Ulusal Mücadele’nin birinci adımının atıldığı Samsun’a 101 yıl sonra verilen İstiklal Madalyası, 30 Ağustos Zafer Bayramı’na kadar Samsun Müzesi’nde sergilenecek.
Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun’un kurtuluş çabasındaki tarihi rolüne dikkat çekerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) tarafından 11 Şubat 1924’te Samsun Mavnacılar Loncası ismine verilen İstiklal Madalyası’nın ve beratıyla birlikte Samsunlularla buluşacağını açıkladı.
Vali Tavlı yaptığı açıklamada, “Milli Uğraş Meşalesi’nin yakıldığı 19 Mayıs Kenti Samsun’umuzun 101 yıl sonra kavuştuğu İstiklal Madalyası, doğusundan batısına Karadeniz’in hırçın dalgaları ve işgalci güçlerin donanmalarıyla gayret ederek cepheye silah ve mühimmat taşıyan Mavnacılar Loncası’nın kahraman evlatlarının onurudur. Bu tarihi kıymet, bugünden itibaren 30 Ağustos Zafer Bayramı’mıza kadar Samsun Müzesi’nde ziyarete açık olacaktır” sözlerini kullandı.
İstiklal Madalyası’nın Samsun ve Türk milleti için güzel olması temennisinde bulunan Vali Tavlı, tüm vatandaşları bu manalı mirası görmek üzere Samsun Müzesi’ne davet etti.


101 yıl sonra kavuşulan İstiklal Madalyası, Samsunlularla buluşuyor
TEKNOFEST’te ikinci olan Artvin Fen Lisesi öğrencileri roket projesiyle bu yıl birinciliği hedefliyor
Artvin Fen Lisesi öğrencilerinin hazırladığı roket projeleri TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda sergilenirken, gençlerin hedefi TEKNOFEST’te şampiyonluk oldu.
Artvin Fen Lisesi’nde “TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı” kapsamında düzenlenen fuarda, öğrencilerin yıl boyunca öğretmenleri rehberliğinde hazırladığı 19 proje ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Fizik, kimya, biyoloji, matematik ve teknoloji alanlarında hazırlanan projeler arasında özellikle roket çalışmaları yoğun ilgi gördü.
Okul bahçesinde öğrenciler tarafından hazırlanan roketlerin daha küçük ölçekli deneme uçuşları da gerçekleştirildi. Güvenlik önlemleri altında yapılan denemelerde roketler başarılı şekilde havalanırken, öğrenciler ve öğretmenler denemeleri alkışlarla takip etti. Başarıyla tamamlanan gösteri, fuara katılanlardan büyük beğeni topladı.
Okul Müdürü Erdoğan Öztürk, yaptığı açıklamada “Artvin Fen Lisesi olarak yalnızca akademik başarıya değil, öğrencilerimizin bilimsel, sosyal ve kültürel gelişimine de büyük önem veriyoruz. Bilim Fuarı kapsamında 44 öğrencimiz ve 12 danışman öğretmenimizle birlikte hazırladığımız 19 projeyi sergiliyoruz. Okulumuzda keman çalan da bizim öğrencimiz, bilimsel projeleri hazırlayan da bizim öğrencimiz. TEKNOFEST roket yarışmalarında da önemli çalışmalar yürütüyoruz. Öğrencilerimizin hazırladığı mini roket gösterisi beklentilerimizin üzerinde geçti. Geçtiğimiz yıl TEKNOFEST roket yarışmalarında ikinci olduk. Bazı teknik aksaklıklara rağmen önemli bir başarı elde ettik. Bu yıl daha iddialıyız. Öğrencilerimiz büyük emek veriyor. Hedefimiz TEKNOFEST’te birincilik elde etmek” ifadelerini kulandı.

