Reklam
Reklam
2 milyar yillik magara turizme kazandirilacak nCpJrE25
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Ağustos, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
0

2 milyar yıllık mağara turizme kazandırılacak

Ordu’nun Ünye ilçesinde bulunan ve geçmişi 2 milyar yıl öncesine dayandığı iddia edilen Yazkonağı Mağarası turizme kazandırılıyor.

Türkiye’nin önde gelen mağaracılık takımı Anadolu Speleoloji Kümesi Derneği (ASPEG) ile belediye ortasında imzalanan protokol ile 2 milyar yıllık Yazkonağı Mağarası’nın turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı. Protokolün akabinde takım, birlikte mağaraya giderek incelemelerde bulundu. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda olan mağaranın yapısını inceleyen takım, mağara ile ilgili rapor hazırlayacak.

“Burası ilimiz için çok değerli bir mağara”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Ordu’nun turizm çeşitliliği açısından çok güçlü, tabiat turizminde de öne çıkan bir kent olduğunu söyledi. Bu mağaranın turizme kazandırılmasının kıymetine değinen Toparlak, “Yaz Konağı Mağarası’nda MTA tarafından mağara araştırmaları yapıldı. Ordu’da 40’ın üzerinde mağara araştırması yapıldı. Turizm açısından sarkıt ve dikitlerini tamamlamış iki tane mağara öne çıktı; biri Yazkonağı Mağarası, oburu Topçam Mağarasıydı. Dolayısı ile burası çok değerli bir mağara, turizme açılması her manada hazırlanan bir mağara. Buradan başlayarak Ordu’nun turizm çeşitliliğini, turist ve konuk sayısını artırmak arzusundayız” diye konuştu.

Şelaleler Kenti Ordu Derneği (ŞELORDER) Lideri Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, maksatlarının şelale rotalarıyla mağaraları birleştirebilmek olduğunu tabir ederek, “Bunun için 4 yıldan fazla sürerdir irtibat halinde olduğumuz Anadolu Speleoloji Kümesi Derneği (ASPEG) var. Çok kıymetli bir mağara derneği ve ülkemizde de buldukları turizme ve tabiat sporlarına kazandırdıkları çok kıymetli alanlar var. Yazkonağı Mağarası’nda yapacağımız incelemelerin akabinde yol haritamıza belirleyeceğiz” tabirlerine yer verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
ineboluda ciftcilere 124 bin adet sebze fidesi dagitildi OMEgwlCE
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2026 00:22 tarihinde yayınlandı
0
0

İnebolu’da çiftçilere 124 bin adet sebze fidesi dağıtıldı

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde çiftçilere 124 bin 880 adet sebze fidesi dağıtıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” çerçevesinde İnebolu ilçesinde çiftçilere 70 bin 350 adet domates, 45 bin 570 adet biber, 8 bin 960 adet salatalık olmak üzere toplam 124 bin 880 adet fide dağıtıldı.

İnebolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yerleşkesinde düzenlenen fide dağıtım törenine İnebolu Kaymakamı Necdet Uçar, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç ile çiftçiler katıldı.

Törende konuşan Kaymakam Uçar, 2026 yılı itibarıyla ilçede bin 473 çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olduğunu ve fındık üretimi, örtü altı sebzecilik, arıcılık ve hayvancılık alanlarında ilçenin güçlü bir üretim kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Devletin tüm kurumlarının üreticilere verdiği desteklerin artarak sürdüğünü belirten Uçar, 2025 yılında çiftçilere 16,5 milyon TL destekleme ödemesi yapıldığını ve farklı projeler kapsamında binlerce fide ve sera desteği sağlandığını kaydetti.

Bizi sosyal medyadan takip edin