Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Kasım, 2023 04:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Rektör Kırışık, kazada yaralanan öğrenciler hakkında bilgi aldı

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Eskipazar ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında yaralanan üniversite öğrencilerine geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.
İki gün önce Eskipazar ilçesi İstasyon Mahallesi mevkiinde meydana gelen kazada iki otomobilin çarpışması sonucu üniversite öğrencilerinden 1’i hayatını kaybederken 3 kişi de yaralanmıştı.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık yaralı öğrenciler Emre Ekşi ve Osman Alaçam’ı hastanede ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.
Kırışık, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan’dan yaralı öğrencilerin genel sağlık durumları hakkında bilgi aldı.
Ziyarette Kırışık’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Genel Sekreter Lütfü Köm, eşlik etti.
Kazanın ardından mesaj yayımlayan Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Trafik kazası geçiren Eskipazar MYO öğrencimiz Sait Mücahid Çetin’in vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Öğrencimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabrı cemil diliyorum. Aynı kazada yaralanan Eskipazar MYO öğrencilerimiz Emre Ekşi ve Osman Alaçam başta olmak üzere kazada yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, acil şifalar diliyorum” dedi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ, sanal gerçeklik ile geriatrik bireylerde ilk yardım eğitimi sunacak

Türkiye’de birinci olma özelliği taşıyan projeyle, yaşlı bireyler için sanal gerçeklik dayanaklı 15 farklı birinci yardım senaryosu hazırlandı.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından ‘Artırılmış Gerçeklik ile Geriatrik Bireylerde Birinci Yardım Eğitimi’ projesi çerçevesinde, sanal gerçeklik teknolojisi ile desteklenen uygulamalı bir eğitim modeli geliştirildi.
Projede geliştirilen 15 farklı modül, geriatrik bireylerde en sık karşılaşılan birinci yardım senaryolarını kapsıyor. Temel hayat takviyesi, teneffüs yollarına yabancı cisim kaçması, hipertansiyon, sıcak çarpması ve donma üzere durumların sanal gerçeklik ortamında teğe bir deneyimleme fırsatı sunan proje ile bilhassa öğrenciler ve sıhhat çalışanlarının uygulamalı tecrübeyle birinci yardım marifetlerini geliştirmesi hedefleniyor.
Sanal gerçeklik gözlüğü ve özel sensörlü kollarla desteklenen sistem, öğrencilerin gerçek hayatta uygulama yapma imkanı bulamayacağı senaryoları interaktif biçimde deneyimlemesine katkı sağlıyor.
Projenin yürütücülüğünü Karabük Üniversitesi’nin yaptığını belirten Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Dürdane Yılmaz İtimat, ortaklar ortasında da Gazi Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Almanya’dan iki tane yaşlı bakım merkezi ve Makedonya’dan bir meslek lisesi bulunduğunu tabir etti.
Güven "Toplamda 15 farklı aplikasyon geliştirildi ve bu uygulamaların her biri üç lisanda kullanılabiliyor. Sistem sırf Türkiye’de değil, Almanya’da ve İngilizce konuşulan tüm ülkelerde uygulanabilir" dedi.
Uygulamanın eğitimdeki katkılarına değinen İtimat, "Etkileşimli yapısı sayesinde öğrenciler, gerçek hayatta müsabakaları güç olan durumları sanal ortamda birebir uygulayabiliyor. Bu sistem yaşlı bakım merkezlerinde, huzurevlerinde, klinik eğitimde, hastanelerde ve okullarda rahatlıkla kullanılabilir. Öğrenciler her bir senaryoyu bu sistemle deneyimleyebiliyor ve adeta o anı yaşıyormuş üzere hissediyor. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki öğrenciler bu uygulamalar sayesinde gerçek hayatta çok daha kolay ve başarılı müdahalelerde bulunabiliyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.