Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Satranç turnuvasında yarışmacılar iyiliğe hamle yaptı

Türkiye Yayın: 15.06.2023 11:06
Satranç turnuvasında yarışmacılar iyiliğe hamle yaptı

Bartın‘da Türk Kızılay 155. yıldönümü münasebetiyle Bartın da satranç turnuvası düzenlendi.
Türk Kızılay Bartın Şubesi 155. Yıl dönümü satranç turnuvası düzenlendi. “İyiliğe Hamle Yap” sloganı çerçevesinde gerçekleştirilen turnuva 4 kategoride yapıldı. 103 kişinin katılım sağladığı turnuvanın yanı sıra bu yıl ilki yapılan etkinlikler çerçevesinde 10 Haziran Cumartesi günü turnuva alanı Gençlik Merkezi’nde Kan Bağışı etkinliği de gerçekleştirildi. 10-11 Haziran tarihlerinde iki gün boyunca satranç turnuvasında yarışmacılar iyiliğe hamle yaptı. Etkinliklerin son günü olan 11 Haziran Pazar günü de Kültür Merkezi’nde Kızılay’ın Kuruluşunun Yıldönümü münasebetiyle program düzenlenerek, turnuvada dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını Türk Kızılay Bartın Şube Başkanı Dr. Önder Recep Acıbal gerçekleştirdi. Acıbal, konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “11 Haziran 1868 tarihinde “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla kurulan Kızılay, 1877’de “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti”, 1923’de”Türkiye Hilaliahmer Cemiyeti”, 1935’te “Türkiye Kızılay Cemiyeti” ve 1947’de “Türkiye Kızılay Derneği” adını almıştır. Kuruluşa “Kızılay” adını Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk vermiştir. İlk yıllarında gerçek vazifesi savaş meydanında yaralı düşecek kahramanlara yardım etmek iken bu gayret hikmetli büyüklerimizin elinde ve devlet aklının himayesinde İmparatorluğun geniş coğrafyasının gerekli görülen yerlerinde hastanelerin açılmasına ve güçlendirilmesine kadar yükselmiştir. Hemşireler ve hastabakıcılar yetiştirilmiş, özellikle hanımların iştiraki ve gayretleri ile memleket için geceli gündüzlü çalışılarak 1. Dünya Savaşı’nın arefesinde hastaneler kuvvet bulmuştur. Ülkemizin, coğrafyamızın, dünyamızın yaşadığı tüm afetlerde elinden gelen tüm imkanı seferber eden Kızılay günümüzde de engin tecrübesi ve yetkinliğiyle tüm alanlarda gayretli çalışmalarına devam etmektedir. Şimdi tam burada müjdesini vermek isterim. Artık Bartın Şubemizin de bir ikram aracı mevcut. Kısa süre içerisinde şubemizde olmasını beklediğimiz İkram Aracı tefriş edildi. Toplumsal olaylar, afetler ve etkinliklerimizde kullanacağımız aracımız Bartın’ımıza hayırlı olsun. Geleceğe dair hedeflerimiz, Mobil Kan Bağışı Aracı bulunan ve aktif olarak ilimizde faaliyet gösteren bir kan merkezine sahip olmak, Kızılay Butik ve Kızılay E-Butik şeklinde yenilikçi yardım metotlarını uygulamaya sokmak, sürdürülebilir yardım ve sosyal faaliyetler için şubemizin personel gücünü arttırmaktır. Bu yöndeki çalışmalarımızda Kızılay’ı yalnız bırakmayacağınızı biliyoruz. Çünkü Kızılay hepimizin. Programımıza katkılarından ötürü, Bartın Valiliğimize, Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Bartın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze, Bartın Gençlik Merkezimize, Bartın İl Kültür Müdürlüğümüze, Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi, Bartın Fen Lisesi, Gazi Ortaokulu öğrencilerimize ve öğretmenlerimize, türküleri ile bizlerle olacak olan Şef Mehmet Çoşan hocamız ve ekibine teşekkür ederim. Herkesi muhabbetle selamlıyor, programımıza teşriflerinizden ötürü saygılarımı sunuyorum.”
Şube Başkanı Acıbal’ın konuşmasının akabinde kürsüye gelen Bartın Valisi Nurtaç Aslan ise Kızılay’ın faaliyetlerinin öneminden bahsetti. Vali Aslan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Bugün, bir buçuk asrı geçkin süredir ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşmaya devam eden koca bir çınarın kuruluş yıldönümünü hep birlikte kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. İnsana insanca hizmet etmekten ve yardımcı olmaktan daha büyük bir mutluluk yoktur. Bu anlayışla tarih boyunca yardım yapmanın, insana dokunmanın, gönül almanın ve insani değerleri yaşatmanın gayreti içerisinde olan milletimiz, Türk Kızılayı aracılığı ile afette, depremde, yangında, taşkında, savaşta, kuraklıkta, her türlü kötü günde, mazlumun, mağdurun, yalnızın ve kimsesizlerin dostu olmuştur. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da ihtiyaç sahiplerine yardımseverliği daim olacaktır. İlimizin, ülkemizin ve dünyanın her köşesinde ihtiyaç sahibi vatandaşların yardımına koşan, emeği geçen, bu noktada sevgisi, arzusu ve isteği olan herkese, tüm şube çalışanlarımıza ve Kızılay gönüllülerimize teşekkür ediyor, gönüllerin dostu olan Kızılay’ımızın 155. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum.”
Yapılan konuşmaların akabinde Satranç Turnuvasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Ödül takdimi ile program sona erdi. (İHA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KOSGEB Girişimcilik Destekleri Güncellendi

Manşet Yayın: 20.05.2024 14:11
KOSGEB Girişimcilik Destekleri Güncellendi

KOSGEB Girişimcilik Destek Programları’nda düzenleme yapıldı. İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği’nde üst limit 2 milyon TL’ye çıkarıldı.

1990 yılında kurulan KOSGEB, bu tarihten 2009 yılına kadar sadece imalat sanayi KOBİ’lerine destek veriyor. Ancak imalat sanayi dışındaki sektörlerinde ekonomik katma değer üretme ve istihdam yaratma potansiyellerinin artması ve imalat sanayi dışındaki KOBİ’lerden gelen yoğun talepler doğrultusunda, 2009 yılında KOSGEB Kuruluş Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle birlikte KOSGEB’in hedef kitlesi hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’leri de kapsayacak şekilde genişletildi. Böylece KOSGEB, KOBİ’lerden sorumlu ulusal kuruluş haline geldi.

2009 yılında başlayan bu süreçle birlikte KOBİ’lerin geliştirilmesi ve katma değer sağlayacak daha nitelikli işletmelerin kurulması amacıyla yeni destek programları kurgulandı. Günün şartlarına, KOBİ ve girişimcilerin ihtiyaçlarına göre bu destek programları sürekli güncellendi.

ÜST LİMİT 2 MİLYON TL

Bugüne kadar girişimcilik alanında çok önemli destekler vererek hizmet, ticaret, imalat ve bilişim alanlarda yeni işletmelerin kurulmasına, kurulduktan sonra da bu işletmelerin geliştirilmesine ve sürdürülebilirliklerine katkı sağlayan KOSGEB, Girişimcilik Desteklerini bugünkü şartlara göre tekrar güncelledi. Desteğin üst limitini 375 bin TL’den 2 milyon TL’ye çıkardı. Destek programı İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği olmak üzere iş kurma desteği ile İş Geliştirme Desteği şeklinde iki ana başlıktan oluşuyor.

İŞ KURMA DESTEĞİ

İş Kurma Desteği kapsamında girişimcilere yüzde 100 destek oranı ile geri ödemesiz olarak kuruluş ve personel desteği sağlanıyor. Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 20 bin TL tutarında kuruluş desteği veriliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10 bin TL daha ilave ediliyor.

Ayrıca destek kapsamında personel giderlerine de işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla 3 yıl boyunca çalışanı olduğu her yıl için 1 aylık brüt asgari ücretin iş verene toplam maliyeti tutarı kadar destek sağlanıyor.

İş Kurma Desteğine Kimler Başvuru Yapıyor?

İş kurma desteğine, destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 1 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek.

İş Kurma Desteği Hangi Sektörlere Veriliyor?

KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler iş kurma desteğinden yararlanabilecek.

İŞ GELİŞTİRME DESTEĞİ

İş Geliştirme Desteği kapsamında ise girişimcilere 1,5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli olarak destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor.

DESTEKLENECEK GİDERLER NELER?

Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlanıyor.

İş Geliştirme Desteğine Kimler Başvuru Yapıyor?

İş geliştirme desteğine destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek.

İş Geliştirme Desteği Hangi Sektörlere Veriliyor?

NACE Rev. 2’ye göre;

C -İmalat,

61-Telekomünikasyon,

62-Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler,

63-Bilgi Hizmet Faaliyetleri,

72-Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler iş geliştirme desteğinden yararlanabilecek.

Geri Ödemeler Ne Zaman Başlıyor?

Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak olup işletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak.

Destek Programına Başvuru Takvimi;

İş Kurma Desteğine başvurular sürekli olacak. İş Geliştirme Desteği’ne ise yılda belirli dönemlerde başvuru alınacak. İlk dönem başvurular 10 Mayıs – 28 Haziran 2024 tarihleri arasında olacak. İş geliştirme desteği kapsamında alınan başvurular, kurul ve jüri değerlendirmesi sonucuna göre sıralanacak ve desteklemeye hak kazananlar ilan edilecek.