blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Mayıs, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Profesörden kurbanlık uyarısı: “Hayvanın burnundan ve ağızından akıntı gelmemesi en başta dikkat edilecek husus”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi tıpkı vakitte Veteriner Besin Hijyenistleri Derneği Lideri Prof. Dr. Ali Gücükoğlu, kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi noktalardan bahsederek, "Hayvanlar tercih edilirken bilhassa burunlarından, ağızlarından akıntı gelmemesi, doğal deliklerin üzücü kokulu bir akıntının olmaması gerekiyor. Ayrıyeten hırıltılı bir teneffüsünün olmaması en başta dikkat edilecek hususlardır" dedi.
OMÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Gücükoğlu, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, kurbanlık hayvan seçimi ve kesim sürecine ait sıhhat ve hijyen kuralları hakkında değerli açıklamalarda bulundu. Kurban ibadetinin halk sıhhati, hayvan refahı ve etraf şuuru açısından da büyük ehemmiyet taşıdığını söyleyen Gücükoğlu, her yıl Kurban Bayramı’nda kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanın Türkiye’de yıllık kesilen hayvanların yüzde 15’ine denk geldiğini belirtti.
Yoğun hayvan hareketi, hastalık yayılımı, etraf kirliliği ve besin güvenliği açısından risk oluşturabildiğini söz etti.

Kurbanlık seçerken bunlara dikkat
Kurbanlık alacak vatandaşlara kıymetli ihtarlarda bulunan Prof. Dr. Gücükoğlu, "Hayvanın kulak küpesinin ve veteriner sıhhat raporunun kesinlikle bulunması gerekir. Gözleri kör, topal, boynuzları kökten kırık, çok zayıf, hamile yahut yeni doğum yapmış hayvanlar kurbanlık olarak uygun değildir. Kurbanlık hayvanlar en az yaş hududuna ulaşmış olmalıdır. Sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1, deve ise 5 yaşında olmalıdır. Hayvan pazarları üzere kontrollü alanlardan alışveriş yapılmalı, sokak satıcılarından uzak durulmalıdır" diye konuştu.

Kesim hijyenine kesinlikle uyulmalı
Kesim süreçlerinin kesinlikle ruhsatlı mezbahalarda ya da süreksiz kesim yerlerinde yapılması gerektiğini söyleyen Gücükoğlu, "Kendi özel alanlarında kesim yapacak vatandaşlar, etrafa ziyan vermeyecek ve hayvana acı çektirmeyecek halde bu süreci gerçekleştirmeli. Hayvanlar, başkalarının gözü önünde kesilmemeli, kesim sırasında kullanılan bıçak keskin ve gereğince uzun olmalı. Hayvanın acı çekmemesi ve tesirli kan akışı için bölümün tek atakta yapılması gerekiyor. Bıçağın hayvanın boyun genişliğinin 1.5-2 katı uzunluğunda olması ülküdür. Ayrıyeten kan akımı tam sağlanmalı, hayvanın öldüğünden emin olunmadan deri yüzme ve parçalama süreçleri başlatılmamalı" formunda konuştu.

Etin koruması ve tüketimi için altın kurallar
Etlerin buzdolabına konmadan evvel serin bir yerde en az 5-6 saat bekletilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Gücükoğlu, "Et, sıcak halde poşetle buzdolabına konmamalı. Bu, bozulmayı hızlandırır. Etler buzdolabında 5-6 gün, kıyma ise 3 gün koruma edilebilir. Daha uzun saklama için eksi 18 derecede derin dondurucuya konulmalıdır. Sakatatlar, etten başka saklanmalı ve 24 saat içinde tüketilmelidir. Etler kesinlikle uygun pişirilmeli, iç sıcaklığı 70 dereceyi geçmelidir. Kavurma yahut salamura formülleriyle de et uzun müddet sağlıklı halde koruma edilebilir" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Mayıs, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Uzungöl’de dereye düşüp kaybolan Suudi Arabistan uyruklu çocuğu arama çalışmaları sürüyor

Trabzon’un Çaykara ilçesinin turizm merkezi Uzungöl’de bulunan Haldizen Deresi’ne su içmek isterken düşen Suudi Arabistan asıllı Faisal Ramzi Alshaikh’u (9) arama çalışmaları sürüyor.
Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Uzungöl bölgesine ailesi ile gezmeye giden Suudi Arabistan asıllı Faisal Ramzi Alshaikh (9), Haldizen Deresi’nin kenarından su içmeye çalıştığı sırada istikrarını kaybederek suya düştü. Olayı fark eden baba, paniğe kapılarak çocuğunu kurtarmak için suya atladı. Lakin derenin debisinin yüksek ve akıntının güçlü olması nedeniyle sıkıntı anlar yaşayan baba zahmetle kıyıya çıkmayı başardı. İhbar üzerine bölgeye jandarma, 112 sıhhat grupları, AFAD, AKUT, UMKE, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve Dalgıç Timi takımları sevk edildi.
Dün öğlen saatlerinden itibaren başlayan arama çalışmalarında sonuç alınamadı. Eriyen kar suları nedeniyle su debisinin yüksek olması çalışmaları güçleştirirken, yaklaşık 100 kişilik takımın Haldizen Deresi’nin yanı sıra Uzungöl’de de 9 yaşındaki çocuğu arama çalışmaları sürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.