Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karabük’ün Yeni İstihdam Kapısı Eskipazar OSB

Gündem Yayın: 25.06.2022 14:29
Yazar:
Karabük’ün Yeni İstihdam Kapısı Eskipazar OSB

AK Parti İl Başkanı Av. İsmail Altınöz, Karabük’te istihdama yönelik yapılan en büyük hamlenin Eskipazar Organize sanayi Bölgesi (OSB) olduğunu söyledi

 

AK Parti İl Başkanı Av. İsmail Altınöz, Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgşili yapılan çalışmalarda gelinen son noktayı Gazetemize değerlendirdi.

Eskipazar Organize Sanayi Bölgesinde  kamulaştırma işlemlerinde sona gelindiğini belirten İl Başkanı İsmail Altınöz,  şu anda Eskipazar Organize sanayi Bölgesinde  yatırımcılara tahsis edilecek arsa kalmadığını söyledi.

İstihdam yönünden Kardemir, Üniversite ve Karabük Organize Sanayi Bölgesinden sonra şu an üçüncü sıçrama noktası olacak  yerin  Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi olduğunu ifade eden Başkan Altınöz; “Yaklaşık iki yıldır ekonomik durgunluğa, kaynakların imkansızlığına rağmen yaklaşık 100 Milyona yakın kamulaştırma parası ödendi.  Eskipazar Organize Sanayi Bölgesinde  kamulaştırma işlemlerinde sona gelindi artık. Önümüzdeki günlerde davalar bitiyor hemen alt yapı ihalesine çıkacağız. Şu an arsa tahsisi yapacak arsa kalmadı. Yatırımcılar ilk kazmayı vurmak için sabırsızlanıyor. Hem Karabük’ten, hem İl dışından müthiş bir talep var yani istihdama yönelik en büyük hamle bence Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi.  Sadece Eskipazar’ın değil, Karabük’ün de önünü açacak. Karabük Üniversitesi Rektörü Rahmetli Burhanettin Uysal burada 30-40 bin öğrenci olacak dediği zaman çoğumuz inanmıyorduk ve Karabük’te şu an 45-50 bin öğrenci var. Eskipazar Organize Sanayi Bölgesinde de çok kısa sürede Fabrikaların kurulacağını, üretimin yapılacağını, istihdama ve ekonomiye ciddi katkı sağlayacak bir yer hale geleceğini müjdesini verebiliriz.  Şu anda Eskipazar OSB’de arsa isteyenlere arsa veremiyoruz.  Orası çok iyi bir konumda” dedi. (Nurettin Acar)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.