Reklam
Reklam
havalar isiniyor polen alerjisine dikkat bMyFqi8g
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Nisan, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
0

Havalar ısınıyor polen alerjisine dikkat

Havaların ısınmaya başladığı bu günlerde polen alerjisine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Bu mevsimde bilhassa mevsimsel alerji dediğimiz polen alerjilerinde bariz bir artış görüyoruz” dedi.

Hastaların daha çok hapşırma burun, geniz akıntısı, gözlerde sulanma, kaşıntı kızarıklık üzere şikâyetlerle geldiği belirten Özlü, polen alerjisi olanların çok çiçekli, yeşillik alanlarda bulunmamaları tavsiyesinde bulundu.

“Mevcut tedavilerle alerjiyi denetim altına alabiliyoruz”

Mevcut tedavilerle hastalığın denetim altına alındığını kaydeden Özlü, “Havalar ısınıyor, havaların ısınmasıyla bir arada ağaçlar yeşermeye, çiçeklenmeye başladı. Bu periyotta aslında hepimizin içi ısınıyor hayat sevincimiz artıyor. Lakin başka taraftan alerjisi olan hastalarımız, alerji mevsimi geliyor diye kara kara düşünmeye başlıyor. Bu mevsimde bilhassa mevsimsel alerji dediğimiz polen alerjilerinde besbelli bir semptomlarda artış görüyoruz. Bu hastalar daha çok hapşırma, burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma, kaşıntı kızarıklık üzere şikâyetlerle ya da astımı varsa nefes darlığı, öksürük hırıltılı teneffüs balgam çıkarma üzere şikâyetlerle gelebiliyorlar. Gerek gündüz gerek gece şikâyetlerde artış oluyor. Alerji mevsiminde bu hastalarımız evvelden yaşamışlarsa ve kendilerinde alerjik nezle ya da alerjik astım tanısı konmuşsa bu mevsim öncesinde kesinlikle hastalıklarını denetim altına almaları lazım. İlaçlarını tertipli kullanmaları lazım. Şayet şikâyetleri varsa, mevcut almakta olduğu tedaviler yetersiz geliyorsa bu periyot için o tedavilerini yine güncellenmesi tekrar kıymetlendirilmesi gerekiyor. Elimizdeki mevcut tedavilerle alerjiyi denetim altına alabiliyoruz. Hasebiyle bu mevsimi, alerjisi olmayan beşerler üzere rahatlıkla huzurla memnunlukla geçirebilirler kâfi ki dikkatli olsunlar tavsiyelere uysunlar. Bilhassa polenlerin uçuştuğu lodos ve rüzgârlı havalarda sabah vakitlerinde, polen alerjisi olan hastalarımızın açık havada olmamalarını tavsiye ediyoruz. Çok çiçeklik, yeşillik alanlarda bulunmamalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Yeşil alanlarda gezinmenin alerjiyi tetiklediğini kaydeden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Yeşil alanlarda, bağ bahçe, kırsal çiçek olan ya da park ve bahçe üzere yerlerde vakit geçirildiğinde olabiliyor. Daha çok tozlaşan ağaçlar ve çiçeklere bağlı ortaya çıkan bir alerji bu. Bazen mevsimsel değişikliklere bağlı olarak havadaki nem ya da sıcaklığın değişimine bağlı olarak funguslar konut tozu akarlarının yoğunluğu da değişebiliyor. Onlara bağlı da çıkabiliyor” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xaxaxaxaxxaxa
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
13 Mayıs, 2026 14:53 tarihinde yayınlandı
0

KTSO’ya DMO bilgilendirme ziyareti

Devlet Malzeme Ofisi Bursa Şube Müdürü Atıf Al, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz’ı ziyaret etti. Görüşmede KTSO Genel Sekreteri Hasan Kaya de hazır bulundu.

Ziyarette, Devlet Malzeme Ofisi’nin alım ve tedarik süreçleri ile kamu tedarik sistemine entegrasyon konuları ele alındı. DMO Bursa Şube Müdürü Atıf Al, özellikle yerel firmaların kamu alımlarında daha etkin rol üstlenebilmesi için gerekli başvuru kriterleri ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. Al ayrıca, DMO’nun işleyiş mekanizması ve tedarik süreçlerine ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Görüşmede kamu kurumları ile özel sektör arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi, tedarik süreçlerinde kalite ve sürdürülebilirlik anlayışının güçlendirilmesi ile Karabük firmalarının kamu tedarik zincirinde daha fazla yer alması konuları da gündeme geldi. Karşılıklı fikir alışverişi şeklinde geçen toplantıda, kamu alımlarında doğru bilgilendirme ve kurumsal iş birliğinin önemine dikkat çekildi.

KTSO Başkanı Fatih Çapraz ise nazik ziyaretleri ve paylaştığı bilgiler dolayısıyla DMO Bursa Şube Müdürü Atıf Al’a teşekkür ederek, 100 yıllık köklü geçmişe sahip Devlet Malzeme Ofisi’nin kuruluş yıl dönümünü kutladı.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin