Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Ekim, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

BEUN, TEKNOFEST 2024 Adana’da yerini aldı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın en büyük havacılık ve uzay teknolojisi festivali olan TEKNOFEST’in bu yıl Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenen etkinliğinde yerini aldı.
“Milli Teknoloji Hamlesi” kapsamında bu yıl Adana’da dokuzuncusu tertip edilen TEKNOFEST’e Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer katıldı. Festivalde Rektör Özölçer’e BEUN Teknoloji Takımları Koordinatörlüğü, Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü, Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ve BEUN Öğrenci Takımları eşlik etti.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST 2024’e katılarak başarılarını sergilemeye ve teknoloji ile bilim meraklılarından yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Bu yıl Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenen festivalde BEUN, geçen yılda olduğu gibi bu yıl da teknolojiye ve inovasyona yönelik projeleriyle büyük ilgi topladı.
TEKNOFEST 2024, Türkiye’nin dört bir yanından gelen üniversiteler, kurumlar ve teknoloji firmalarını bir araya getirerek, katılımcıların en yeni teknolojik buluşlarını sergilediği, gençleri bilim ve teknolojiye teşvik eden önemli bir platform sunuyor. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi de bu dev organizasyonda yerini alarak, öğrencilerin ve akademisyenlerin geliştirdiği projeleri 7’den 70’e katılan ziyaretçilerin beğenisine sundu.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, festivalin üçüncü gününde Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin (DPÜ) standında yer alan Radyo Dumlupınar 99.1’in gerçekleştirdiği canlı yayın programında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ve Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte TEKNOFEST ve üniversitelerin gerçekleştirdikleri projeler hakkında görüşlerini paylaştı.
Akabinde Rektör Özölçer, Süleyman Demirel Üniversitesinin bünyesinde bulunan Akademi TV’ye verdiği demeçte Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemine değinerek Türkiye’nin savunma sanayisinde ve özellikle milli teknolojinin gelişmesinde Türkiye’nin tam bağımsız olarak ilerlemesinin oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Rektör Özölçer, “Bu minvalde özellikle ülkemizin yarınlarında toplumun aydınlık yüzü olan üniversitelerin geliştirdiği çağımızın stratejik önemine sahip olan teknolojik araçların yeri çok mühimdir. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak bizler de öğrenci topluluklarımızın liderliğinde tasarlanan model uydu, otonom araçlar gibi teknolojik aygıtlarımızla kazandığımız zaferlerle bu yolda emin adımlarla yürümeye ve ülkemize değer katmaya devam ediyoruz.” sözlerini dile getirdi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, radyo ve TV yayınlarına verdiği röportajlardan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın festivali teşrifleriyle başlayan konuşmalarını yerinde takip etti. Konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte TEKNOFEST’tin paydaşları olan tüm üniversite rektörlerinin de bulunduğu TEKNOFEST hatıra fotoğrafı çekiminde yerini aldı.
Fotoğraf çekiminin ardından Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, BEUN standında festival hakkında bir konuşma gerçekleştirerek, üniversitenin teknolojiye verdiği öneme ve gençlerin bilimsel projelerdeki başarılarına dikkat çekti. Prof. Dr. Özölçer, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, gençlerimizi teknolojiyle buluşturmak ve bu büyük organizasyonda onları bilimsel çalışmalara teşvik etmek açısından kayda değer bir öneme sahiptir. Mühendislik kökenli bir üniversite olarak Grizu-263 öğrenci takımımızın ürettiği Türkiye’nin ilk cep uydusunu uzaya gönderme başarısıyla birlikte B-Dispate, ISA REVO ve ZBEÜ OVAT gibi önemli dereceler elde eden takımlarımızın ve öğrencilerimizin bu alandaki gelişimlerini desteklemeye ve onların geliştirdikleri projelere her türlü katkıyı sunmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Aynı zamanda bu yıl TEKNOFEST kapsamında düzenlenen dokuzuncu Türksat Model Uydu Yarışması’nda 152 takım arasından ilk üçte yer alarak finale kalmayı başaran B-Dispate teknoloji takımımızı da yürekten kutluyorum. Öğrenci takımımızın final sonucu sonrasında kesinleşeceği ilk üçteki yerini de şimdiden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” sözlerini
dile getirdi.
Festivalde, BEUN öğrencileri ve akademik kadrosu tarafından geliştirilen projeler yoğun ilgi gördü. Üniversitenin standında sergilenen yenilikçi teknolojik çözümler, ziyaretçilerden tam not aldı. Özellikle otonom sistemler, yapay zekâ ve enerji verimliliği üzerine yürütülen projeler, genç girişimciler ve teknoloji meraklıları tarafından takdir topladı.
TEKNOFEST 2024’te yer alan BEUN, geleceğin teknolojilerine öncülük eden projeleriyle, hem ulusal hem de uluslararası camiada başarılarına yenilerini eklemeyi hedefliyor.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Nisan, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geleceğin bilim insanlarının projeleri, Samsun’da yarışıyor

Samsun’da düzenlenen "19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışı Samsun Bölge Sergisi"nde, 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden dereceye girenler görücüye çıktı.
"Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Müsabakası Samsun Bölge Sergisi", Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu’nda açıldı. 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden biyoloji, coğrafya, pahalar eğitimi, fizik, kimya, matematik, tarih, teknolojik tasarım, Türkçe ve yazılım alanlarındaki çalışmalardan dereceye giren çalışmalar stantlarla sergilendi.

Prof. Dr. Kurnaz: "Bu yarışmanın kaybedeni yoktur"
Amaçlarının gençleri bilime yönlendirmek olduğuna dikkat çeken OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "Başvuruların 11 bin 145’i devlet, 2 bin 773’ü ise özel okullardan yapılmıştır. Projelerde misyon alan öğrenci sayısı ise tam 20 bin 726’dır. 11 bin 406 kız ve 9 bin 320 erkek öğrencimiz, ferdî ya da grup halinde hazırladıkları projelerle bu serüvene katkı sunmuştur. Bugün burada, titiz bir ön kıymetlendirme sürecinden muvaffakiyetle geçerek 10 farklı alandan seçilmiş 100 projenin sahibi öğrenci ve onları büyük bir özveriyle yönlendiren danışman öğretmenlerimizle birlikteyiz. Bugün burada sergilenen projeler, sırf bir yarış eseri değil; merakın, emeğin ve bilime duyulan ilginin somut birer yansımasıdır. Şunu gönül rahatlığıyla tabir edebilirim ki bu yarışın kaybedeni yoktur. Sizler bugün burada olmakla zati kazandınız. Sizler, düşünerek, araştırarak ve üreterek çoktan kıymetli bir muvaffakiyete imza attınız. Her bir projeniz, geleceğe tutulan bir ışıktır. İnanıyorum ki bu başlangıç, ilerleyen yıllarda daha büyük başarılara ve çok daha etkileyici çalışmalara taban hazırlayacaktır. Hepinizi gönülden kutluyor, muvaffakiyetlerinizin daim olmasını diliyor; hepinizi hürmet ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Prof. Dr. Topçu: "Projenin amacı, 21. yüzyıl marifetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamak"
OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve TÜBİTAK Proje Müsabakaları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu ise "Yarışmanın 19. yılında, bölgemizde 10 farklı alanda; biyoloji 352, coğrafya 132, pahalar eğitimi 372, fizik 138, kimya 99, matematik 291, tarih 121, teknolojik tasarım 409, Türkçe 210, yazılım 126 olmak üzere toplam 2 bin 250; Türkiye genelinde ise 13 bin 918 proje başvurusu yapılmıştır. Bu projeler 9 bin 320 erkek ve 11.406 kız öğrenci olmak üzere toplam 20 bin 726 öğrencimizin ve danışman öğretmenlerinin emeğiyle hazırlanmıştır. Samsun bölgesi, proje müracaat sayıları açısından 12 bölge ortasında 2. sırada yer almıştır. Bölgemizi oluşturan vilayetlerden Ordu bin 34 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 3., Samsun ise 737 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 5. vilayet olmuştur. Projelerin ön inceleme ve ön kıymetlendirme etaplarında 29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesi vazife almıştır. Her bir proje kendi alanındaki üç heyet üyesi tarafından değerlendirilmiştir. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu bu proje müsabakalarının temel hedefi, gençlerimizi düşünmeye, müşahede yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları sorunlara tahliller üretebilen, 21. yüzyıl marifetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır. Yarış sonunda verilen mükafatlar, bu sürecin maksadı değil, gençlerimizi bilimsel çalışma yapmaya motive eden bir araçtır. En değerli ödül, öğrenci ve danışman öğretmenlerimizin proje sürecindeki kazanımlarıdır" diye konuştu.
Proje kapsamında çalışmaları sergilenen öğrenciler, ziyaretçilere projeleri hakkında bilgi verirken, yarışın kendileri ve iştirakçiler açısından hem eğitici hem de eğlenceli bir aktiviteye dönüştüğüne dikkat çektiler.
29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesinin misyon alarak sergilenmeye uygun gördüğü projeleri belirlediği stant, 10 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek. Stant açılışına Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar da katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.