Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
03 Temmuz, 2024 20:57
blank
İhlas Haber A.

40 yıldır yaşamını etkileyen rahatsızlıktan Karabük’te kurtuldu

40 yıldır yaşamını etkileyen rahatsızlıktan Karabük’te kurtuldu
A+ A-
blank Bacak boyu eşitsizliği nedeniyle 40 yıldır yaşamı zorlaşan Cemal Karakurluk, Karabük'te geçirdiği iki operasyonla sağlığına kavuşmaya başladı. Cemal Karakurluk isimli vatandaşa 12 yaşındayken bacak boyu eşitsizliği tanısı konuldu. Yaklaşık 40 yıldır yaşamında çok büyük zorluklar yaşayan Karakurluk acısını ilaçla dindirmek için Karabük’te Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Uygar Daşar'a başvurdu. Daşar, hastaya ilaca gerek kalmadığını, kalça operasyonları ile sağlığına kavuşabileceğini bildirdi. Büyük bir sevinç yaşayan Karakurluk tedaviyi kabul etti. 55 gün önce son operasyonu geçiren Karakurluk, sağlığına kavuşmaya başladı. Gazetecilere konuşan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Uygar Daşar, "Yaklaşık bir buçuk yıldır takip ettiğimiz bir hastaydı. Bir buçuk yıl boyunca iki operasyon geçirdik. Hastamız gerçekten yürümekte zorluk yaşayan sağlam olan kalçasında da artık bacak kısalığından dolayı bir dejenerasyon oluşmuş bir hastaydı. Biz bir dizi operasyonlarımıza Cemal Bey'le başladık. Önce sol kalçamızı bir kalça protezi operasyonu gerçekleştirdik. Bu operasyondan sonra takriben bir yıllık bir süreç geçti. Daha sonra da asıl zorlu olan ikinci operasyonumuza başladık. Bu operasyonu gerçekleşirken de gerçekten Cemal Bey ile iyi konuşmak zorundaydık. Çünkü 40 yıllık bir bacak kısalığı var. Kalça hareket etmiyor. Bundan sonra herhangi bir damar sinir zedelenmesi belki mevcudu da koruyamayacak bir riskle karşı karşıyaydık. Bu riski aldık, yaptık. Bacak boylarımız artık eşit. Şu an damar-sinir zedelenmemiz, kas eklemlerimiz, mekaniğimiz, her şeyimiz uygun. İşlerde iyi gidiyor" dedi. blank "Yalnız 55-60 günlük bir ameliyat sürecimiz oldu" diyen Daşar, "Muhtemelen bir 4-6 ay bacak kaslarını güçlendirmek, bu vücut biyomekaniğinin buna alışması zaman alacaktır. Beyinsel motorların da bu yürüme patenine alışması ayrı bir zaman alacaktır ama bu süreçlerden sonra en azından teknik olarak hastamızın bacak boyları, yürümesi, her şeyi çok farklı bir pozisyona geldi" ifadelerini kullandı. Aşçılık mesleğinde rahatsızlığında dolayı çok zorluklar yaşadığını aktaran Cemal Karakurluk (52) bir süre önce emekli olduğunu söyledi. Ağrılarının devam etmesi üzerine Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurduğunu anlatan Karakurluk, "Karabük Üniversitesi Hastanesi'ne gelmek istedim. İlaçla acımı bir an olsun dindirmek amacıyla. Burada Uygar hocamız da denk geldi. 'Ben sana ilaç değil, komple tedavini yapayım' dedi. Sağ olsun hocam ilk sağ kalçamı kurtardı. Sonra sol kalçama geçtik. Ondan sonra yaşamım gayet güzel oldu. Ben dizimin altını kaşıyamıyordum" diye konuştu. 40 yıldır rahatsızlıkla mücadele ettiğini kaydeden Karakurluk, operasyonlarla yeniden doğmuş gibi hissettiğini dile getirdi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

22 Kasım, 2024 12:30
blank
İhlas Haber A.

Dünyanın en pahalı mantarının fidanları Samsun’da üretiliyor

A+ A-

Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde dünyanın en pahalı mantarı olarak bilinen ’trüf’ mantarının fidanları üretiliyor. Birçok aşamadan geçerek üretilen fidanlar Türkiye’nin farklı şehirlerinde ormanlarla buluşuyor.
Dünyada birçok ülkenin sofrasında yer alan ve özellikle İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan trüf mantarı en pahalı mantardan biri olarak biliniyor. Samsun’daki Orman Fidan Müdürlüğü ise bu değerli mantarın doğada daha çok var olmasını sağlamak, üretimini teşvik amacıyla 2020 yılından bugüne kadar trüf mantarı fidanı üretiyor. Yıllık ortalama 5 bin fidan üretimi yapan müdürlük, ürettikleri fidanların doğada farklı ormanlık alanlarla buluşmasını sağlıyor. Doğada toprak ile buluşan fidanlardan çıkan trüf mantarı ise birçok kişiye gelir kapısı oluyor.

"Trüf, besin değeri yüksek, gıda sektöründe kullanılan bir mantar çeşidi"
Trüf mantarı üretim serüvenini anlatan Orman Fidanlık Müdürlü Alpaslan Kadı, "Trüf mantarı bilindiği üzere dünyada son zamanlarda keşfedilen, besin değeri yüksek, gıda sektöründe kullanılan bir mantar çeşididir. Doğada çok az bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki biz Orman Fidan Müdürlükleri trüf mantar meşesini üretmeye başladık. 2020 yılından bu yana kadar Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde trüf mantar meşesi üretilmektedir. Trüf mantarı üretmek için önce toprak hazırlanıyor. Toprağın içerisine ponza, torf ve humus karıştırılıyor. Bunlar harmanlıktan sonra içerisine böcek, mantar ve dezenfektan karıştırılıyor. Hazırlanan bu toprak 15 gün bekletiliyor. Bu toprak daha sonra meşe tohumlarıyla buluşturulmak üzere viyollere konuluyor. Viyollere konulan topraklar daha sonra sera ortamına taşınıyor. Bulamaç hazırlanmasında ise piyasadan alınan kaliteli, besin değeri yüksek olan trüf mantar meşeleri blenderdan geçiriliyor. Bunu hazırlarken ise içerisinde çok az miktarda su ve buğday nişastası ekliyoruz. Meşe köklerinden akıp gitmeyecek bir kıvam oluyor. Sera ortamında ekilen tohumlar filizlenip çıkmaya başladıktan sonra bulamaçlar trüf mantarının içerisinde batırılıyor. Kökleri tabii ki önce viyollerden çıkartılınca terbiye ediliyor. Bulamaca batırılan meşeler tüplere dikiliyor. Tüpler 22 ile 24 derece arasında tutuluyor. Ortamın nemi ise yüzde 65 civarında olması gerekiyor. Yıllar içinde edindiğimiz tecrübeye binaen sulamayı köklerden yapıyoruz. Nem ve ısı dengesini sağladıktan sonra üzerine aşı bulaştırdığımız trüf mantar meşeleri 5. aydan sonra sera ortamından alınarak dış ortamına çıkarıyoruz. Burada toprakla buluşturmak üzere istenilen illere, doğa alanlarına gönderiyoruz" dedi.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455