Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

112’yi Ararken Bu Uyarılara Dikkat Edin!

Türkiye 14.09.2024 15:08
A+ A-
112’yi Ararken Bu Uyarılara Dikkat Edin!

Her yıl Eylül ayının ikinci Cumartesi günü “Dünya İlk Yardım Günü” olarak anılıyor. 2003 yılından bu yana 188 ülkede aynı anda kutlanan Dünya İlk Yardım Günü’nde ilk yardımla ilgili farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

İlk yardımın doğru bir şekilde yürütülmesi için koruma, bildirme ve kurtarma basamaklarının sırasıyla ve uygun olarak yapılması gerektiğini belirten İstanbul Atlas Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğretim Görevlisi Duygu Deniz, bilinçsiz şekilde uygulanan ilk yardımın hasta ya da yaralının durumunun kötüye gitmesi, kalıcı sakatlıklar oluşması ve hatta hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu. Deniz, 112’nin aranması sırasında yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Her yıl Eylül ayının ikinci Cumartesi günü “Dünya İlk Yardım Günü” olarak anılıyor. 2003 yılından bu yana 188 ülkede aynı anda kutlanan Dünya İlk Yardım Günü’nde ilk yardımla ilgili farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

İstanbul Atlas Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğretim Görevlisi Duygu Deniz, ilk yardımın önemi ve dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

İlk yardımı “Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır” şeklinde tanımlayan Deniz, ilk yardımın amaçlarını yaşamın devamının sağlanması, durumun kötüye gitmesinin önlenmesi ve iyileşmeyi kolaylaştırma olarak sıraladı.

Bilinçsiz yapılan ilk yardım önemli sorunlara yol açabilir

İlk yardımın sertifikası olan kişilerce yapılması gerektiğini vurgulayan Deniz, bilinçsiz uygulanan ilk yardımın ortaya çıkaracağı risklere dikkat çekti. Deniz, “İlk yardım bu konuda sertifika almış kişilerce uygulanmalıdır. Aksi halde bilgisizce ya da kulaktan dolma yanlış bilgilerle yapılan ilk yardım müdahalesi hasta/yaralının durumunun kötüye gitmesi, kalıcı sakatlıklar oluşması ve hatta hasta/yaralının hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabilir” uyarısında bulundu.

Doğru ve bilinçli ilk yardım hayat kurtarıyor

Doğru ve bilinçli yapılan ilk yardımın hayat kurtardığını belirten Deniz, “Doğru ilk yardım sayesinde hasta ya da yaralı kişilerin sağlık kuruluşuna nakledilinceye kadar var olan durumlarının kötüye gitmesi engellenir. Doğru ve bilinçli yapılan ilk yardım, hastalığın ya da sakatlığın ilerleyen süreçte daha hızlı iyileşmesini sağlar” dedi.

Deniz, ilk yardım eğitiminin Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği bir eğitim kurumundan alınması gerektiğini vurguladı.

Doğru ilk yardım nasıl olmalıdır?

İlk yardımın doğru bir şekilde yürütülmesi için koruma, bildirme ve kurtarma basamaklarının sırasıyla ve uygun olarak yapılması gerektiğini belirten Duygu Deniz, bu aşamaların detaylarını şöyle anlattı:

Koruma: Hastalık/yaralanma sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır. Böylelikle hem ilk yardımcı hem de hasta/yaralı ikincil kazalara karşı korunmuş olacaktır.

112’yi ararken bunlara dikkat edilmeli

Bildirme: Olay / kaza mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde telefon veya diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir. Türkiye’de ilk yardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir. Bildirme aşaması sistematik yapılırsa daha etkin olacaktır. 112’nin aranması sırasında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Sakin olunmalı ya da sakin olan bir kişinin araması sağlanmalı,
  • 112 merkezi tarafından sorulan sorulara net bir şekilde cevap verilmeli,
  • Kesin yer ve adres bilgileri verilirken, olayın olduğu yere yakın bir caddenin ya da çok bilinen bir yerin adı verilmeli,
  • Kimin, hangi numaradan aradığı bildirilmeli,
  • Hasta/yaralı(lar)ın adı ve olayın tanımı yapılmalı,
  •  Hasta/yaralı sayısı ve durumu bildirilmeli,
  • Eğer herhangi bir ilkyardım uygulaması yapıldıysa nasıl bir yardım verildiği belirtilmeli,
  • 112 hattında bilgi alan kişi, gerekli olan tüm bilgileri aldığını söyleyinceye kadar telefon kapatılmamalıdır.

Kurtarma (Müdahale): Olay yerinde hasta / yaralılara müdahale hızlı ancak sakin bir şekilde yapılmalıdır.

Kurtarma aşamaları dikkatli takip edilmeli

Öğretim Görevlisi Duygu Deniz, kurtarma aşamalarını şöyle sıraladı:

  • Hasta/Yaralının durumu değerlendirilir (ABC) ve öncelikli müdahale edilecekler belirlenir,
  • Hasta/Yaralının korku ve endişeleri giderilir,
  • Hasta/Yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişiler organize edilir,
  • Hasta/Yaralının   durumunun ağırlaşmasını önlemek için kendi kişisel olanakları ile gerekli müdahalelerde bulunulur,
  • Hasta/Yaralının baş-boyun-gövde ekseni korunarak müdahalelerde bulunulur,
  • Kanaması varsa kanama kontrolü yapılır,
  • Kırıklara yerinde müdahale edilir,
  • Hasta/Yaralının yarasını görmesine izin verilmez,
  • Hasta/Yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapılır,
  • Hasta/Yaralı sıcak tutulur,
  • Ambulans gelinceye kadar hasta/yaralı yalnız bırakılmaz,
  • Hasta/yaralı ağır ve hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatılmaz.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

BEUN Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulunda kano ve kürek eğitimleri açılışı gerçekleştirildi

Zonguldak 07.10.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
A+ A-

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulunda Kano ve Kürek Eğitimleri programı düzenlendi.

Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu, 2024 yılı itibarıyla 100. yılını kutlayan üniversitenin çeşitli sosyo-kültürel ve sportif faaliyetlerine kano ve kürek eğitimleri ile yeni bir halka ekledi. Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı “Su Sporları ve Denizcilik Topluluğu”nun gerçekleştirdiği açılış etkinliğine; BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu, Denizcilik ve Turizm Fakültesi dekanları, Kdz. Ereğli MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gülbay, İMEAK Deniz Ticaret Odası Kdz. Ereğli Şubesi yöneticileri, ilçe protokolü, sponsorlar, öğretim üyeleri ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Programın açılışında, Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Avni Yıldız, BEUN’un köklü tarihine ve üniversitenin misyonuna vurgu yaparak bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Yıldız, konuşmasının başında Zonguldak’ın deniz kültürü ile olan ilişkisine dikkat çekerek üniversitenin yeni logosunun sembolik değerlerinin altını çizdi. BEUN’un sadece teknoloji, mühendislik, fen ve eğitim alanlarında değil bünyesinde yer alan tüm kültürel ve sportif faaliyetlerle öğrencilerinin fiziksel ve ruhsal gelişimlerini sağlamayı da hedeflediğine değindi. Bu bakımdan özellikle Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in üniversiteye çizdiği vizyon ve bu vizyona uyum sağlama çabaları sayesinde ilerlediklerini belirterek, etkinliğin gerçekleşmesinde katkılarını esirgemeyen başta Rektör Özölçer olmak üzere bu etkinliğin mimarı olan Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü öğretim üyelerine ve emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Protokol konuşmasını gerçekleştirmek için kürsüye gelen Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş, bu projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, her zaman gençlere destek olmaya devam edeceklerini dile getirdi. Demirtaş’ın ardından BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu ise Kdz. Ereğli Yüksekokulunun ve değerli iş birliklerinin katkılarıyla tertip edilen bu başarılı projede emeği geçenleri ayrı ayrı tebrik ettiğini ifade etti.

Protokol konuşmalarının tamamlanmasının ardından program, açılış kurdelesi kesimiyle devam etti. Kurdele kesimi sonrasında ise öğrencilerle birlikte Gülüç Irmağı’ndan kano ve küreklerle geçiş seremonisi yapıldı. Seremoni sonrasında program, düzenlenen çeşitli aktivitelerle devam etti.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Gülüç Belediyesi ve Zonguldak Kdz. Ereğli Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen bu etkinliğin, öğrencilerin su sporları alanında yetkinleşmelerine ve gelecekte üniversitenin kano ve kürek takımlarının oluşturulmasına imkan tanıması hedefleniyor.

Nöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500