blank
Ramazan Öztürk tarafından
20 Haziran, 2024 14:10 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

1 Ocak’ta Devreye Giriyor

Türkiye'de çevre koruma ve geri dönüşüm adımları kapsamında, yeni bir düzenleme 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girecek. "Depozite İade Sistemi" olarak adlandırılan bu sistem, tüketici alışkanlıklarını ve atık yönetimini önemli ölçüde değiştirecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında Depozito İade Sistemi'nin 1 Ocak 2025'te devreye girmesi planlanıyor. Bu sistem ile tüketilen içeceklerin şişeleri belirli bir ücret karşılığında toplanarak geri dönüşüme kazandırılacak. Proje kapsamında, su, soda, kola ve bira şişeleri gibi içecek kapları, tüketicilere 25 kuruş karşılığında iade edilecek. Bu sayede hem çevre kirliliğinin azaltılması hem de geri dönüşüm oranlarının artırılması hedefleniyor. Bakanlık yetkilileri, Depozito İade Sistemi'nin devreye girmesiyle birlikte hem vatandaşların çevre bilincinin artacağını hem de ekonomiye katkı sağlanacağını belirtti. Sistem sayesinde plastik, cam ve metal ambalajların doğaya karışmasının önüne geçilecek ve bu materyallerin yeniden kullanımı sağlanacak. Cam, plastik ve metal ambalajlı su, kola, meyve suyu, bira türü içecekler için büfe, bakkal, marketlerde 25 kuruş depozito ödenecek. Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden e-cüzdan açılarak, vatandaşın geri dönüşüme attığı her bir şişe için 25 kuruş eklenecek. Biriken paralar alışverişlerde kullanılabilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Çevre Ajansı’nın yönetiminde çalışmaları sürdürülen Depozito Yönetim Sistemi’ne (DYS) 1 Ocak 2025 itibarıyla başlanması hedefleniyor. İlk olarak 1 Ocak 2021 tarihinde geçilmesi öngörülen ancak çeşitli nedenlerle hazırlık süreci sarkan DYS, 100 mililitre ile 3 litre arasında yer alan tek kullanımlık içecek ambalajları için başlayacak. Türkiye’de bu büyüklükte yıllık 20 milyar adet cam, plastik, alüminyum ambalajlı içecek tüketildiğini belirten bakanlık yetkilileri, bunların toplanmasıyla ekonomiye yıllık 500 milyon euro kazanç sağlanmasını hedeflediklerini anlattılar. 5 BİN NOKTADA GERİ ALIM SİSTEMİ KURULACAK 2025 yılı içinde tüm il ve ilçelerde 5 bin noktada geri alım sistemi kurulacak. Depozito iade makineleri öncelikli olarak belediyeler, millet bahçeleri ve üniversitelere yerleştirilecek. Sistem, 1 Ocak 2025’ten itibaren işlemeye başlayacak ve depozito iade makineleri 2025 süresince zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoran ve kafeterya gibi alanlara yaygınlaştırılacak.    
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Haziran, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu, Bolu’da inceleme yaptı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Zirai Don Araştırma Kurulu, Bolu’da incelemelerde bulunarak, eser kaybı ve hasar hakkında üreticiler ve yetkililerden bilgi aldı. Komisyon Başkanı Adem Korkmaz, yaşanılan hasarın birçok bölgede birebir olduğuna değinerek, "Bolu’daki kayıp evvelki gördüğümüz gözlemlerimizden çok farklı değil, zirai don o ilin iktisadını etkiliyor" dedi.

Türkiye genelinde 11-12 Nisan tarihlerinde yaşanan ve çok sayıda tarım eserinde önemli kayıplara neden olan zirai don afetine ait kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Zirai Don Araştırma Kurulu, Bolu’da alana inerek üreticilerden bilgi aldı, ziyan tespiti yaptı. Komisyon Başkanı Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, Başkanvekili Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi, üyeler Ankara Milletvekili Yüksel Arslan, Antalya Milletvekili Şeraffettin Kılıç, Düzce Milletvekili Ercan Öztürk, Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, Kahramanmaraş Milletvekili Mevlüt Kurt, Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ve Tokat Milletvekili Cüneyt Aldemir incelemede yer aldı.

Ziyarette Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Zekeriya Ar, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yetkilileri, Bolu ve ilçelerinin ziraat odaları temsilcileri ile çiftçiler hazır bulundu. Komite üyeleri, Bolu’nun Seben, Göynük ve Mudurnu ilçelerinde meydana gelen ziyanları yerinde inceledi. Ziyarette bilhassa fındık, ceviz, elma, şeftali ve kiraz üzere meyve cinslerinde önemli oranda eser kaybı yaşandığı söz edildi. Kimi bölgelerde eser kaybının yüzde 80 ila yüzde 100 düzeylerine ulaştığı belirtildi.

"Önceki gördüğümüz gözlemlerimizden çok farklı değil"
İncelemeler sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Komite Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, müşahedelerini aktararak, "Bugün Bolu’da, bir ceviz bahçesinde hem üreticilerimizle hem tarım ve ziraat odası teşkilatlarımızla bir yerinde inceleme gerçekleştirdik. Bolu’da ekseriyetle karşılaştığımız durum aldığımız bilgiler ve müşahedelerimize dayalı olarak, fındık, ceviz, kiraz üzere meyvelerde devam ediyor. Her yer yer bitkisel üretimde yoncaların yetişmesinde de bilhassa hayvancılığı etkileyen kısımlarda da tesirlerinin olduğunu tespit ettik. Daha evvelki gördüğümüz gözlemlerimizden çok farklı değil. Aşikâr oranlarda cevizde, fındıkta hasarların olduğunu burada gözlemledik" dedi.

"Zirai don birtakım yerlerde o ilin iktisadını derinden etkiliyor"
Ziyaretlerine devam ettiklerini aktaran Lider Korkmaz, komitenin birinci tıp çalışmalarında edindikleri bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı ile paylaştıklarını aktardı. Korkmaz, "Birinci tıp yaptığımız, Malatya’dan başlayarak, Niğde’de, Karaman’da bitirdiğimiz birinci etap çalışmalarımızda edindiğimiz bilgi ve müşahedeleri bakanlığımıza ilettik. Sayın Bakanımız ile de evvelki gün komite divanı olarak bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisine üreticilerimizin ve sahanın, yalnızca üreticiler değil, zirai don birtakım yerlerde o ilin iktisadını derinden etkiliyor, hatta gelecek yılların eserlerini de etkileyen bölgeler var. Bunları açıkça söz ettik. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin