2 katlı binada çıkan yangın, yanında bulunan 3 katlı binaya sıçradı: 1 ölü
Zonguldak’ta iki katlı bir binada çıkan yangın büyüyerek yan tarafında bulunan üç katlı binaya sıçradı. Yangın sonucunda iki katlı meskende yaşadığı öğrenilen bir kişinin cansız vücuduna ulaşıldı.
Zonguldak’ta gece saatlerinde Karaelmas Mahallesi İstek Ulusman Sokak üzerindeki iki katlı bir konutta şimdi bilinmeyen bir sebeple yangın meydana geldi. Kısa müddette büyüyen yangın, meskeni büsbütün sardı. Rüzgarın da tesiriyle alevler, çabucak yanındaki üç katlı konutun en üst katına sıçradı.
Yangını fark eden mahalle sakinleri süratle harekete geçti. Mahallelinin yardımıyla meskende bulunanlar tahliye edilirken, olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sıhhat takımı sevk edildi. Güvenlik güçleri etrafta tedbir aldı, itfaiye takımları ise alevlere müdahale etti.
Yangında iki katlı mesken büsbütün yanarak kullanılamaz hale gelirken, alevlerin sıçradığı mesken de çatısıyla birlikte önemli hasar gördü. İki katlı meskende yaşadığı öğrenilen Metin Darıcı’nın ise yapılan incelemede cansız vücuduna ulaşıldı.
Cumhuriyet savcısı olay yerine gelerek yangınla ilgili soruşturma başlattı.
Trabzon’un Araklı ilçesine has yöresel lezzetlerden biri olan Aho peynirinin coğrafik işaret alması için başlatılan müracaat süreci devam ediyor. Peynir üreticisi Yalçın Çebi, "Geç kaldık ancak sonunda bu değerimize hak ettiği coğrafik işareti kazandırıyoruz" dedi.
Yaklaşık 2 bin rakımlı Bahçecik, Erikli ve Kavraz yaylalarında üretilen Aho peyniri, yalnızca tuz ve özel seçme lor peynirinden elde ediliyor. Üretici Yalçın Çebi, bu özel peynirin Araklı yöresine mahsus olduğunu belirterek, "Eskilerimiz yokluklar içinde bu peyniri yaptı. Büsbütün doğal, iştah açıcı ve doyurucu bir peynir. Aho ismi, Aholu köylülerimizden geliyor" diye konuştu.
Aho peynirinin 2 bin rakımlı yaylalarda üretildiğini kaydeden Çebi, "Eskilerimiz Aho peynirini yokluklar içerisinde yaptılar. Aho peyniri, ilçemizin yaklaşık 2 bin rakımlı Bahçecik, Erikli, Kavraz yani Aho dediğimiz köylülerimiz tarafından yalnızca tuz ve lor peynirinden yapılıyor. Peynirimizin özelliği doyurucu, iştah açtırıcı büsbütün doğal Araklı’ya has bir peynirdir. Peynirimizin ismi da Aholu köylülerimizin isminden esinlendirilmiştir. Peynirin ana yeri Erikli, Kavraz, Salarut yaylaları. Evvelce buralarda hayvancılık boldu, üretim çoktu. Aho peyniri yaklaşık 4-5 ay, bilhassa mayıs ayında toplanan lorlardan yapılıyor. Yaylalarımızda, imalathanemiz var çok tercih edilen bir peynir çeşididir. En çok sipariş aldığımız yerler İstanbul, Ankara, İzmir tarafları lakin genelde yöremizin insanı daha çok tüketiyor" dedi.
"Coğrafi işaret başvurusu bizi memnun etti"
Coğrafi işaret müracaat süreciyle ilgili çok keyifli olduklarını söz eden Çebi, "Aho peyniri, büsbütün doğal yalnızca tuz ve lor peynirden yapılıyor. Coğrafik işaret alacağımız için çok memnunuz. Biraz geç kalındı ancak yeterli ki de coğrafik işareti alıyoruz. Herkesi sevimli Araklı’mıza, peynirimize bekliyoruz. Bu türlü doğal tatları herkesin tatmasını bekliyoruz. Çok memnunluk verici bir şey. Bilhassa mayıs ayında hayvanlarımız yaylalara gidiyor. Orada imalathanemiz var şu an orada peynirlerimizi yapıyoruz. Peyniri, mayıs-haziran ayında yaparak yıl uzunluğu satıyoruz. Aho peynirinin tarihinin 150-200 yıl öncesine kadar uzandığını biliyoruz. Evvelce yaylalarımızda elektrik yoktu, su yoktu hiçbir şey yoktu. Eskilerimiz bunu tuz ve lor peynirden yapıyordu. Yaklaşık 5-6 ay bekletildikten sonra satılıyor. Peynirimizin özelliği tuz oranı biraz yüksek olduğundan yaklaşık bir yıla kadar dayanabiliyor. Öteki peynirler üzere tuzsuz değildir. Tuzsuz peynirler çabucak bozulabilir bunda o denli bir düşüncemiz yok lakin tekrar de buzdolabında koruma edilmesini öneriyoruz" diye konuştu.
"Aho peyniri, Araklı’nın markası olmalı"
Çevre sakinlerinden Sercan Demirbağ ise Aho peynirinin bölgenin değerli bir bedeli olduğunu vurgulayarak, "Her kahvaltıda tükettiğimiz bir peynir. Bizde bağımlılık yapmış bir peynir. Karadeniz’de kahvaltı peynir ve tereyağsız olmaz. Aho peyniri bizim için yalnızca bir tat değil, bir alışkanlık. Coğrafik işaretle bu bedel resmileşmeli" dedi.
Yöre halkı, coğrafik işaret tescilinin tamamlanmasıyla birlikte Aho peynirinin hem ekonomik hem de kültürel olarak Araklı’ya katkı sağlayacağı görüşünde birleşiyor.