Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bin 504 Engelli Yakını Eğitimden Geçecek

Bartın Yayın: 16.04.2015 08:53
Yazar:
Bin 504 Engelli Yakını Eğitimden Geçecek

BARTIN ’da engellilerin daha sağlıklı yaşam sürmeleri amacıyla ‘Kanatları Biziz’ projesi kapsamında engelli yakınları ve bakıcılarına eğitim verilecek. Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Bartın Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Engelli Destek Programı (EDES) kapsamında gerçekleştirilen ‘Kanatları Biziz’ projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Projenin yerel dinamikleri harekete geçirerek, toplumun engellilik ve engelliler konusunda bilinç düzeylerinin ve duyarlılıklarının arttırılmasını hedeflediğini söyleyen Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür vekili Zekeriya Dal, “İl Müdürlüğümüzce hazırlanıp Bakanlığımıza sunulan ve kabul gören ‘Kanatları Biziz’ projesi ile Müdürlüğümüzden evde bakım ücreti alan ve ilimizde ikamet eden bin 504 engelli yakınına eğitim verilecektir. Proje kapsamında yapılacak eğitim faaliyetleri ve seminer çalışmalarıyla bakıma muhtaç engelliler de ortaya çıkabilecek, birden fazla engelin önlenmesi ve sahip oldukları yasal haklarla ilgili olarak bakım hizmetini yürüten engelli bakıcılarının bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir” dedi.
“BİLGİ KİRLİLİĞİNİ GİDERECEĞİZ”
Proje ortağı olan Bartın Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu’nun Müdürü İbrahim Tümen ise, “Bu projenin en önemli boyutu, tek engel türüne sahip engellilerin bakıcılarının bilgi eksikliklerinden kaynaklı olarak engellinin süreç içerisinde daha fazla engele sahip olmasını önlemeye yönelik mücadeledir. İkinci, üçüncü, hatta daha fazla engelin oluşmasına sebep olan bu bilgi eksikliği, sonuçları açısından çok boyutlu bir sorundur. Ayrıca engelli bireylerin yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Bu bağlamda yüksekokul olarak toplumun sağlığını geliştirmeyi ve korumayı ön plana alarak sağlıkla ilgili risk ve sorunları belirleyebilen, kaliteli sağlık hizmeti elemanları yetiştirmek en önemli amaçlarımız arasındadır” diye konuştu.
Toplantıda daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde görevli Sosyolog Yücel Özdil tarafından projenin işleyişi, Bartın Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi Emine Arslan Kılıçoğlu tarafından da projenin amaçlarıyla ilgili katılımcılara bilgi verildi. Bartın Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Bartın Vali Yardımcısı Özgür Aydın Özmen, Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Bartın İŞKUR İl Müdürü Ramazan Erdim, Bartın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Zekeriya Dal, Bartın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü İbrahim Tümen, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Doğu Karadeniz’de 2024 yılı yaş çay sezonu açıldı

Ekonomi Yayın: 06.05.2024 00:36
İhlas Haber Ajansı
Doğu Karadeniz’de 2024 yılı yaş çay sezonu açıldı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından Doğu Karadeniz’de 2024 yılı yaş çay sezonu açıldı. Çay alım sezonunun açılması ile birlikte çay üreticileri de çay bahçelerine girerek çaylarını toplamaya başladı.

2024 yılının yaş çay sezonu için çay müstahsilleri, ÇAYKUR’a çay satabilmek için çaylık arazilerinde budama işlemi yaparak bakımlara başladı. Çay budamalarının hemen ardından üreticiler tarafından arazilerde gübreleme işlemi gerçekleştirilirken, yaş çay kampanyası için üreticiler hazırlıklarını tamamladı. Hazırlıklarını tamamlayan üreticiler bugün sabah saatlerinde çay bahçelerine girerek çay hasadına başladı. Çay müstahsili şimdi ise yaş çay taban fiyatının açıklanmasını bekliyor.

“Kontenjan uygulaması olacağını düşünerek çaya girmeye başladık”

Kontenjan uygulaması yapılabileceğinden erkenden çaylarını satmak istediklerini ifade eden Rizeli çay üreticilerinden Hüseyin Can Şişman, “Biz sezonun iyi olmasını bekliyoruz. Çay satmakta zorlanmamak için önceden çaya başladık. Kontenjan uygulaması olacağını düşünerek çaya girmeye başladık. Çayda kontenjan uygulaması olabileceğinden ötürü çayımızı daha rahat satabilmek için erkenden kesmeye başladık. Çayın 20 liradan aşağı olmaması lazım. Heyecanla devlet büyüklerimizden çayımıza iyi bir fiyat vermesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Çay sezonunun güzel geçeceğine vurgu yapan Emirhan Şişman ise “Her yılın hasadı gibi bu yılda çok iyi. Ben Kırklareli’nde üniversite okuyordum. Çay zamanı geldi. Bizim de buraya gelmemiz gerekti. Birinci sürümde bizde burada bulunuyoruz. Ne kadar alımlar geç başlarsa o kadar yoğunluk olur. Erken başlarsa yoğunluk olmaz. Eski yıllara göre topladığımız çay oranı düşük. Ailecek topladığımız için sohbet eşliğinde güzel geçeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Bu seneki çay sezonu şenlik içerisinde geçeceğine inanıyorum”

Çaylarını işçi almadan kendilerinin topladıklarını belirten Nurcan Şişman ise “Yeni sezon herkese hayırlı ve uğurlu olsun. Yaş çay fiyatını sabırsızlıkla bekliyoruz. Kalite olarak çay iyi. 5-6 kişi toplanıyoruz. Birbirimize çay topluyoruz. Biz işçi almıyoruz. Çayımızı kendimiz topluyoruz. Birbirimizin işini görmüş oluyoruz. Bu seneki çay sezonu şenlik içerisinde geçeceğine inanıyorum. Biz hepimiz komşuyuz. Birlik içerisinde çayı topluyoruz” dedi.