Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bu Hastalıktan Yılda 250 Bin Kişi Ölüyor

Gündem Yayın: 06.05.2014 14:30
Yazar:

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki, 6 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle açıklama yaparak, astım hastalarının sigarayı bırakmaları ve kilo vermelerinin önemli olduğunu ifade etti.

Astımın Hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde meydana gelen bir hastalık olduğunu hatırlatan Tiryaki,  “Rahat bir nefes için astım ilaçlarınızı düzenli alın, doktor kontrollerinizi unutmayın.. Astım; nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Dünyada yaklaşık 235-300 milyon astımlı hasta olduğu düşünülmektedir. Ülkemizde her 12-13 yetişkinden ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır ve görülme sıklığı giderek artmaktadır. Astım tedavisinde amaç; hastalığı kontrol altına almaktır. Uygun ilaç tedavisi ile astım hastaları günlük yaşamlarına herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler.

Astımlı hasta için kontrol altında olmak ne demektir? Gündüz astım yakınması yoktur,

Gece astım nedeni ile uyanmaz, Hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçların yanında hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimi olmaz, Nefes ölçümleri normal düzeydedir

Günlük işleri kolaylıkla yapabilir

Astım nasıl kontrol altına alınır? İlaçları doğru teknikle ve düzenli kullanmak, Sigara dumanı allerjik maddeler – kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmamak, Obeziteyi önlemek ve tedavi etmek

Astımı tamamen kontrol altına almak mümkün olmasına rağmen halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acile başvurmaktadır. Erişkinlerde işgücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olmaktadır.

Ülkemizde astımlı hastaların %10’undan fazlası sigara içmekte, %30-40’ı obezdir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin astımın kontrolünü sağladığı kanıtlanmıştır.

Dünya Astım Günü aktiviteleri ve bu konudaki diğer çalışmalar; astım hastalığının önemini anlatıp, hastalık ve kontrol kavramı konusunda farkındalık oluşturmaya yöneliktir. Bu kapsamda her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü “Dünya Astım Günü” olarak kutlanmakta, çeşitli etkinlikler yapılmaktadır” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te uygarlığın izleri keşfedilecek

Kültür Sanat Yayın: 08.05.2024 13:31
İhlas Haber Ajansı
Karabük’te uygarlığın izleri keşfedilecek

Batı Karadeniz Bölgesinde Paphlagonia ve Btinya olarak adlandırılan bölgelerdeki kentlerde uygarlığın izlerini keşfetmek “Miras Kentlerden Öğrenmek, Geleceği Tasarlamak” temalı Erasmus+ Blended Intensive Programmes (BIP) kapsamındaki proje Karabük Üniversitesi (KBÜ) ev sahipliğinde başladı.

KBÜ ev sahipliğinde düzenlenen Erasmus+ BIP kapsamındaki projeyle Litvanya, Romanya, Almanya ve Hırvatistan’dan Karabük’e gelen 5 öğretim üyesi ve 15 öğrenci, 6-10 Mayıs 2024 tarihlerinde Eskipazar Hadrianapolis Antik Kenti, UNES Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu Yörük köyü, Amasra Tieos bölgesi ele alınacak.
Erasmus+ BIP projesi ile Anadolu’nun Batı Karadeniz Bölgesinde M.Ö. 1200’lü yıllarda “Paphlagonia” ve “Btinya” olarak adlandırılan bölgelerdeki kentlerde bu uygarlığın izlerini keşfetmek, bu kentlerin kuruluş modellerini incelemek, tespit edilen durumlardan neticelendirmeler yapmak ve bu yerleşim alanlarının mevcut koruma sorunlarını gözlemlemek, öğrencilerin sürdürülebilirliği için hayal kurmalarını sağlamak ve bu hayalleri tasarımlarında kullanmalarını sağlamak amaçlanıyor.
Atölye çalışmaları “Miras Şehirlerinde Sürdürülebilir ve Ekolojik Tasarım”, “Miras Şehirlerinde Erişilebilirlik/Hareketlilik”, “Heritege Şehirlerinde Yenilikçi Tasarım” olmak üzere üç ana tema altında yürütülecek.

AW199398 02 jpg
Erasmus projesi hakkında bilgi veren Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Özköse, “Miras kentlerinden öğrenmek ve bunu sürdürülebilir planlamada kullanmak amacıyla yoğunlaştırılmış bir eğitim programı başlattık. 17 ve 24’ünde toplamda bir hafta yüz yüze ve ardından iki hafta online olarak devam ettik. Miras kentlerini öğrenmek ve sürdürülebilir planlamada kullanmak isteyen Litvanya, Romanya, Almanya ve Hırvatistan’daki üniversitelerden öğretim üyeleri ve öğrenciler katılmaya gönüllü oldu. Proje kapsamında hem alan çalışmaları yürütecek hem de öğrencilerin miras kentlerinden başlayıp Safranbolu olmak üzere arkeolojik alanlar ve kentsel alanlar Amasra, Zonguldak, Hadrianapolis ve Yörük Köyü gibi farklı nitelikteki kültürel miraslardan ne hissettiklerini, ne öğrendiklerini ve hangi sorunları hissettiklerini değerlendirecekler” dedi.

AW199398 03 jpg
Özköse, turizmin getirdiği sorunların ele alınacağını ve bu bölgeler için öneriler ve projelerin sunulacağını dile getirerek, “Yüz yüze eğitim olan workshop ve tartışma ortamlarında katılımcılar, kısa sürede projeler üretecekler. Dört ülkeden gelen öğrenciler, aynı zamanda Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi öğrencileriyle ortak grup çalışmaları yapacak ve elde ettikleri fikirleri sunacaklar. Üniversitemiz, uluslararası ilişkiler alanında sağladığı destekle katılımcıları İstanbul’dan alıp buraya getirdi ve konaklamalarını sağladı. Değerli bilim insanları, Üniversitemiz dışından da destek sağlayarak konferanslar verdi. Böylelikle elimizdeki imkanları iyi tanıtarak katılımcıların kafalarında olumlu hatıralar ve fikirler bırakmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.