Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş, Bu yıl fitre miktarının en az 10 TL olarak belirlendiğini ifade ederek, “Ancak fazlasında sınır yoktur. Herkesin kendi ekonomik seviyesine ve aile fertleri için yaptığı gıda harcamalarına uygun olarak daha fazla vermesi çok daha güzel olur” dedi.
Müftü Bektaş yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“FİTRE KİMLERE VERİLMELİDİR: Fıtır sadakası yani fitre, zengin Müslümanların yerine getirmeleri gereken ve vacip olan mali bir ibadettir. Fitre, insan fıtratındaki yardımlaşma ve dayanışmanın bir gereği olarak insan bedeninin zekâtı kabul edilmiştir. Bu nedenle fıtır sadakasına “beden sadakası” da denilmektedir.
Fitre orucun kabul edilmesine, ölümün şiddetinden ve kabir azabından kurtulmaya vesile olur.
KİMLER FİTRE VERMELİDİR?: Borcundan ve asli ihtiyaçlarından fazla nisap miktarı malı veya o kıymette parası olan Müslümanların fitre vermesi vaciptir. Nisap miktarı; yaklaşık 80 gr. altın veya bu değerde para ve mal demektir. Dini ölçülere göre zengin sayılan kişinin, kendisinin ve ergenlik çağına gelmemiş çocuklarının fitrelerini vermesi gerekir. Aile içindeki diğer fertlerin fitrelerini de verebilir.
Herhangi bir mazeretten dolayı ramazan orucu tutamayan kişiler de eğer dinen zengin iseler fitre vermeleri gerekir.
FİTRE MİKTARI NE KADARDIR?: Fitre bir kişinin sabah akşam iki övün yiyeceği demektir. Bu yıl fitre miktarı en az 10 TL olarak belirlenmiştir. Ancak fazlasında sınır yoktur. Herkesin kendi ekonomik seviyesine ve aile fertleri için yaptığı gıda harcamalarına uygun olarak daha fazla vermesi çok daha güzel olur.
Süreklilik gösteren hastalık veya yaşlılık nedeniyle oruç tutamayanların ileride kaza etme imkânları olmadığı için her oruç günü için vermeleri gereken fidye de fitre miktarıyla aynıdır.
KİMLERE FİTRE VERİLEMEZ?: Bir kişi, anne, baba, büyükanne, büyükbaba, çocuklar ve torunlarına zekât ve fitre veremez. Bunların dışındaki Müslüman fakirlere vermelidir.
Fitre ve zekât fakirlerin hakkıdır. Dolayısıyla cami, çeşme, okul, köprü gibi yerlere verilemez. Zekât ve fitrede temlik şart olduğu için fakirin kendisine verilmelidir.
Fitre ve zekâtı kişinin kendisi verebileceği gibi, güvenilir kişi ve kuruluşlar aracılığıyla vekâlet yoluyla da verilebilir.
Türkiye Diyanet Vakfının 5601 nolu bağış hattına bütün operatörlerden FİTRE yazarak bir SMS gönderilerek 10 TL olarak bir fitre ödenebilmektedir. Bu hesaba gönderilen fitreler en kısa sürede fitre verilebilecek fakirlere bağışçıların adına iletilmektedir. Ayrıca vatandaşlarımız Müftülüğümüze uğrayarak makbuz karşılığı fitre ve zekâtlarını Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla verebilirler.
FİTRE NE ZAMAN VERİLMELİDİR?: Fitre Ramazan ayında muhtaçlara verilmesi gereken bir sadakadır. Asıl olan bayramdan önce verilmesidir. Çeşitli mazeretler nedeniyle Ramazanda verilememişse daha sonra da verilmesi gerekir.
Fitre ve zekât verilirken kalbimizden niyet etmemiz yeterlidir. Verdiğimiz kişiye bunu söylemeye gerek yoktur. Zira fitre ve zekât başa kakmadan, kimseyi rencide etmeden ve sırf Allah rızası için verilmelidir.
Ramazanda verilen fitrelerle, fakirler de Ramazan ihtiyaçlarını giderir ve bayram hazırlıklarını yapabilirler. Böylece bayramda, zengin-fakir bütün toplum bayram coşkusunu birlikte yaşama imkânına kavuşur.
Sosyal bağları ibadetlerle pekişen toplumda bireysel benlik yerine toplumsal benlik ön plana çıkar. Bu duygularda donatılmış bireylerin oluşturduğu toplum; huzur ve mutluluğun hep birlikte paylaşıldığı, sağlam temellere oturmuş, sarsılmaz ve huzur içinde yaşanabilir bir toplumdur. Yüce dinimiz de bunu arzulamakta ve bu hedef, ibadetlerin hikmetleri arsında önemli yer tutmaktadır. Yüce Allah vereceğimiz fitre ve zekâtlarımızı kabul eylesin” dedi.