise, “Benim kınalı kuzum, babaannene selam söyle” diyerek ettiği feryat yürekleri dağlamıştı.

Küçük kızın tabutunun getirildiği ev, olaydan 6 yıl sonra çıkan yangında tamamen kül olurken, küçük kızın evde yaşayan anne ve babası Tevfik ile Seher Çetinbağ yangında hayatını kaybetti.