Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
02 Mayıs, 2015 10:42

BÜ’de Keyifli Bir Söyleşi

A+ A-

BARTIN Üniversitesi Ormancılık Kulübü ve Kalkınma Atölyesi Kooperatifi tarafından “Kalkınmaya Katkı Verenler-Üniversite Buluşması” etkinliği kapsamında “Yücel Çağlar ile Söyleşi” düzenlendi. Bartın Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen söyleşide konuşan Kalkınma Atölyesi Kooperatifi Başkanı Ertan Karabıyık, amaçlarının kalkınmada gençlerin farkındalığını artırmak olduğunu söyledi. Karabıyık, “Kalkınma Atölyesi’nin yürüttüğü program çerçevesinde; yerel, bölgesel, ulusal ve küresel sosyal kalkınmanın yeni aktörleri olacak gençlerimizin farkındalıklarını ve bireysel, örgütsel kapasitelerinin artırılması amaçlanıyor. Bunun için pratik araçlar ile ilgili bilgiyi sağlamak için gençlerin kendi aralarında ve sosyal kalkınma profesyonelleriyle iletişim halinde olacakları, bilgi, deneyim ve geribildirimlerini paylaşıp ve aktif olarak katılabilecekleri bir sosyal medya platformu oluşturmaları hedefleniyor” dedi. Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış ise, Kalkınma Atölyesi Kooperatifi tarafından yapılan çalışmalara değinerek, kalkınmayla gençliği buluşturan çalışmaların önemine vurgu yaptı. Ardından ormancılık alanında önemli bir isim olarak bilinen Yücel Çağlar, katılımcılara tecrübelerini aktardı. Çağlar, ormancılık, çevre koruma ve kalkınma üzerine bilgiler vererek, gençlere tavsiyelerde bulundu. Çağlar, kendi alanındaki kavramları toplumsal bağlamda da uyarlayarak şu şekilde konuştu: “Bildiğimiz ekolojinin içinde ekosistemlerin özelliklerine göre tanımlar yaparak; orman ekolojisi, bozkır ekolojisi gibi ifadeler getirebiliyoruz. Ancak ben bir toplum ekolojisi tanımını getirmek istiyorum. İnsanlar birbirini tanısın ya da tanımasın veya araları iyi olsun ya da olmasın her birimiz aynı anda aynı düzeyde olmasak da doğa ekosisteminde olduğu gibi bir etkileşim içindeyiz. Görünüşümüzden, konuşmamıza, düşüncelerimize kadar birçok noktadan etkilenebiliyoruz. Toplum ekolojisi de orman ekolojisinde olduğu gibi her şey birbirinden etkilenir. Toplum ekolojisinin dinamiği olarak bireyler kesinlikle birbirlerinden etkilenirler.” Çağlar, insan hayatında sevmenin ve kızmanın önemine de vurgu yaparak, “Bir şeyleri sevmek hayatta çok önemlidir. Hep geçmişte olsaydın ne yapardın diye sordum kendime. Aslında çok iyi bir seven olabilirdim. Ancak sevmek emek işidir. Sevmek, kalıcı ve karşılıklı sevgi alışverişine dayanan bir şeydir. Kızmanın da şiddetli olanına karşıyım. Herkes bir şeylere kızdığı zaman adam gibi kızmalıdır. Kızmanız yol açıcı bir kızma olmalıdır. Kimseyi hırpalamadan, yok saymadan yapılmalıdır. Bence herkes gülmeyi en iyi şekilde becermeli ve çok gülmelidir” şeklinde konuştu. Çağlar’ın daha sonra katılımcıların sorularını cevaplandırdığı söyleşi, Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azize Topel Kaygın’ın konuşmacılara teşekkür belgesini vermesinin ardından son buldu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

27 Kasım, 2024 16:30
blank
İhlas Haber A.

Hamsi atıklarıyla gül yetiştirildi: Hamsi gülü

A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, geliştirdiği proje ile hamsi atıklarını kullanarak topraksız tarımda gül yetiştirdi.
’Kesme Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde Hamsi Atık Hidrolizatlarının Biyoaktivatör Olarak Kullanılması’ isimli TÜBİTAK projesi yapan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, balık atıklarını tarımsal üretimde kullanmak amacıyla 2 yıl önce çalışmalara başladı. Projede balık atıkları işletmelerden temin edildi. Daha sonra kimyasal süreçlerle bu balık atıkları aminoasitlere dönüştürüldü. Dönüştürülen bu aminoasitler kullanılarak gül yetiştirildi.

"Bitki besleme ürünü olarak değerlendirerek katma değer sağlamış olduk"
Proje hakkında bilgi veren Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, "Projemiz, TÜBİTAK destekli bir projedir. Hamsi atıklarından günümüzde biyoaktivatör veya biyostimülant olarak tabir edilen ürün geliştirdik ve bu ürünü şu an kesme çiçek olarak kullanılan ve topraksız tarımda Hindistan cevizi torfunda yetiştirilen güllere uygulayarak büyüme parametreleri üzerine etkisini belirliyoruz. Projenin 3. yılındayız. Her yıl düzenli olarak güller hasat edilmekte ve geliştirilen ürünün etkisi incelenmektedir. Aslında balıklar bitkilerde gübre olarak, bitkileri beslemek için eski tarihlerden itibaren kullanılıyor. Ancak biz günümüzde hem yöresel hem lokal bir ürün olan hamsi atıklarını işledik. Bunları da yeni teknolojilerle birleştirerek bitkilerin gübrelemede destek olması amacıyla bir ürün geliştirdik. Türkiye’de avcılıkla balık üretimi en fazla hamsi balığında olmaktadır. Biz de Karadeniz Bölgesi’nde olduğumuz için bu balık atıklarının yeteri kadar bertaraf edilemediğin gördük. Aslında balık atıkları balık unu, balık yağı gibi farklı ürünlere işleniyor, biz bu ürünlerin yanı sıra bitki besleme ürünü olarak değerlendirerek katma değer sağlamış olduk. Bunu ilk olarak güllerde denedik. Farklı bitki türlerinde de deneyerek bitkilerin nasıl geliştiğini gözlemliyoruz. Test ve analizler sonrasında yakın zamanda ticari ürüne dönüştürmeyi hedefliyoruz. Projenin ilk çıkış noktası aslında hamsi atıklarının yeteri kadar bertaraf edilemediğini ve bu atıkların çevreye olumsuz etkisini gördük. Bu amaçla Ordu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Koray Korkmaz ile birlikte balık atıklarını nasıl tarımsal üretimde kullanabiliriz diye yola çıktık. Balık atıklarını ticari işletmelerden temin ederek laboratuvarda farklı işlemlerle aminoasitlere dönüştürüyoruz. Deneme seramızda şu an güllere uyguluyoruz" dedi.

Hamsinin işlenmesi sırasında yüzde 55 ile 60 arasında atık meydana geliyor
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden alınan bilgiye göre, Türkiye’de avcılık ile balık üretiminin yüzde 60-70’ini hamsi oluşturuyor. Hamsi işlenmesi sırasında yüzde 55-60 oranında atık meydana geliyor. Bu atıkların kötü yönetimi su, toprak ve atmosferin kirlenmesine yol açarak insan sağlığı üzerinde ciddi problemlere sebep oluyor. Proje kapsamında hamsi atıklarından elde edilen biyogübreler dünyada ticareti en çok yapılan süs bitkisi olan gülde biyogübre olarak kullanımı araştırıldı. Biyogübreler topraksız tarımda yetiştirilen ve kesme çiçek olarak kullanılan güllerde uygulandı. Hamsi atıklarından elde edilen biyogübreler şu an başta gül olmak üzere, domates ve çim yetiştiriciliğinde uygulanmakta bitki gelişimini ve verimi arttırdığı yapılan analizlerle tespit edildi. Testlerin bitmesinden sonra biyogübrenin ticarileşmesi ve tarımsal üretimde kullanılması bekleniyor.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455