Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Mayıs, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

“Her gün 22 bin kişi tütün ürünleri nedeniyle ölüyor”

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1,3 milyar kişinin tütün ürünü kullandığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, “Dünyada her gün 22 bin kişi, yılda ise 8 milyondan fazla kişi tütün ürünleri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımına, 1.2 milyondan fazlası ise tütün dumanına pasif maruz kalmaya bağlıdır” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, 31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu. Türkiye’de ölümlerin yüzde 23’ünün tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle gerçekleştiğini ve bu oranın her geçen gün artmakta olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, “Tütün mamullerinin tüketimi, toplumların bugününü ve geleceğini tehdit eden bir salgın olarak görülebilir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; dünyadaki çocukların yarısı tütün dumanıyla kirlenmiş havayı solumakta ve her yıl 65 bin çocuk pasif içiciliğin yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Hamilelik döneminde tütün ürünü kullanmak, bebekler için ömür boyu sürecek sağlık sorunlarına yol açmaktadır” şeklinde konuştu.

“Tütün ürünleri kanser, kalp- damar ve KOAH gibi hastalıklara yol açıyor”
Tütün ürünlerinin her türlüsü zararlı olduğunu ve tütün dumanına maruz kalmanın güvenli bir yanı olmadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Dünyada ve Türkiye’de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün ürünü kullanımı, akciğer kanseri başta olmak üzere ağız ve gırtlak, soluk borusu, yemek borusu, mide, bağırsak, karaciğer, pankreas, böbrek, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda meme, rahim ağzı kanseri gibi pek çok kansere sebep olur” dedi.

“Yıllık ekonomik zararı 1.4 trilyon dolar”
Tütün ürünlerinin hem ev ekonomisine hem de ülke ekonomisine zararı olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tütün ürünü kullanımına bağlı toplam ekonomik kaybın yıllık 1.4 trilyon dolar olduğu tahmin edilmektedir. Bu maliyetler her geçen yıl artmaya devam edecektir” ifadelerine yer verdi.

Çevresel zararlar
İnsan sağlığına olan zararın yanı sıra tütün kullanımının gezegenimize verdiği zararlar da oldukça fazla olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Tütün yetiştiriciliği için ormanlar yok edilmekte, verimli tarım alanları zarar görmekte ve su kaynakları tüketilmektedir. Tütün ürünlerinin zehirli atıkları bu sınırlı ve değerli kaynakların zarar görmesine sebep olmaktadır. Her yıl oluşan 2 milyon ton tütün ürünü ambalaj atığı çevreye zarar vermektedir” diye konuştu.

“Tek bir sigara tütününün yetişmesi için 3.7 litre su tüketiliyor”
Tütün üretimi için pek çok tarım ürününden daha fazla su tüketimi gerekmekte olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Tek bir sigara tütününün yetiştirilmesi, üretimi, nakliyesi için yaklaşık 3,7 litre su kullanılmaktadır. Tütün endüstrisi dünyada her yıl yaklaşık 22 milyar ton su tüketimine sebep olmaktadır. Sigara izmaritleri, dünya çapında en yaygın atılan atıktır. Her yıl dünyada 4,5 trilyon sigara izmariti atığı oluşmaktadır. Sigara izmaritlerinde bulunan pek çok tehlikeli kimyasal madde ve elektronik sigara atıkları sulara ve toprağa sızarak doğaya zarar vermektedir. Ayrıca tütün endüstrisi yılda 84 milyon ton karbondioksit eşdeğerinde sera gazı salınımına sebep olmaktadır. Tütün dumanı, dizel egzozundan daha yüksek oranda partikül atılmasına sebep olarak hava kirliliğini artırmakta ve ekosisteme zarar vermektedir. Kısaca tütün endüstrisi insanları olduğu gibi gezegenimizi de zehirlemektedir” şeklinde konuştu.

Tütün endüstrisinin rolü
Tütün tehdidinin en önemli aktörünün tütün endüstrisi olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Tütün şirketleri ürettikleri tütün çeşitlerini ‘yeni’ algısıyla topluma tanıtmakta ve özellikle çocuk ve genç kadınları hedef alan çalışmalar yapmaktadırlar. Ülkemizdeki kullanım boyutu ve ticaret hacmi kesin olarak bilinmemekle beraber, dünyada hızlı bir şekilde yaygınlaşmakta olduğu gözlenen elektronik sigara ve dumansız tütün ürünleri, tütün endüstrisi tarafından zararsız, masum ve sigara bıraktırma özelliğine sahip olduğu yönünde yanıltıcı bilgiler verilerek pazarlanmaktadır” dedi.
Başta insan sağlığı olmak üzere üzerinde yaşadığımız gezegenimizin de korunmasına yönelik çabaların son derece değerli olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Bu sebeple her türlü tütün ürününün kullanımı ile mücadele şarttır” ifadelerine yer verdi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geleceğin bilim insanlarının projeleri, Samsun’da yarışıyor

Samsun’da düzenlenen "19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışı Samsun Bölge Sergisi"nde, 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden dereceye girenler görücüye çıktı.
"Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Müsabakası Samsun Bölge Sergisi", Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu’nda açıldı. 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden biyoloji, coğrafya, bedeller eğitimi, fizik, kimya, matematik, tarih, teknolojik tasarım, Türkçe ve yazılım alanlarındaki çalışmalardan dereceye giren çalışmalar stantlarla sergilendi.

Prof. Dr. Kurnaz: "Bu yarışmanın kaybedeni yoktur"
Amaçlarının gençleri bilime yönlendirmek olduğuna dikkat çeken OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "Başvuruların 11 bin 145’i devlet, 2 bin 773’ü ise özel okullardan yapılmıştır. Projelerde vazife alan öğrenci sayısı ise tam 20 bin 726’dır. 11 bin 406 kız ve 9 bin 320 erkek öğrencimiz, ferdî ya da grup halinde hazırladıkları projelerle bu serüvene katkı sunmuştur. Bugün burada, titiz bir ön kıymetlendirme sürecinden muvaffakiyetle geçerek 10 farklı alandan seçilmiş 100 projenin sahibi öğrenci ve onları büyük bir özveriyle yönlendiren danışman öğretmenlerimizle birlikteyiz. Bugün burada sergilenen projeler, sadece bir yarış eseri değil; merakın, emeğin ve bilime duyulan ilginin somut birer yansımasıdır. Şunu gönül rahatlığıyla söz edebilirim ki bu müsabakanın kaybedeni yoktur. Sizler bugün burada olmakla esasen kazandınız. Sizler, düşünerek, araştırarak ve üreterek çoktan değerli bir muvaffakiyete imza attınız. Her bir projeniz, geleceğe tutulan bir ışıktır. İnanıyorum ki bu başlangıç, ilerleyen yıllarda daha büyük başarılara ve çok daha etkileyici çalışmalara yer hazırlayacaktır. Hepinizi gönülden kutluyor, muvaffakiyetlerinizin daim olmasını diliyor; hepinizi hürmet ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Prof. Dr. Topçu: "Projenin amacı, 21. yüzyıl maharetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamak"
OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve TÜBİTAK Proje Yarışları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu ise "Yarışmanın 19. yılında, bölgemizde 10 farklı alanda; biyoloji 352, coğrafya 132, kıymetler eğitimi 372, fizik 138, kimya 99, matematik 291, tarih 121, teknolojik tasarım 409, Türkçe 210, yazılım 126 olmak üzere toplam 2 bin 250; Türkiye genelinde ise 13 bin 918 proje başvurusu yapılmıştır. Bu projeler 9 bin 320 erkek ve 11.406 kız öğrenci olmak üzere toplam 20 bin 726 öğrencimizin ve danışman öğretmenlerinin emeğiyle hazırlanmıştır. Samsun bölgesi, proje müracaat sayıları açısından 12 bölge ortasında 2. sırada yer almıştır. Bölgemizi oluşturan vilayetlerden Ordu bin 34 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 3., Samsun ise 737 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 5. vilayet olmuştur. Projelerin ön inceleme ve ön kıymetlendirme kademelerinde 29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesi misyon almıştır. Her bir proje kendi alanındaki üç heyet üyesi tarafından değerlendirilmiştir. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu bu proje yarışlarının temel gayesi, gençlerimizi düşünmeye, müşahede yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları sorunlara tahliller üretebilen, 21. yüzyıl hünerlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır. Yarış sonunda verilen mükafatlar, bu sürecin emeli değil, gençlerimizi bilimsel çalışma yapmaya motive eden bir araçtır. En kıymetli ödül, öğrenci ve danışman öğretmenlerimizin proje sürecindeki kazanımlarıdır" diye konuştu.
Proje kapsamında çalışmaları sergilenen öğrenciler, ziyaretçilere projeleri hakkında bilgi verirken, müsabakanın kendileri ve iştirakçiler açısından hem eğitici hem de eğlenceli bir aktiviteye dönüştüğüne dikkat çektiler.
29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesinin vazife alarak sergilenmeye uygun gördüğü projeleri belirlediği stant, 10 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek. Stant açılışına Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar da katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.