Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çevre dostu Başkan

Dünya Yayın: 06.06.2024 00:37
İhlas Haber Ajansı
Çevre dostu Başkan

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, göreve başladığından bu zamana kadar geçen 5 yıllık süreçte Ordu’da toplumsal sorun haline gelen çevre sorunlarını tek tek çözdü. Başkan Güler, yeni tabiat parklarını, sosyal tesisleri halkın hizmetine kazandırırken, son yılların en yüksek yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışması yaptı.

On yılların sorunu çözüldü

Başkan Güler, özellikle toplumsal sorun haline gelen ve geçmiş dönemlerde Belediyelerin başını oldukça ağrıtan çöp sorununu kökten çözdü. Güler, Ünye, Fatsa, Perşembe’de deniz ve doğa dengesini tehdit eden vahşi çöp depolama alanlarını kapatarak rehabilite etti. Böylelikle ilçeleri rahatlatan Başkan Güler, Çaybaşı ilçesinde bulunan İlküvez Katı Atık Depolama alanını yeniden düzenleyerek katı atıklardan elektrik üreten tesis haline getirdi.

Ordu tabiat parkları ile donatıldı

Başkan Güler, mesire ve turistik özelliği bulunan alanları çevre etkisini koruyarak Ordu’ya yeni park ve tabiat parkları kazandırdı. Başkan Güler, Altınordu’da kumsaldaki gökdelenleri yıkarak alanı sosyal tesis haline getirerek halka açtı.

Yine toplu konut yapılması düşünülen Durugöl arazisini ranta kurban etmeyen Başkan Güler, alanı Tabiat Parkı haline dönüştürdü. Daha düne kadar mezbelelik olan Melet ırmağı kıyılarını ‘Büyük Melet Projesi’yle sosyal yaşam alanına çevirdi.

Bunlarla yetinmeyen Başkan Güler, Kordon Park, Yoroz Seyir Tepesi, Ihlamur ve Erguvan Park, Cumhuriyet Engelsiz Park, Tayfun Gürsoy Parkı, Ünye’de Ünye Çamlık, Fatsa’da Fatsa Adası, Fatsa Bolaman Park, Fatsa Yalıköy Parkları ve Fatsa Gaga Gölü Tabiat Parkı’nı halkın hizmetine sundu.

Her çalışmada çevre korundu

Çalışmalar kapsamında peyzajından kent mobilyasına her detayı ayrı düşünülen projelerde kapsamlı bir temizlik çalışmaları da gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi ekiplerince yapılan temizlik çalışmalarında başta Durugöl, Fatsa Gaga Gölü ve Melet Projesi olmak üzere tüm alanlarda onlarca torba atık çıkarıldı.

Ordu’nun yeşil alan miktarı yüzde 116 arttı

Çevre çalışmalarında hız kesmeyen Başkan Güler, göreve geldiği günden bu yana il genelinde 758 bin metrekare olan yeşil alan miktarı 890 bin metrekare ilave yeşil alan ile 1 milyon 648 bin metrekareye çıkardı. Başkan Güler ile birlikte adeta yeşil seferberlik ilan edilen Ordu’da 23 bin 130 ağaç, 602 bin 380 fidan ve çeşitli türlerde 5 milyon 321 bin adet çiçek ve bitki toprakla buluştu. Bu çalışmalar sonucu Ordu’nun yeşil alan miktarı yüzde 116 artış sağladı.

61 gölet

Başkan Güler, su kaynaklarının çeşitlendirilmesini sağlamak ve gelecekte oluşabilecek kuraklığa karşı tedbirli olmak amacıyla 10 ilçede 61 göleti hizmete sundu.

Başkan Güler çalışmalarıyla 2019 yılından bu yana kırsal mahalleler ağırlıklı Akkuş’ta 1, Altınordu’da 8, Aybastı’da 6, Çatalpınar’da 3, Gölköy’de 5, İkizce ’de 1, Kabataş’ta 5, Korgan’da 11, Mesudiye’de 19 ve Perşembe’de 2 olmak üzere içme suyu, hayvancılık ve tarımda kullanılacak 61 göleti Ordu’ya kazandırdı. Yapımı tamamlanan bu göletler içme suyu ve hayvancılıkta kullanılıyor.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VAY ANASINI SAYIN SEYİRCİLER, BİR GOL DAHA YEDİK !

Manşet Yayın: 07.07.2024 13:34
VAY ANASINI SAYIN SEYİRCİLER, BİR GOL DAHA YEDİK !

“Vay anasını” sözü; bir şaşkınlık ve hayret ifadesidir. Öyle ulu orta kullanılmaz. Yazıma bu başlığı koyma nedenim yaşadığım şaşkınlığın ve hayretin neticesidir.
Aslında, söz bir spiker güzellemesi. 1987 yılında TRT1’de yayınlanan İngiltere-Türkiye maçında, spiker Abidin Aydoğdu. maçta skor 8-0 olduğunda kullanmıştı. 8. gol sonrası: “vay anasını sayın seyirciler, bir gol daha yedik.” demişti.

Millet olarak ne goller yemişiz de haberimiz yok!
Kuyumcular geçen yıl ortalama 16 bin 46 TL.
Doktorlar 27 bin 376 TL.
Avukatlar 17 bin 805 TL. matrah beyan etmişler.
Bu rakamlar, bu meslek guruplarının aylık beyan ortalamaları. Bunları Hazine ve Maliye Bakanının açıklamalarından öğreniyoruz.
Bakan bey bu açıklamayı yaptıktan sonra, alınacak önlemleri sıralıyor.
TV kanalı bakan beyin cümlelerini görselinde
“BÖYLE BİR ŞEY OLMAZ” cümlesini ekleyerek vermiş.

WhatsApp Image 2024 07 07 at 13.29.34 jpeg

Bunu yeni mi farkettik?
Yoksa, hep mi böyleydi?
* Geçen yılın rakamları hesaplanabildiğine göre, muhakkak önceki yılların rakamları da biliniyordur.
* Önceki yıllarda bu meslek gurupları doğru beyanda bulundu da sadece geçen yıl mı düşük matrah bildirdiler?
* Önceki yıllarda da düşük beyanda bulundularsa, cezai yaptırım uygulandı mı?
* Bakanlığa bağlı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının bundan mutlaka haberi vardır.
Çok büyük oranda vergi kaybı sözkonusu. Önlem almak adına ne yapıldı acaba?
Bakan bey 2024 yılında bile buna isyan ediyorsa, sorunun yanıtı: korkarım ki kocaman bir “Hiç”

Türkiye’de vergi kaçırma ve vergiden kaçınma alanındaki gelişmeler ile bunların ortaya çıkarılması ve önlenmesine yönelik yöntemler konusunda araştırmalar yapmaktan sorumlu olan kurul Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’dır.

Konunun daha iyi anlaşılması için matrah’ın da tanımını yapalım.
Matrah; gelir vergisi hesaplamasında temel alınan gelirinizi ifade eder. Örnek olarak, yıllık gelirinizin 500.000 TL olduğunu ve 100.000 TL giderleriniz olduğunu varsayalım. Matrahınız, 500.000 – 100.000 = 400.000 TL olur. 400 bin TL nin yasal vergisini ödemeniz gerekir.

Gerçek gelirinizi gizler, düşük matrah beyanında bulunursanız devleti zarara uğratırsınız. Buna vergi kaçırmak deniyor Yasalarımızda cezası ağır.
Kayıt dışı ekonomi işte bu şekilde oluşuyor.

Kayıt dışı ekonomi, devletten gizlenen, kayda geçiril(e)meyen ve bu sebeple denetlenemeyen faaliyetlerdir. Enformel ekonomi, yasa dışı ekonomi, gayriresmî ekonomi, gizli ekonomi diye de adlandırılır.

Türkiye’deki kayıt dışı ekonominin milli gelire oranı yüzde 50’nin üzerine çıktığı tahmin ediliyor.

Elde edilen sonuçlara göre, 2006 ile 2023 yılları arasındaki 71 dönemlik çeyrek dönemlerde milli gelire oranla %16 ile %68 arasındaki büyüklüklerde değişen kayıt dışılık tahmin ediliyor. 2015 yılından sonraki dönemlerde azalış trendine giren kayıt dışı ekonomi 2023 yılında %16 seviyesinde gerçekleşti.

Vergi gelirlerinin üçte biri KDV’den oluşuyor
Buna göre KDV, 2022 yılında toplanan vergi gelirlerinin neredeyse üçte birini oluşturuyor. KDV’den sonra en büyük dolaylı vergi kaleminin ise Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olduğunu görüyoruz. 2022 yılında gerçekleşen vergi gelirlerinin 420 milyar TL’sini ÖTV oluşturuyor.

Türkiye’de vergi yükü ücretlilerin sırtında. Bu kesim gelir vergisini tek başına sırtlanıyor. Ücretliler dışındaki 4 milyon 39 bin gelir vergisi mükellefi Türkiye’de toplanan vergilerin sadece yüzde 1.53’ünü karşılamış.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan yıllara göre genel bütçe gelirleri tablosunda vergi gelirleri kalemini incelediğimizde, devletin 2002 ila 2022 yılları arasında toplamda 10 trilyon 946 milyar TL tutarında vergi geliri elde ettiğini görüyoruz.
Demek ki, bu durumda bir 10 trilyon da toplanamayan vergi var.

İlginç olan şu; düşük matrah gösterip, vergi vermekten kaçınan kesimler isim isim, kaçırdıkları vergi rakam rakam bilindiği halde vergi kaybının önüne geçil(e)miyor.
İyi seyirler Sn. Seyirciler!

İlyas Erbay