Ortaokul öğrencilerinin projesi köyü tertemiz yaptı
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Aralık, 2024 00:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Ortaokul öğrencilerinin projesi köyü tertemiz yaptı

Kastamonu’da ortaokul öğrencileri tarafından hazırlanan proje sayesinde, hem vatandaşların bilinçlendirilmesi hem de yapılan temizlik çalışmaları ile okulun bulunduğu köy tertemiz oldu. Öğrenciler tarafından yürütülen proje Türkiye 3’üncülüğü ödülü aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, temizlik ve hijyen konusunda toplumsal bir farkındalık oluşturmak amacıyla 2022 yılında başlatılan “Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar” çerçevesinde Kastamonu’nun Merkez ilçesine bağlı Subaşı köyündeki Kastamonu Şehit Yavuz Ulutaş Çelikoğlu Ortaokulu’nda da bir proje hazırlandı. Türkçe Öğretmeni Fatma Tunç liderliğinde başlatılan “Tertemiz Yarınlar Temiz Bir Vicdanla Başlar” projesi çerçevesinde, öğrenciler, ilk olarak okullarında temizlik yaptı. Öğrenciler, yerleri süpürerek, paspas çekti ve tuvaletteki aynaları silip okulun çevresini temizledi. Öğrenciler köyde bulunan market, sağlık merkezi, eczane, camiyi ziyaret ederek görevlilere ve esnafa temizlik konusunda bilgiler verdi. İş yerlerini temiz tutan esnafların yakasına da hijyen muhafızı kartları takıldı. Projeden öğrendiklerini evlerinde de uygulayan öğrenciler, köyde yere çöp atan büyüklerini de uyararak bilinçlenmesini sağladı. Öğrencilerin oluşturduğu farkındalık sayesinde köyde vatandaşlar da bilinçlendi.
Tertemiz bir görünüme kavuşan köydeki öğrencilerin hazırladığı proje çerçevesinde hazırlanan klip, Türkiye genelinde 278 projenin yarıştığı yarışmada ortaokul kategorisinde Türkiye 3’üncüsü oldu. Öğrenciler ödüllerini Antalya’da düzenlenen törenle aldı.

“Vicdanları, ahlakları, kişilikleri temiz bireylerin tertemiz yarınları olacağı inancındaydık”
Proje ile ilgili bilgi veren Şehit Yavuz Ulutaş Çelikoğlu Ortaokulu Türkçe öğretmeni Fatma Tunç, “’Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar’ projesini 4 ay boyunca iki başlık altında yürüttük. Birisi çevre ve beden üzerineydi, diğeri de öğrencilerimizin okulda mutlu, huzurlu, kendilerini güvende hissedebilecekleri okul hijyeni üzerineydi. Mesleğimizin de gereği olarak yarınlara güzel öğrenciler yetiştirmekten de yola çıkarak bizler, projemizi daha çok temiz bir vicdan üzerine kurduk. Projemizin adına da ‘Tertemiz Yarınlar Temiz Bir Vicdan İle Başlar’ dedik. Vicdanları, ahlakları, kişilikleri temiz bireylerin tertemiz yarınları olacağı inancındaydık. Ben sadece senaryoyu yazdım, öğrencilerim çok yetenekliydi. Çok güzel fikirlerle ve etkinliklerle yola çıktık ve projenin sonunda başarılı olduk” dedi.

“Köyümüzdeki herkesi projeye dahil etmeye çalıştık”
Hazırladıkları projede ’hijyen muhafızları’ seçtiklerini anlatan Tunç, “Okulumuzda, çevremizde, esnaflarımızda temizlik üzerine bilgilendirmeler yaptık. Kendimiz öğrendik, çocuklara öğrettik. Çiçekler ekip okulumuzun bahçesini güzelleştirdik. Öğrencilerimizin doğayla iç içe olabilecekleri bir ortam kurmaya çalıştık. Çocuklarımızın vicdanlarına, merhametlerine, güzel gönüllerine hitap edecek oyunlar oynadık. Köyümüzün imamı, eczacı ablamızla, marketteki çalışan görevlilerimizle, sağlık ocağındaki doktorumuz ve hemşiremizle, dedelerimizle, nenelerimizle yani herkesi projeye dahil etmeye çalıştık” diye konuştu.

“Yaşanabilir çevre oluşturulması için çevreyi kirletmememiz gerekiyor”
Projede emeği geçen öğretmen ve öğrencileri tebrik eden İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş ise, “Bizler dünyayı aslında gelecek kuşaklardan emanet aldık. Bu emanete sahip çıkmak içinde öğrencilerimizin öncelikle bilinçlendirilmesi gerekiyor. Sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevre oluşturulması için öncelikle bu çevreyi kirletmememiz gerekiyor. Daha yaşanabilir hale getirmemiz lazım. Bunun içinde öğrencilerimizde farkındalık oluşturulması lazım. Birçok proje yürütüyoruz ve bu projelere öğrencilerimiz büyük oranda katılım sağlıyor. En son okulumuz, hijyen, çevre ve sıfır atık projesine katıldılar ve güzel bir derece elde ettiler” şeklinde konuştu.
Şehit Yavuz Ulutaş Çelikoğlu Ortaokulu Müdürü Erol Uhray da, “Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar projesi kapsamında okulumuzda Tertemiz Yarınlar Tertemiz Vicdanla Başlar projesi etkinliği yürütüldü. Vicdanı temiz nesiller çevremizi temiz tutacak ve ülkemizi ve dünyayı güzelleştirecek nesiller bu şekilde ortaya çıkacak. Projenin ana temelinde zaten bunlar bulunuyor. İnşallah vicdanı temiz, kalbi temiz, çevresi temiz, ülkesi temiz bir nesil yetiştireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Çevreye çöp atmak yerine ceplerinde taşısınlar”
Okul öğrencilerinden Yaren Söyler ise, “Temizlik görevlilerimizin işlerini daha çok hafifletmek için onlarla empati kurarak okulumuzda temizlik yaptık. Bizim için ne kadar önemli işler yaptıklarını anladık ve bizde okulumuzu daha çok temiz tutmaya çalışıyoruz. Ayrıca okulumuzun da çevresini temizledik. Bahçe yaptı, buraya bitkiler diktik. Bir sürü etkinliklerimiz oldu. Kendimde artık çöp atmıyorum, çöp atanları da uyarıyorum. Çevreye çöp atmak yerine ceplerinde taşısınlar ve evlerine gidince çöpe atsınlar” dedi.
Okul öğrencilerinden Betül Tosunoğlu da, “Öğretmenimizle birlikte ülkemizin aydınlık yüzü etkinliğiyle beraber okulumuzu ve köyümüzü temizledik. Çevreyi temiz tutma, çöpleri çöp kovasına atma, pisliği görmezden gelmeme gibi konulara değindik. Çöp kutusunun bulunmadığı yerlerde çöpünü cebinde taşıyan insanlara ülkemizin aydınlık yüzüdür dedik. Bizlerde ülkemizin aydınlık yüzü olduk. Köyümüzde yerde gördüğüm çöpleri alıyorum, çöp atanları da uyarıyorum” diye belirtti.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu’nun UNESCO’daki 30. Yılı Coşkuyla Kutlandı
blank
Haber Merkezi tarafından
17 Aralık, 2024 23:35 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Safranbolu’nun UNESCO’daki 30. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Safranbolu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girişinin 30. yılı, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse’nin koordinasyonunda hazırlanan zengin bir programla kutlandı. Safranbolu Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen 13-17 Aralık tarihleri arasındaki etkinlikler, bölgenin tarihi ve kültürel mirasına olan bağlılığını bir kez daha vurguladı. Beş gün süren bu görkemli program; panellerden sergilere, fotoğraf ve video maratonlarından koro performanslarına, operadan, geleceğe miras fidanlar dikimine, UNESCO'ya damga vuran isimlerin söyleşilerinden Suha Arın kalıcı sergisine kadar uzanan bir dizi etkinlikle Safranbolu’nun değerlerini ulusal ve uluslararası alanda gözler önüne serdi.

Tarihe Damga Vuran Anlar ve Unutulmaz Programlar

Fotoğraf sanatçısı Gülcan Acar'ın fotoğraf sergisi, halk oyunu ekipleri ve KBÜ Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik bölümünün çok sesli korosu ile başlayan UNESCO 30. Yıl programlarında, 30. Yıl Hatıra Koruluğu, mor bayrak programı, Suha Arın kalıcı sergisi, en başarılı restorasyon uygulama onur ödülleri, fotoğraf maratonu, paneller, söyleşiler, çok sesli korolar, opera gibi etkinlikler, Safranbolu’nun UNESCO’ya dahil edilme sürecinde emek veren isimlerin bir araya geldiği anlamlı bir panelle taçlandı. “Safranbolu’nun UNESCO'nun 30. Yıl Anısına” başlıklı panelde, o dönemin kahramanları deneyimlerini ve anılarını paylaştı. Etkinlikler kapsamında, Safranbolu’nun belleğinde önemli bir yer edinen Suha Arın’ın kalıcı sergisi de ziyaretçilere açıldı. Ayrıca, ülkenin dört bir yanından gelen koroların performansları, izleyicilere müzik ve tarih dolu bir şölen sundu.

Fotoğraf ve Reels Yarışmalarıyla Yaratıcılık Zirveye Taşındı

UNESCO’nun 30. yılı anısına düzenlenen fotomaraton ve reels video yarışmalarında dereceye giren isimler de ödüllerini aldı. Fotoğraf kategorisinde birincilik ödülünü “17_2” kodlu fotoğrafıyla Serdar Aydın kazandı. Aynı zamanda jüri özel ödülüne de layık görülen Aydın, bu kategoride damga vuran isimlerden biri oldu. Hüseyin Karahan ve Khal Murad Abdullatif Mirza ise sırasıyla ikinci ve üçüncü seçildiler. Reels video kategorisinde ise en iyi video ödülünü “9_1” kodlu çalışmasıyla Ömer Furkan Tümer kazandı. Ödüller, Safranbolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Bahadır Acar, KBÜ Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Bedirhan Karakurluk, Fotoğraf Sanatçısı Gülcan Acar, Fotoğraf sanatçısı doğa dostu Cemil Belder tarafından takdim edildi.

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nden çıkarılarak UNESCO Programlarına dahil edilen en iyi restorasyon kategorilerinde de ödüller sahiplerini buldu. En başarılı restorasyon uygulaması onur ödülü Dr. Mahmud Faytrouny konağı, başarılı restorasyon uygulama ödüllleri Recep bey konağı ve Sadullahlar konağına verildi. Konak sahiplerine ödülleri Karabük Valisi Mustafa Yavuz tarafından verildi.

Başkan Köse’den Birlik ve Miras Vurgusu

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, programın finalinde yaptığı konuşmada, Safranbolu’nun UNESCO’daki 30 yıllık serüvenine dair anlamlı mesajlar verdi. Başkan Köse, “Bundan tam 30 yıl önce, bu kentin insanları sevgi, emek ve hürmetle bir mirası geleceğe taşımak için yola çıktı. Bugün, aynı birlik ve heyecanla Safranbolu’nun eşsiz mücevherini daha da parlatıyoruz. O günden; bu güne UNESCO’daki 30 yılı anlatsın istedik 5 gün süren etkinliklerimiz. Sahnedeki ışığı melodiyle harmanlayan Gülcan Acar’dan, geçmişi tüm benliğiyle bize anlatan Süha Arın’a, Anadolu’dan aldığı ilhamı insana nakşeden Cemil İpekçi’den, bu kentin evleri ancak tarihle sıvanmalı diyen Reha Günay’a, mirasına sahip çıkanlardan, kentin belleğini oluşturmak için hatıralarına sahip çıkanlara uzanan harika bir serüven gerçekleştirdik. Bu serüvende ülkenin dört bir yanından korolar ritim tuttu bize, evin yolunu bulmak için ağaçlar ektik peşimize. Ardımızdan gelenler gölgesinde dinlensin diye köklendiriyoruz izlerimizi bu şehirde” dedi. Konuşmasında, kentin UNESCO sürecine katkı sağlayan herkese teşekkür eden Köse, Safranbolu’nun geçmişten bugüne korunan değerleriyle geleceğe ışık tutacağını vurguladı.

Merhum Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ahmet Taner Kışlalı'nın eşi Nilüfer Kışlalı, Ahmet Taner Kışlalı ve Safranbolu arasındaki bağı, Safranbolu'ya katkılarını, Kışlalı'nın hatıra yazıları üzerinden anlattı.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan yaptığı konuşmada Safranbolu'nun tarihine sahip çıkarak bugünlere geldiğini, UNESCO tarihinde ve günümüzde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum dedi.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; "Tarihin kokan sokakları, zarif konakları ve yüzyıllardır yaşayan kültürüyle Safranbolu, medeniyetimizin eşsiz bir yadigârı ve insanlığın kültürel mirasına armağanıdır.
Bundan 30 yıl evvel, dünya haritasında bir nokta olarak anılan Safranbolu, bugün, dünyanın dört bir köşesinde yer alan 1223 eşsiz, kültürel hazine arasında yerini almıştır. 1994 yılında, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki 8.noktası olarak kaydedilen Safranbolu, bu değerli mirasa tanıklık eden 21 farklı kültürel yapımızın kalbinde atmaktadır. Elbette bu listeye dâhil olmak, bizler için yalnızca bir ödül değildir. Tarihimize, kültürümüze ve kıymetli mirasımıza sahip çıkma sorumluluğudur aynı zamanda.
Bu sorumluluk, Safranbolu’da yaşayan herkesin omuzlarındadır."

Yoğun Katılım ve Büyük İlgi

Programa Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Eski Milletvekili ve Çevre Şehircilik Bakan Yardımcısı olan şu an KARDEMİR Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Mehmet Ceylan, Merhum eski Kültür ve Turizm Bakanı Ahmet Taner Kışlalı'nın Eşi Nilüfer Kışlalı, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı. Safranbolu’nun UNESCO’daki 30 yılını kutlama amacıyla düzenlenen etkinlikler, kent halkının yanı sıra ziyaretçilerden de büyük ilgi gördü.

Safranbolu’nun UNESCO’daki Yolculuğu Devam Ediyor

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse öncülüğünde Safranbolu Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan programlarda 30. yılını geride bırakmanın gururunu yaşayan Safranbolu, 31. yılına daha donanımlı ve tecrübeli bir şekilde adım atmanın heyecanını taşıyor. Beş gün boyunca tarihle harmanlanan etkinlikler, Safranbolu’nun sadece geçmişe değil, aynı zamanda geleceğe de bir miras bırakma azmini ortaya koydu. Tenor Aykut Yılmaz'ın kulakların pasını silen operası ile son bulan unutulmaz programlar, Safranbolu’nun kültürel ve tarihi değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir dönüm noktası olarak tarihe not düştü.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.