Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bulunan Alacahan’da açılan kursta, el nakışları öğretmeni olarak vazife yapan Eda Turan’ın öğrencileri ortasında annesi ve ablasının bulunması dikkat çekiyor.
Kursiyerlerden anne Nuran Şahin, kızından eksiklerini öğrenmeye çalıştığını belirtirken abla Ebru Şen de, kız kardeşinden ders almanın kendisi için farklı bir his olduğunu kaydetti.
Ortahisar Halk Eğitim Merkezi el nakışları öğretmeni Eda Turan, bilhassa eskiye yönelik işlemeleri daha da modernize ederek günümüze uyarlamaya çalıştıklarını tabir ederek "Türk el nakışlarına yönelik çabucak hemen her şeyi yapıyoruz. İşlemelerin tarihi aslında çok eski. Anadolu’da yapılan hafriyatlarda birinci bulgulara cilalı taş döneminde rastlanıyor ancak birinci yapıtlara 15. yüzyılda birinci örneklerine rastlanıyor. Türk el nakışları en parlak devrini de 17. ve 18. yüzyılda yaşamış sonrasında da günümüze kadar geliyor. Şu anda Halk Eğitim Merkezlerinde bilhassa eskiye yönelik işlemeleri daha da modernize ederek günümüze uyarlamaya çalışıyoruz. Türk el nakışlarının birinci ortaya çıkma sebebi temel gereksinimler. Kıyafetlerde elbiselerde örtülerde perdelerde o halde kullanılmış sonrasında çeyiz olarak dekoratif eserler olarak günümüze kadar gelmiş. Şu andaki çağımız bilgisayar çağı. Gençlerimizin yüzde 99’u ona yönelmiş durumda. Muhakkak bir yaştan sonra yaşadıkça bunları kullandıkça pahasını anlıyoruz ve özümsüyoruz. Gençlerimiz de şu anda önemsemiyorsa da yarın önemseyeceklerdir" dedi.
Kursiyerlerden anne Nuran Şahin, eksiklerini kızından öğrenmeye çalıştığını belirterek "Çocuk yaşlardan beri dikiş nakış işi yapıyorum kızlarım da meraklı olduğu için onlar da devam ettiler. Şu anda birtakım şeyleri kızımdan öğreniyorum eksiklerimi tamamlıyorum. Evvelce başörtülerdeki örnekler şimdilerde oda kadrolarında kullanılıyor" diye konuştu.
Kursiyerlerden kızı Ebru Şen ise, "Yaklaşık 15 yıldır çeşitli kurslara katılıyorum. İnsan için farklı bir meşgale oluyor. Burada farklı şeyler öğreniyorsunuz farklı beşerler tanıyorsunuz. Kız kardeşimden ders almak ayrıyeten hoş. Vaktinde birlikte de tekrar kurslara katıldık" formunda konuştu.
Kursiyerlerden Fatma Taşkara da bilmediklerini öğrenmeye çalıştığını kaydederek "Sağ olsun devletimiz bize bu türlü bir imkân tanıdı. Bilmediklerimizi öğreniyoruz. Kursumuzda iki kız kardeş bir anne var ikisi de çok düzgün beşerler. Onun için daha istekli geliyoruz" tabirlerini kullandı.