Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kastamonu’da UNESCO sevinci: 657 yıllık Mahmutbey Camii ziyaretçilerini bekliyor

Kültür Sanat Yayın: 24.09.2023 04:12
İhlas Haber Ajansı
Kastamonu’da UNESCO sevinci: 657 yıllık Mahmutbey Camii ziyaretçilerini bekliyor

UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından Kastamonu’nun Kasaba köyünde yer alan Mahmutbey Camii’nin Dünya Mirası Listesi’ne alınması kentte büyük sevinçle karşılandı.

Suudi Arabistan’ın başşehri Riyad’da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında Türkiye’nin farklı vilayetlerindeki ahşap takviyeli mescitler, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığınca UNESCO’ya “Anadolu’nun Orta Çağ Periyodu Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri” ismiyle iletilen mescitler ortasında Kastamonu merkez ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunan Mahmutbey Camii de yer aldı. Caminin listeye girişi kentte sevinçle karşılandı. 1366 yılında inşa edilmiş olan ve günümüze kadar korunan Mahmutbey Camii, hipostil planlı ahşap cami tipolojisinin, periyodunun Anadolu’daki en kıymetli temsilcilerini ve sahip oldukları ahşap oymacılığı sanatının örnekleriyle yansıtıyor. Kapıları, minberleri, sütun başlıkları, tavan kirişleri ve konsollarında görülen ihtimamlı ahşap personelliği ile ustaların isimlerinin kayıtlı olduğu kündekari tekniğindeki ahşap minberleri ve ’kalem işi’ ismi verilen bezemeleriyle Kasaba Köyü Mahmutbey Camii, inanılmaz marangozluk marifeti ile estetik anlayışı da sergiliyor.

“Herkesi bir an evvel ’Çivisiz Cami’yi görmeye davet ediyorum”

Kentte “Çivisiz Cami” ismi ile bilinen Mahmutbey Camii’nin değerli bir eser olduğunu tabir eden Kastamonu Valisi Meftun Kollu, “İlimizin Kasaba köyünde bulunan Candaroğulları’ndan kalan yapıtı, ’Çivisiz Cami’ olarak da bilinen Mahmutbey Camii, 4 yıl süren çalışmanın akabinde yapılan oylama ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren 21’inci ahşap yapıtımız oldu. Bu çalışmalar 4 yıldır devam ediyordu. Başta belediyemiz, Kültür Vilayet Müdürlüğümüz, Vilayet Özel Yönetimimiz, üniversitemiz başta olmak üzere emeği, katkısı geçen bütün kurumlarımızın yetkilerine çok teşekkür ediyorum. Bunun vilayetimize iyi olmasını diliyorum. Bu son derece değerli bir gelişme. Ortaçağ devri, ahşap taşıyıcı yapılar kategorisinde gerçekleşmiştir. Çivisiz Camii’ni görmeyen başta hemşehrilerimiz olmak üzere herkese, bir an evvel gidip görmelerini tavsiye ediyorum. İçerisine girdiğinizde hissedilen o huzuru herkesin tatmasını isterim. Bu kıymetli bir gelişme. Buranın bütün dünyadaki envanterlerde gözükeceği manasına geliyor. Türkiye’deki turizm hareketleri içerisinde bunun katkısı olacağını düşünüyorum. Buraya gelecek turistler bu türlü bir yapıtı bilerek gelecek, gelmek isteyecekler. Oranın korunması, yaşatılması, etrafında farklı şeyler yapılması manasında da katkı sağlayacak. Bunun geliştirilmesi için de değerlendirmelerde bulunacağız” dedi.

“Camimizin Dünya Mirası Listesi’ne girmesinden ötürü çok mutluyuz”

Caminin bulunduğu köyde 30 yıldır muhtarlık yapan Kemal Hamzaoğlu ise haberin köyde büyük sevinçle karşılandığını belirterek, “Cenab-ı Allah bu camiyi Kasaba köyümüze nasip etmiş. Bundan gurur duyuyoruz. Tarihi camimiz, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Bundan ötürü çok memnunuz. Bizler, vaktinde elimizden geldiği kadar bu camiyi müdafaaya çalıştık. Hatta camimizin kapısı için bizler cami önünde nöbet dahi tuttuk. Vaktinde ne yazık ki camimizin kapısı çalındı ve kısa mühlet sonra çalınan kapı bulundu. Şu anda kapı, Kastamonu Müzesi’nde sergileniyor, üzerindeki kapı ise imitasyonudur. Bizler, vaktinde elimizden gelen her türlü imkanı camimiz için kullandık. Hem Türkiye içerisinden hem de yurt dışından ziyaretçiler geliyor. Bilhassa hafta sonları mescidimize ziyaretçilerin ilgisi çok fazla oluyor” diye konuştu.

“Camimiz, 1366 yılında yaptırılmış, 657 yıllık bir camidir”

Mahmutbey Camii’nin 1366 yılında yaptırıldığını ve 657 yıllık bir cami olduğunu söyleyen Mahmutbey Mescidi İmam Hatibi Hüseyin Al da, “Kasaba köyü Mahmutbey Camii, beylikler periyoduna ilişkin mescitlerden bir adedidir. Yaptıran kişi Candaroğulları beyefendilerinden Adil Bey’in oğlu Mahmut Bey’dir. Fakat bu camiyi bu halde inşa eden mimar belirli değildir. Bindirme yordamı yani baskı halinde üst üste konularak yapılmıştır. Bu yüzden de tavanın üst kısmında yarım metre kadar toprak bulunuyor. Tavana baskı ve izole olsun diye konulmuş olabilir. Camimiz 1366 yılında yaptırılmıştır ve 657 yıllık bir camidir. Camimiz, Kastamonu yöresinde Çivisiz Cami olarak bilinir” halinde konuştu.

“Hem Türkiye’den hem de dünyadan Kastamonu’ya ziyaretçiler gelecektir”

Mahmutbey Camii’nin Dünya Mirası Listesi’ne alınmasıyla Kastamonu’ya çok fazla ziyaretçi gelmesini beklediklerini belirten Al, “UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması çok hoş bir olay. Kasaba köyümüz için de hoş bir gelişme. Bilhassa Kastamonu için başka bir hoş olay. Zira Kastamonu’da Dünya Mirası Listesi’nde bulunan rastgele bir öbür eser yok. Bu türlü bir yapıtın Kastamonu’da olması, Kastamonu’nun tanıtımı açısından çok hoş bir gelişme oldu. Bu yüzden Kastamonu ismine da çok memnunum. Camimizin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasıyla birlikte yalnızca Kastamonu ya da Türkiye değil, tüm dünya tanıyacak. Hem Türkiye’den hem de dünyadan Kastamonu’ya ziyaretçiler gelecektir” sözlerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Vali Yavuz ve KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir Karabük’ün Geleceğine Damga Vurdu

Gündem Yayın: 07.09.2024 01:00
Vali Yavuz ve KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir Karabük’ün Geleceğine Damga Vurdu

Karabük Valiliği’nin koordinesinde; İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ile Kardemir arasında Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü imzalandı.

Valilik Makam Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine, Vali Mustafa Yavuz, Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Kardemir Yönetim Kurulu Üyeleri Kamil Güleç, Hacı Abdullah Kaya, Genel Müdür Dr. Dursunali Yaşacan, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Karakuş ve İl Milli Eğitim Müdür Vekili Adnan Cansız katıldı.

İşbirliği Protokolü ile Karabük’te mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve sanayi sektörü ile entegrasyonun artırılması amaçlıyor.

MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE BURS VE İŞ İMKANI

Bu iş birliği sayesinde, meslek lisesi öğrencilerinin iş dünyasına daha donanımlı bir şekilde hazırlanması ve sanayi kuruluşlarıyla daha yakından ilişki kurmaları hedefleniyor.

İmza töreninde; Vali Mustafa Yavuz, mesleki ve teknik eğitimin önemine dikkat çekerek; sanayi ve eğitimin bir araya gelmesinin Karabük’ün kalkınması için çok önemli olduğunu, sektörün ihtiyacı olan insan kaynağının yetiştirilmesinin Ülkemiz ve Karabük için önemini vurguladı.

Vali Yavuz, bu iş birliğinin öğrencilerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmelerine büyük katkı sağlayacağını belirterek; İşbirliği Protokolü’nün hazırlanmasında emeği geçen, başta; Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Yönetim Kurulu Üyelerine, Sanayi ve Ticaret Odası Başkan ve Üyelerine, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Vali Yavuz açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;

“Protokol kapsamında birçok ortak çalışma yapılacak olup, bu kapsamda meslek lisesi öğrencilerine; KARDEMİR tesislerinde mesleki eğitim ve staj imkânlarından faydalanabilecek, başarılı öğrencilere burs desteği sağlanacak ve mezuniyet sonrası kendilerine istihdamda öncelik sağlanacak. Ayrıca, KARDEMİR tarafından Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binası, atölyeleri ve laboratuvarlarının yenilenmesi ve teknolojik altyapısının güçlendirilmesi konusunda destek verilecektir. Bu adımlar ile Karabük’ün mesleki eğitimde öncü iller arasında yer alması hedeflenmekte olup, yapılan bu işbirliği mesleki eğitim kapsamındaki öğrenci ve öğretmenlerimize, sanayi tesislerimize hayırlı olsun.”

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455