blank
Berkay Doğan tarafından
25 Eylül, 2024 11:44 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

37. Ahilik Haftası Safranbolu’da Coşkuyla Kutlandı

blank23-29 Eylül tarihleri arasında Türkiye genelinde düzenlenen Ahilik Haftası, UNESCO ve Cittaslow şehri Safranbolu’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ahilik geleneğinin yaşatılması ve miras mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla gerçekleştirilen etkinlikler, yerel esnaf ve sanatkarların bir araya gelmesiyle büyük bir coşkuya sahne oldu. Kutlama programı, Safranbolu’nun tarihi dokusunda gerçekleştirilen şet kuşatma töreni ile başladı. Törende, Ahilik kültürünün önemi vurgulandı ve bu kültürün sürdürülebilirliği için toplumsal birlikteliğin gerekliliği dile getirildi. Etkinlikte konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Hüseyin Kılıç, Ahilik’in köklü geçmişine ve Türkiye ekonomisindeki yerine dikkat çekerek, esnafların dayanışma ruhunun önemine vurgu yaptı. Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Safranbolu’nun tarihi ve kültürel zenginliğinin, Ahilik geleneği ile birleştiğinde daha da değer kazandığını belirterek yaptığı konuşmada :”Tarihi ve kültürel dokusuyla Safranbolmuzun her köşesinde Ahiliğin izlerini sürerken aynı zamanda geleceğe Ahiliğin temel prensiplerine uygun hareket ederek yürüyoruz. Ahilik Haftası’nın bizlerde, birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu daha da güçlendireceğine inanıyorum. Bu vesileyle, Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’yi ve tüm ahileri rahmet ve minnetle anıyor, esnaf ve sanatkarlarımıza, tüm vatandaşlarımıza sağlıklı, huzurlu ve başarılı bir yıl diliyorum. Ahilik haftamız kutlu olsun!” ifadelerini kullandı. Kaymakam Şaban Arda Yazıcı ise, Ahilik Haftası’nın sadece bir kutlama değil, aynı zamanda toplumsal değerlerin ve mesleki ahlakın yeniden hatırlanması açısından önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. blank
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Temmuz, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Gümüşhane’de 10 bin kırmızı benekli alabalık doğaya salındı

Torul ilçesindeki Çit Deresi mevkiinde 10 bin kırmızı benekli alabalık tabiatla buluşturuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gen kaynaklarının korunması, yerli tiplerin tanıtılması ve farkındalığın artırılması maksadıyla yürütülen proje dahilinde, doğal ortamından alınarak üretilen kırmızı benekli alabalıklar yine doğal ömür alanlarına salınıyor. Bu kapsamda Torul ilçesine bağlı Çit Deresi mevkiinde düzenlenen alabalık salımı programına Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Torul Kaymakamı Koray Çelik, Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar yetkilileri katıldı. Aktiflikte 10 bin adet kırmızı benekli alabalık doğal hayatına bırakıldı.

"Kaçak avcılık yapanları ihbar edin"
Programda konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, kırmızı benekli alabalıkların doğal habitatta büyüyerek varlığını sürdürebildiğini belirterek, bilinçsiz ve yasak avcılığın önlenmesi gerektiğini vurguladı. Vali Baruş, "Bu bıraktığımız yavrular doğal habitat içerisinde varlıklarını sürdürerek değerli büyüklüklere ulaşıyor. Ve bu büyüklüğe ulaştığı takdirde de varlığını devam ettirme talihi daha fazla artıyor. Bilinçsiz avcılıktan uzak durmamız lazım. Yani derelerde bir ekip ekipmanlar kullanarak balıkları katletmek, toplu avcılık yapmak bunlar yasak yollar. Yalnızca olta balıkçılığına müsaade veriliyor. Olta balıkçılığında da yalnızca ferdî muhtaçlığımız için bunlara müsaade veriliyor. Onun dışında ticari bir emelle bunu yapmak yasak. Biz istiyoruz ki derelerimiz daima kırmızı benekli alabalıklarla dolsun. Lakin bunu yapmamız için de vatandaşlarımızın şuurlu olması lazım. Kaçak avcılık yapanlara, bu halde yasak avlanma adabı uygulayanlara lütfen 112 Acil Davet Merkezi’ne, jandarmaya ihbar etsinler. Tabiat Müdafaa Ulusal Parklar Müdürlüğü’müze ihbar etsinler. Gerekli müdahaleleri yapacağız. Tabiatımızı hoş bir biçimde korursak buradaki endemik hayatta canlı bir halde varlığını devam ettirecektir" dedi.
Öte yandan Tabiat Müdafaa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, Gümüşhane genelinde Çit, Dağdibi ve Balahor derelerinden alınan anaç balıklar kullanılarak yavru üretimi gerçekleştiriliyor. Üretilen kırmızı benekli alabalıklar tekrar bu derelere salınarak doğal döngü destekleniyor. 2012-2023 yılları ortasında kent genelinde toplam 332 bin adet kırmızı benekli alabalık tabiata bırakılırken, 2024 yılında 30 bin adet, 2025 yılı için ise 20 bin adet balığın tabiata salınması planlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin