Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bin 504 Engelli Yakını Eğitimden Geçecek

Bartın Yayın: 16.04.2015 08:53
Yazar:
Bin 504 Engelli Yakını Eğitimden Geçecek

BARTIN ’da engellilerin daha sağlıklı yaşam sürmeleri amacıyla ‘Kanatları Biziz’ projesi kapsamında engelli yakınları ve bakıcılarına eğitim verilecek. Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Bartın Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Engelli Destek Programı (EDES) kapsamında gerçekleştirilen ‘Kanatları Biziz’ projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Projenin yerel dinamikleri harekete geçirerek, toplumun engellilik ve engelliler konusunda bilinç düzeylerinin ve duyarlılıklarının arttırılmasını hedeflediğini söyleyen Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür vekili Zekeriya Dal, “İl Müdürlüğümüzce hazırlanıp Bakanlığımıza sunulan ve kabul gören ‘Kanatları Biziz’ projesi ile Müdürlüğümüzden evde bakım ücreti alan ve ilimizde ikamet eden bin 504 engelli yakınına eğitim verilecektir. Proje kapsamında yapılacak eğitim faaliyetleri ve seminer çalışmalarıyla bakıma muhtaç engelliler de ortaya çıkabilecek, birden fazla engelin önlenmesi ve sahip oldukları yasal haklarla ilgili olarak bakım hizmetini yürüten engelli bakıcılarının bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir” dedi.
“BİLGİ KİRLİLİĞİNİ GİDERECEĞİZ”
Proje ortağı olan Bartın Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu’nun Müdürü İbrahim Tümen ise, “Bu projenin en önemli boyutu, tek engel türüne sahip engellilerin bakıcılarının bilgi eksikliklerinden kaynaklı olarak engellinin süreç içerisinde daha fazla engele sahip olmasını önlemeye yönelik mücadeledir. İkinci, üçüncü, hatta daha fazla engelin oluşmasına sebep olan bu bilgi eksikliği, sonuçları açısından çok boyutlu bir sorundur. Ayrıca engelli bireylerin yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Bu bağlamda yüksekokul olarak toplumun sağlığını geliştirmeyi ve korumayı ön plana alarak sağlıkla ilgili risk ve sorunları belirleyebilen, kaliteli sağlık hizmeti elemanları yetiştirmek en önemli amaçlarımız arasındadır” diye konuştu.
Toplantıda daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde görevli Sosyolog Yücel Özdil tarafından projenin işleyişi, Bartın Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi Emine Arslan Kılıçoğlu tarafından da projenin amaçlarıyla ilgili katılımcılara bilgi verildi. Bartın Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Bartın Vali Yardımcısı Özgür Aydın Özmen, Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Bartın İŞKUR İl Müdürü Ramazan Erdim, Bartın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Zekeriya Dal, Bartın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü İbrahim Tümen, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Türk balıkçı tekneleri okyanusları mesken tuttu

Ekonomi Yayın: 06.05.2024 12:00
İhlas Haber Ajansı
Türk balıkçı tekneleri okyanusları mesken tuttu

Türkiye’de bin 600 kadar endüstriyel balıkçı teknesi bulunurken bu tekneler yurt içi ve yurt dışı sularda avcılık yapıyor. Ülkemizde denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından bazı balıkçı tekneleri ağırlıklı olarak Atlas ve Hint Okyanusu’na yönelerek avcılık yapıyor.

Türkiye, Afrika ülkeleri başta olmak üzere 12 ülkeyle balıkçılık konusunda antlaşması yaparken, 15 ülke ile de antlaşma yapmak üzere müzakereler sürüyor.

Türkiye’den yapılan uluslararası anlaşmalar kapsamında Türk balıkçı gemileri ağırlıklı olarak Atlas Okyanusu’nun Batı Afrika sahilleri olmak üzere Fas, Moritanya, Fildişi Sahili, Somali gibi ülkelerin sularında tıpkı Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz’de olduğu gibi farklı balık çeşitlerini avlıyor.

Uluslararası sularda avlanan gemilerin çoğunluğunu Doğu Karadeniz’den giden balıkçı gemileri oluştururken, Türkiye şu ana kadar Afrika ülkeleri başta olmak üzere 12 ülkeyle balıkçılık konusunda antlaşması yaptı. 15 ülke ile anlaşma yapmak üzere müzakereler devam ediyor.

Türkiye karasuları dışında onlarca balıkçı teknesi, 2 binin üzerindeki tayfası ile avlanma yaparken, son yıllarda ülkemizde gerek iklimsel değişiklik gerekse çevresel faktörlerden dolayı su ürünleri avcılığı üretiminde yaşanan dalgalanmalar endüstriyel balıkçılık yapan balıkçı teknelerinin zor duruma düşmesine neden oluyor. Hem balıkçıların avlanma miktarını nispi olarak artırmak hem yeni ürün alanları bulmak için son yıllarda Türkiye su ürünleri üretiminin olduğu ülkelerle beraber ikili balıkçılık antlaşmaları yaparak bu doğrultuda Atlas ve Hint Okyanusu’nun yolunu tuttu.