Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mart, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi otomotiv ve havacılık sektörlerinde kullanılmak üzere hafif ve yüksek dayanımlı magnezyum alaşımlarını geliştirdi

Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) TÜBİTAK takviyeli projeyle geliştirilen magnezyum alaşımlarının hem yakıt tasarruf sağlaması hem de daldaki çevresel sürdürülebilirlik maksatlarına katkı sunması bekleniyor.
KBÜ Metalurji ve Gereç Mühendisliği Kısmından Prof. Dr. Ali Güngör ve doktora öğrencisi Yousef Mustafa Salem Fhail Boom, TÜBİTAK 1002 projesi kapsamında otomotiv ve havacılık dallarında kullanılmak üzere hafif ve yüksek dayanımlı magnezyum alaşımlarını geliştirdi. Bu projeyle, hem yakıt tasarrufu sağlanması hem de sera gazı emisyonlarının azaltılması hedefleniyor.
Enerji kaynaklarının hudutlu olması nedeniyle hafif materyallere yönelik arayışların arttığını vurgulayan Prof. Dr. Ali Güngör, "Enerjiye olan talep her geçen gün artıyor. Biz de ‘Yakıt tasarrufu konusunda ne yapabiliriz?’ sorusuna tahlil arayarak hafif metaller üzerinde çalıştık" dedi. Magnezyumun bilinen en hafif metallerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Güngör, bu özelliğin kara ve hava taşıtlarında değerli avantajlar sağladığını söz etti. "Magnezyum, alüminyuma kıyasla yüzde 36, demire kıyasla yüzde 78 daha hafiftir. Bu da çeşitli araçlarda kıymetli yakıt tasarrufu sağlamaktır" diyen Güngör, magnezyumun dayanımının ve korozyon direncinin düşük olması ve şekillendirilebilme zorlukları nedeniyle endüstriyel kullanımının sonlu olduğuna dikkat çekerek bu dezavantajları gidermek için magnezyuma çeşitli elementler eklediklerini lisana getirdi. Güngör, magnezyum alaşımlarının otomotiv dalında direksiyon simidi, iç kapı iskeleti, koltuk iskeleti, şanzıman kutusu üzere birçok modülün üretiminde kullanıldığını söyledi. Magnezyumun araba sacı olarak kullanılması için 6000 serisi denilen alüminyum alaşımlarının akma dayanımına eşit olması gerektiğini anlatan Güngör, "Biz bu çalışmalarda düşük oranlarda alüminyum, çinko, kalsiyum ve manganez içeren magnezyum alaşımlarını döküm yoluyla ürettik. Akabinde uyguladığımız ısılı süreç ve sıcak haddeleme tekniklerini kullanarak, akma dayanımı 155 megapaskal, çekme dayanımı 240 megapaskal olan ve düzlem şekillendirilebilirlik özelliğine sahip magnezyum alaşımlarını üretmeyi başardık" diye konuştu. Elde edilen sonuçların, daha yüksek performanslı magnezyum alaşımlarının üretilebileceğini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Güngör, bir sonraki kademede üretim süreçlerini daha da geliştirerek patent müracaatında bulunacaklarını aktardı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 21:40 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Başkan Değirmenci, “40 yıllık sendikacılık hayatımın en kolay sözleşmesini imzaladık”

Özçelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, KARDEMİR ile imzalanan toplu iş sözleşmesinin sendika hayatı boyunca imzaladıkları en kolay sözleşmelerden biri olduğunu söyledi.

Özçelik İş Sendikası, KARDEMİR ile 17. Dönem Toplu İş Sözleşmesini düzenlenen törenle imzaladı. Genel Müdürlükte düzenlenen törene KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Özçelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, yönetim kurulu üyeleri ile sendika üyeleri katıldı.

İmza öncesi konuşan Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, "Sürecimiz biraz uzun sürdü ama her iki taraf ta yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalıştı. Geçtiğimiz dönem sektörün durumu malum. Ancak Karabük Türkiye'de ağır sanayinin kalbi ve burası bir işçi şehri. Kardemir bir yere gelecekse, ivmelenmesi, ideallerine erişmesi, çok daha güçlü olarak yarınlara yürümesi gerekiyorsa bunun lokomotifi çalışanımızdır" dedi.
"Bundan sonra atacağımız her adımda, tesisimizin, fabrikamıızı iyileştirilmesi, veriminin arttırılması, düzenlenmesi, Kardemir'in daha karlı, daha verimli, daha atak yarınlara doğru çok güvenilir adımlarla yürüyen bir şirket olmasının temelini attık" diyen Demir, "Bu temelde, arkadaşlarımızla var gücümüzle şirketimizi daha ileriye taşımak için elimizden gelen her türlü fedakarlığı beraber yapacağımıza inancımız tamdır. Bu anlayış içinde toplu iş sözleşmemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
Özçelik İş Sendikası ile emekçilerin bir bütün olduğunun altını çizen Özçelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, "40 yıla yakın sendikacılık hayatımın en kolay toplu iş sözleşmesini imzaladık" ifadeleriyle sözleşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Değirmenci, "Biz Kardemir'siz, Kardemir bizsiz olamaz. Karabük bizsiz, biz Karabüksüz olamayız. Biz burada bir aileyiz. Büyümemizin ana faktörü Kardemir ve emekçileridir. Dolayısıyla biz Kardemir'e gözümüz gibi bakan bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. Geçmişte yaptığımız sözleşmelerde ücret artışını verimlilikle telafi etme sözünü almıştım. 2 sene sonra tekrar oturacağımız TİS masasında daha güzel haklar elde edelim diye canla başla çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Değirmenci, şunları söyledi: "Ola ki Kardemir bir sıkıntıya düşerse, ben ve üyelerim burada ücretsiz çalışmaya hazırız. Geçmişte Özçelik İş Sendikası üyeleriyle birlikte ne fedakarlıklar yaptı. Yine üzerimize düşeni yapmak için yönetimin yanında oluruz."

Konuşmaların ardından TİS protokolleri imzalanmasıyla program sona erdi.

Genel Başkan Değirmenci, daha sonra baş temsilcilik binasının önüne geçerek burada vardiya çıkışında toplanan işçilere hitap ederek, sendika olarak kendi rekorları ile Türkiye rekorunda bir sözleşmeye imza attıklarını söyledi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.