blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye şampiyonu Şeyma Keskin’e memleketinde coşkulu karşılama

Kocaeli’de düzenlenen Karate Çocuklar Türkiye Şampiyonası’nda 44 kilogram kategorisinde Türkiye birincisi olan 14 yaşındaki Şeyma Keskin, memleketi Artvin’in Yusufeli ilçesinde büyük bir coşkuyla karşılandı.
Türkiye şampiyonluğu sonrası Yusufeli’ne dönen Şeyma Keskin için ilçe girişinde karşılama merasimi düzenlendi. Genç sportmen, çiçek ve alkışlarla karşıladı. Duygusal anların yaşandığı merasimde Şeyma Keskin gözyaşlarına hakim olamadı.
Antrenörü Serdar Bingöl burada yaptığı konuşmada, "İlçemizde karate pek bilinmiyordu. Bu muvaffakiyetle birlikte artık herkes hem Şeyma’yı hem de karate sporunu tanıyor. Yusufeli’nden Avrupa ve dünya şampiyonluklarının da çıkacağına inanıyoruz" dedi.
Genç sportmen Şeyma Keskin, karşılama merasiminde konuşma yaparken göz yaşlarına hakim olamayınca, Antrenörü Serdar Bingöl, "Kızımız dışarıdan bakıldığında bir prenses üzere görünüyor, fakat alanda epey sert ve mücadeleci. Kalbi yumuşak fakat çabası güçlü" tabirlerini kullandı.
Karşılamanın akabinde Şeyma Keskin ve beraberindeki takım, konvoy eşliğinde ilçeye geçerek Yusufeli Belediye Başkanı Barış Demirci’yi ziyaret etti. Lider Demirci, genç sporcuyu tebrik ederek muvaffakiyetlerinin devamını diledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Haziran, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Aho peyniri için coğrafi işaret başvurusu yapıldı

Trabzon’un Araklı ilçesine has yöresel lezzetlerden biri olan Aho peynirinin coğrafik işaret alması için başlatılan müracaat süreci devam ediyor. Peynir üreticisi Yalçın Çebi, "Geç kaldık ancak sonunda bu değerimize hak ettiği coğrafik işareti kazandırıyoruz" dedi.
Yaklaşık 2 bin rakımlı Bahçecik, Erikli ve Kavraz yaylalarında üretilen Aho peyniri, yalnızca tuz ve özel seçme lor peynirinden elde ediliyor. Üretici Yalçın Çebi, bu özel peynirin Araklı yöresine mahsus olduğunu belirterek, "Eskilerimiz yokluklar içinde bu peyniri yaptı. Büsbütün doğal, iştah açıcı ve doyurucu bir peynir. Aho ismi, Aholu köylülerimizden geliyor" diye konuştu.
Aho peynirinin 2 bin rakımlı yaylalarda üretildiğini kaydeden Çebi, "Eskilerimiz Aho peynirini yokluklar içerisinde yaptılar. Aho peyniri, ilçemizin yaklaşık 2 bin rakımlı Bahçecik, Erikli, Kavraz yani Aho dediğimiz köylülerimiz tarafından yalnızca tuz ve lor peynirinden yapılıyor. Peynirimizin özelliği doyurucu, iştah açtırıcı büsbütün doğal Araklı’ya has bir peynirdir. Peynirimizin ismi da Aholu köylülerimizin isminden esinlendirilmiştir. Peynirin ana yeri Erikli, Kavraz, Salarut yaylaları. Evvelce buralarda hayvancılık boldu, üretim çoktu. Aho peyniri yaklaşık 4-5 ay, bilhassa mayıs ayında toplanan lorlardan yapılıyor. Yaylalarımızda, imalathanemiz var çok tercih edilen bir peynir çeşididir. En çok sipariş aldığımız yerler İstanbul, Ankara, İzmir tarafları lakin genelde yöremizin insanı daha çok tüketiyor" dedi.

"Coğrafi işaret başvurusu bizi memnun etti"
Coğrafi işaret müracaat süreciyle ilgili çok keyifli olduklarını söz eden Çebi, "Aho peyniri, büsbütün doğal yalnızca tuz ve lor peynirden yapılıyor. Coğrafik işaret alacağımız için çok memnunuz. Biraz geç kalındı ancak yeterli ki de coğrafik işareti alıyoruz. Herkesi sevimli Araklı’mıza, peynirimize bekliyoruz. Bu türlü doğal tatları herkesin tatmasını bekliyoruz. Çok memnunluk verici bir şey. Bilhassa mayıs ayında hayvanlarımız yaylalara gidiyor. Orada imalathanemiz var şu an orada peynirlerimizi yapıyoruz. Peyniri, mayıs-haziran ayında yaparak yıl uzunluğu satıyoruz. Aho peynirinin tarihinin 150-200 yıl öncesine kadar uzandığını biliyoruz. Evvelce yaylalarımızda elektrik yoktu, su yoktu hiçbir şey yoktu. Eskilerimiz bunu tuz ve lor peynirden yapıyordu. Yaklaşık 5-6 ay bekletildikten sonra satılıyor. Peynirimizin özelliği tuz oranı biraz yüksek olduğundan yaklaşık bir yıla kadar dayanabiliyor. Öteki peynirler üzere tuzsuz değildir. Tuzsuz peynirler çabucak bozulabilir bunda o denli bir düşüncemiz yok lakin tekrar de buzdolabında koruma edilmesini öneriyoruz" diye konuştu.

"Aho peyniri, Araklı’nın markası olmalı"
Çevre sakinlerinden Sercan Demirbağ ise Aho peynirinin bölgenin değerli bir bedeli olduğunu vurgulayarak, "Her kahvaltıda tükettiğimiz bir peynir. Bizde bağımlılık yapmış bir peynir. Karadeniz’de kahvaltı peynir ve tereyağsız olmaz. Aho peyniri bizim için yalnızca bir tat değil, bir alışkanlık. Coğrafik işaretle bu bedel resmileşmeli" dedi.
Yöre halkı, coğrafik işaret tescilinin tamamlanmasıyla birlikte Aho peynirinin hem ekonomik hem de kültürel olarak Araklı’ya katkı sağlayacağı görüşünde birleşiyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin