Reklam
Reklam
62 siddetindeki silivri depremini degerlendirdiler 1avl1UmL
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Nisan, 2025 20:22 tarihinde yayınlandı
0

6.2 şiddetindeki Silivri depremini değerlendirdiler

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik Mühendisliği Kısım Lideri Prof. Dr. Nilgün Sayıl ve KTÜ Sarsıntı ve Yapı Sıhhati Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Marmara Denizi, Silivri açıklarında meydana gelen ve İstanbul başta olmak üzere etraf vilayetleri etkileyen 6.2 büyüklüğündeki sarsıntıya ait açıklamalarda bulundu.

Jeofizik Mühendisliği Kısım Lideri Prof. Dr. Nilgün Sayıl, yaptığı açıklamada “Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun (KAF) ‘Kuzey Kolu’ olarak tanımlanan İzmit Körfezi’nden Marmara Denizi içerisinde devam edip Ganos fayına ve oradan Ege Denizi’ne uzanan fay kolu üzerinde bugün Mw6.2 büyüklüğünde deniz tabanından 13.1 km derinlikte sığ bir sarsıntı olmuştur. Fayın odak sistemi KAF ile uyumlu doğrultu atımıdır. Zelzelenin merkez üssü İstanbul Silivri açıklarında, kıyıya 27 km uzaklıktadır. Zelzele Silivri kıyısında 3 cm, Marmara Ereğli kıyısında 2 cm deniz düzeyinde yükselme olmuştur. Sarsıntının hissedilen şiddeti merkez üssünde VI kıymetindedir. Beşerler tarafından aktif bir biçimde hissedilmiştir. Bölgede 1900-2025 yıllarında M>6.0 büyüklükte 9 adet sarsıntı olmuştur. Bugün saat 12.13’da M4.0 büyüklüğünde meydana gelen zelzeleden yarım saat sonra M6.1 büyüklüğünde zelzele meydana gelmiş, şimdiye kadar 5 adet magnitüdü 4.0 den büyük zelzele olmuş, 2 adet 5.0’den büyük sarsıntı meydana gelmiştir. Sarsıntı aktivitesinin bir müddet daha devam etmesi beklenmektedir. Yeri sağlam olmayan yerlerden ve muteber olmayan binalardan uzak durulması önerilmektedir” sözlerini kullandı.

“Kesinlikle Kullanılmamalı”

KTÜ Sarsıntı ve Yapı Sıhhati Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık ise hasarlı ve kuşkulu yapıları işaret ederek “Yaklaşık 7 kilometre derinlikte oluşan bu sarsıntılar, İstanbul ve etraf vilayetlerde ağır halde hissedilmiştir. Bu noktada en değerli konu, hasar görmüş ya da kuşkulu yapıların yetkili hasar tespit takımları tarafından incelenmeden mutlaka kullanılmaması gerektiğidir. Vatandaşlarımızın güvenlikleri için bu yapılara giriş yapmamaları büyük değer arz etmektedir” dedi.

Prof. Dr. Altunışık, depremin ardından yaşanabilecek artçı sarsıntılar da göz önüne alındığında, sakin kalmak ve ilgili kurumların yönlendirmelerine dikkatle uymanın hayati bir sorumluluk olduğunu kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xaxaxxaxa
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
14 Mayıs, 2026 14:17 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te 19 Mayıs Gençlik Haftası etkinlikleriyle kutlanacak

Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen “Gençlik Haftası Kutlama Programı” açıklandı. 14-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinliklerde konserlerden turnuvalara, sergilerden doğa yürüyüşüne kadar birçok faaliyet gençlerle buluşacak.

“Türkiye’nin Gücü Gençliği” temasıyla hazırlanan programın ilk etkinliği, 14 Mayıs Perşembe günü Safranbolu Gençlik Merkezi’nde düzenlenecek bağlama konseri olacak. 15 Mayıs Cuma günü ise Stadyum Genç Ofis’te el sanatları ve resim sergisi, akıl ve zeka oyunları turnuvası ile şiir dinletisi gerçekleştirilecek.

Etkinlikler 16 Mayıs Cumartesi günü de yoğun şekilde devam edecek. Safranbolu Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda “İyilik Oryantiringi”, “GSB Sanat Sokağı” ve “Gençlik ve Spor Festivali” düzenlenecek. Aynı gün Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadyumu Satranç Salonu’nda satranç turnuvası başlayacak.

17 Mayıs Pazar günü Sarıçiçek Göleti çevresinde gerçekleştirilecek “Ormanlar Benim Doğa Yürüyüşü” ile gençler doğayla iç içe bir etkinlikte buluşacak.

18 Mayıs Pazartesi günü ise kültür ve spor etkinlikleri ön plana çıkacak. Vali Nafiz Kayalı Konferans Salonu’nda piyano, keman ve gitar konseri düzenlenecek. Safranbolu Eski Çarşı’da fotoğraf yarışması yapılırken, Karabük Gençlik Merkezi’nde masa tenisi turnuvası gerçekleştirilecek.

19 Mayıs Salı günü kutlamalar resmi törenlerle devam edecek. Yenişehir Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni yapılacak, ardından Yeni Mahalle Spor Salonu’nda 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama programı gerçekleştirilecek.

Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri, tüm vatandaşları düzenlenecek etkinliklere davet ederek, 19 Mayıs ruhunun gençlerin enerjisiyle hep birlikte yaşatılacağını ifade etti.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin