Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Ekim, 2023 08:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

700. organ naklini gerçekleştiren doktorlardan bağış vurgusu: “Organ nakli çok gerekli ve hayat kurtarıcı bir süreç”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) TIP Fakültesi’nde görev yapan doktorlar, 700. organ naklini yapmaya başardı. Şu ana kadar 640’ı böbrek, 60’ı ise karaciğer nakli olmak üzere toplamda 700 nakil yapan doktorlar, bağışın önemine dikkat çekti.
OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Nakil Merkezi 2023 yılı itibari ile böbrek, karaciğer ve kornea nakillerini başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor. Nakil merkezi 2002 yılında alınan ruhsatla beraber merkezde kornea, kadavra ve canlıdan böbrek nakli ameliyatları yapılmaya başlandı. 2011 yılında alınan ruhsatla beraber böbrek ve kornea nakillerine ek olarak, kadavradan ve canlıdan karaciğer nakli ameliyatları da OMÜ’de yapılmaya başlandı. 700. nakil ameliyatı gerçekleştiren doktorlar ve hastane yönetimi bu başarıyı kutladı.

"Türkiye’de özellikle 25 bine yakın böbrek bekleyen hasta var"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Böbrek Nakil Sorumlusu Prof. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu, “Bugün Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde önemli bir etkinlikte bulunuyoruz. Yeni bir yaşam için hayata tutun projesidir. Yıllar içerisinde giderek artan sayılarla OMÜ’de hem böbrek hem de karaciğer nakilleri ve kornea nakilleri de gerçekleştirilmektedir. Bunu daha çok bekleyen hastalara ulaştırmak adına farkındalık oluşturmak için böyle bir organizasyon yapmayı uygun bulduk. Türkiye’de özellikle 25 bine yakın böbrek bekleyen hasta var. Samsun’da ise bizim aktif listemizde 600’e yakın hasta böbrek bekliyor. Türkiye’de en fazla kadavradan nakil yapan merkezlerin başında OMÜ geldiği için çevre illerden de tarafımıza hastalar yönlendirilmektedir. Öncelikle bu organlar bizlere emanettir. Dolayısıyla bunlara ihtiyacı olanlara zamanı geldiğinde devretmede hiçbir sakınca yoktur. Nakil yaptığımız vakit binlerce hastaya şifa olacaktır. Bu çalışmaların meyvelerini son yıllarda özellikle giderek artan sayılarda gerçekleştirdiği organ nakilleri ile ortaya koyduk. İnsanlara umut ışığı olmayı hedefliyoruz” dedi.

"Çok gerekli ve hayat kurtarıcı bir süreç"
OMÜ Tıp Fakültesi Gastroentoloji Cerrahi Bilim Dalı Başkanı ve Karaciğer Transplantasyonu Sorumlu Uzmanı Doç. Dr. Oğuzhan Özşay, “Bugün OMÜ Tıp Fakültesi için anlamlı bir gündür. 700. naklin kutlaması yapılıyor. Karaciğer nakli hasta için de, doktor için de, kurum için de zor bir süreçtir. Çok gerekli ve hayat kurtarıcı bir süreçtir. Son dönem karaciğer nakli dediğimiz, hastanın artık yaşama şansı olmadığı dönemde hayat kurtarıcı bir işlemdir. Kadavra ve canlı verici bir nakil söz konusudur. Bizler de 2019 yılından itibaren 60 tane karaciğer nakli gerçekleştirdik. Kovid dönemimde biraz azaldı ama şu an yine ivme aşamasındadır. Karadeniz Bölgesi’nde bu işi rutin olarak gerçekleştiren tek ekip olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise bu başarının insanlığa ümit oluşturması açısından organ naklinin ve organ bağışının hem teşvik edildiği hem alınan organların başarılı bir şekilde nakil edildiği OMÜ’de böyle etkinlik yapmanın kendileri açısından oldukça mutluluk verdiğini söyledi.

Nakil olan hastalar
Karaciğer ve böbrek nakli olan hastalar ise adeta yeniden doğduklarını, kesinlik sigara ve alkol içilmemesi gerektiğini ifade etti. Etkinlik 700. nakli gerçekleştiren doktorların, sağlık çalışanlarının ve hastane yönetiminin pasta kesmesi ile son buldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 04:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çarpıştıktan sonra savrulan 2 araç yayaların arasında daldı: 11 yaralı

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde meydana gelen trafik kazasında çarpıştıktan sonra savrulan iki araba yayaların ortasında daldı. Kaza sonucunda 11 kişi yaralandı.
Kaza, gece saatlerinde Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi Atatürk Mahallesi Kelkit-Erzincan Karayolu üzerinde meydana geldi. Alınan bilgiye nazaran, Muhammet Ali K. yönetimindeki 06 FR 4977 plakalı araba akaryakıt istasyonundan etraf yoluna çıktığı esnada, Erzincan istikametine hareket halinde olan Enes Ç. yönetimindeki 25 ACY 778 plakalı araba ile çarpıştı. Kazanın tesiriyle arabalar savrulurken, savrulan araçlar yol kenarında yürüyen vatandaşlara da çarptı.
İhbar üzerine olay yerine çok sayıda 112 acil sıhhat, polis, jandarma ve itfaiye takımları sevk edildi. 112 acil sıhhat takımları 06 FR 4977 plakalı arabanın şoförü Muhammet Ali K. ve 25 ACY 778 plakalı arabanın şoförü Enes Ç. ile birlikte kazada yaralanan Aylin Sılanur A., Yağız Serdar A., Fatih M., Kübra Y., Dilek M., Asiye Ç., Dicle S., Mehmet Can D. ve İkram Elvan M.’yi olay yerindeki birinci müdahalenin akabinde Kelkit Devlet Hastanesi’ne kaldırdı.
Kazada yaralanan Muhammet Ali K., Aylin Sılanur A. ve Yağız Serdar A. daha sonra Gümüşhane Devlet Hastanesi’ne sevk edilirken, hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi.
Kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.