Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

“Alzheimer’ın en erken belirtisi unutkanlık”

Sağlık Yayın: 23.09.2024 20:22
İhlas Haber Ajansı
A+ A-

Nöroloji Uzmanı Dr. Abdurrahman Akbaş, Alzheimer’ın en erken belirtisinin ‘unutkanlık’ olduğunu söyledi.

Liv Hospital Samsun Nöroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Abdurrahman Akbaş, Alzheimer’ın en erken belirtisinin unutkanlık olduğunu söyledi. Toplumdaki yaş ortalamasının artması sonucunda nüfus artışına paralel olarak nörolojik hastalıkların da giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Uzm. Dr. Akbaş, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle bilgilendirmede bulundu.

“Alzheimer’ın en erken belirtisi unutkanlık”

Alzheimer’ın beyin hücrelerinde azalma, hücreler arası bağlantıların bozulması ve bazı zararlı metabolik atıkların birikmesi ile oluştuğunu aktaran Uzm. Dr. Abdurrahman Akbaş, “En erken belirtiler hafıza ile ilgili olan unutkanlık, kişilik ve davranış değişiklikleri, öğrenme ve plan yapmada zorluk, yön bulmada güçlük, şüphecilik, uyku, yeme ve tuvalet alışkanlıklarında değişim, geç evrede yürüme güçlüğü, yutma güçlüğü ve kilo kaybıdır. Yaş ve genetik yatkınlık en büyük risk faktörleridir. Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, sigara, alkol, şeker, yetersiz fiziksel aktivite hastalığın oluşumunu 3 kat artırır. Risk faktörlerinin tedavi edilmesi, sebze ve meyve, balık tüketimini arttırma, yağlı yiyeceklerden kaçınmak, yeni şeyler öğrenmeyi artırmak gerekir” dedi.

“Psikolojik destek önemli”

Hasta yakınlarını bilinçlendirmenin ve erken görüntüleme yöntemlerinin hastalıkla mücadelede önemli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Akbaş, “Çoğu durumda hastalar kadar yakınları da hastalıkların getirdikleri zorluklarla yıpranır, bu nedenle onlara da psikolojik destek gerekir. Halen ülkemizde Alzheimer hastaları ve yakınlarının yaşam stillerini artıracak donanımlı daha fazla merkeze ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Giresun’da sellerin yıktığı köprüler yeniden inşa ediliyor

Dünya Yayın: 23.09.2024 20:30
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
Giresun’da sellerin yıktığı köprüler yeniden inşa ediliyor

Giresun’da son yıllarda yaşanan sel afetlerinde yıkılan ve zarar gören 30 köprüden 10’u yeniden inşa edildi, 20’sinin ise yapımı sürüyor.

Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tolga Erener ve DSİ Giresun Şube Müdürü Hamdi Kotan yapımı tamamlanan Teyyaredüzü-Boztekke ve Aksu-TOKİ köprülerinde incelemelerde bulundu.

Yapılan incelemenin ardından açıklamalarda bulunan Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, “Giresun son yıllarda şiddetli sağanak yağışlardan dolayı sel afetlerine maruz kaldı. O dönemlerde bütün birimlerimiz çok büyük gayretler içerisinde bulundu ve bulunuyor. Alınan tedbirler sayesinde çok şükür bu sene çok ciddi bir sel afetine maruz kalmadık. DSİ tarafından ilimizde köprüler, sellere karşı tensip bentleri, içme suları ve aynı zamanda çiftçilerimiz için barajlar da yapıyor. Bu manada bugüne kadar yaşanan sel afetinden zarar görmüş 30 köprüden 10’u tamamlanarak hizmete açıldı, 20’sinin ise yapımı devam ediyor” dedi.

AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür ise hizmete açılan Teyyaredüzü mahallesiyle Boztekke, Darıköy ve Yaykınlık köylerinin ulaşımını sağlayan köprünün 18 milyon lira, Aksu-TOKİ köprüsünün ise 45 milyon lira olmak üzere toplamda 53 milyon liralık bir yatırım olduğunu söyledi.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455