blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Ocak, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Zigana Kayak Merkezi yarıyıl tatilinde yoğun ilgi görüyor

Gümüşhane’nin Torul ilçesi hudutlarında yer alan Zigana Gümüşkayak Kayak Merkezi, sömestr tatilinin başlamasıyla birlikte adeta şenlik alanına döndü. Karla kaplı pistlerde kayak yapan atletler ve kızaklarıyla eğlenen çocukların sevinçli sesleri, tesisin her yanında yankılanıyor.
Yarıyıl tatilinin başlaması ve bereketli kar yağışıyla birlikte Doğu Karadeniz’in göz bebeği Zigana Gümüşkayak Kayak Merkezi, binlerce ziyaretçiye konut sahipliği yapıyor.
Tarihi İpek Yolu güzergahında yer alan ve tarih boyunca şiddetli bir geçit olan Torul ilçesi hudutlarındaki Zigana Dağında bulunan kayak merkezi sömestr tatilini kıymetlendirmek isteyen aileler ve sportmenler için cazibe merkezi haline geldi.
Tatilin başlaması ve ağır kar yağışının akabinde kayak pistleri, kızağa binen çocuklar ve tabiatın keyfini çıkaran ziyaretçilerle dolup taştı.
Türkiye’nin kıymetli ve birinci kayak merkezlerinden biri olan Zigana’da kızaklarla periyodun gerilimini atıp bembeyaz tabiatın keyfini çıkaran çocuklar ve aileleri unutulmaz anlar yaşadı.

Kırıkkale’den Zigana’ya gelen Ecrin Nisa Ergin “Buraları övüyordular biz de gelelim dedik. Yazın daima geliyordum lakin kışın da deneyelim dedik. Kışın da çok hoşmuş. Kayak yapıyoruz, düşüyoruz, kartopu oynuyoruz. Hava soğuk buna alışık değilim. Çok hoş bir görüntüsü var. Ağaç ve karla dolu bir yer. Kış mevsimini aslında çok seviyorum. Kırıkkale’de hiç bu türlü kar yoktu. Tatilimizi burada pahalandırmak istedik” sözlerini kullanırken kardeşi Alperen Ergin ise “Ara tatile buraya geldik. Eksiksiz bir yer. Herkese tavsiye ederim. 700 kilometre yoldan geldik. Güzel ki de gelmişiz, değdi” dedi.
Giresun’dan gelen Ali Çınar Murathan da “İlk kere geldim, çok hoş bir yer. Kartopu oynadık, kardan adam yaptık kaydık. Oynarken çok düştüm lakin yerde çok kar var. Burayı çok beğendim her vakit gelmek isterim” diye konuştu.
Gümüşhane’den kuzenleriyle Zigana’ya gelen Elif Parıltı Ergin ise “Bugün Zigana çok hoş. Kaydık, kar topu oynadık, kardan adam yaptık. Zigana’da kış çok hoş. Kar olduğu için burada daha rahat oynanabiliyor” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Kasım, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

TOGÜ’den milli patates çeşidi atağı

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) tarafından üretilen yerli patates çeşitlerine ilişkin sertifikalı tohumluklar Reşadiye’de üreticilere dağıtılarak bölgede randıman artışı ve hastalıklara karşı inançlı üretim hedeflendi.
Tokat Valiliği Vilayet Özel Yönetimi tarafından desteklenen "Tokat Patates Tarımının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, TOGÜ Ziraat Fakültesi tarafından üretilen ulusal çeşitlere ilişkin tohumluk patatesler çiftçilere dağıtıldı. Reşadiye Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda yapılan aktifliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rasim Koçyiğit, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, daire müdürleri, üreticiler ve öğrenciler katıldı.
Projenin hedefi: yerli çeşit geliştirmek ve randımanı artırmak
Doç. Dr. Yasin Bedrettin Karan, proje hakkında bilgi vererek TOGÜ Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen çalışmanın; randıman ve kalite açısından üstün özelliklere sahip klonlar elde etmeyi, meristem kültürleriyle virüsten ari küçük yumru üretimi yapmayı ve yeni ulusal patates çeşitlerini tescile hazır hâle getirmeyi amaçladığını söz etti. Ayrıyeten sertifikalı tohumluk kullanımının artırılmasıyla Tokat’ın düşük ünite alan randımanının yükseltilmesinin hedeflendiğini belirtti. Karan, Türkiye’de patates üretim haritasını değiştiren "Patates Kanseri" hastalığının Ordu’da görülmesi nedeniyle Reşadiye ve Başçiftlik ilçelerinin riskli bölgeler ortasında değerlendirildiğini hatırlattı. Bu nedenle, bu bölgelere sağlıklı ve sertifikalı tohumluk ulaştırılmasının büyük ehemmiyet taşıdığını lisana getirdi. Bu yıl üretilen temel kademe tohumlukların bilhassa Ordu’ya hudut olan Reşadiye’de dağıtılmasının, proje açısından stratejik bir adım olarak görüldüğü kaydedildi.

Yerli çeşitlerinin bölgedeki üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu konuşmasında, 2020 yılından bu yana sürdürülen proje kapsamında geliştirilen ve tescili gerçekleştirilen yerli patates çeşitleri Başçiftlik Beyazı ile Güngörbeye ilişkin temel kademe tohumlukların, bu yıl da bölge çiftçilerine fiyatsız olarak dağıtıldığını belirtti. Gerçekcioğlu, kelam konusu yerli çeşitlerin bölgedeki üretim kapasitesini artırmayı hedeflediğini vurgulayarak, Reşadiye ve etraf ilçelerden gelen üreticilerin tohumluklarını teslim alarak yeni üretim dönemi için hazırlıklara başlayacağını söz etti.

Bölge iktisadına olumlu yansıyacak
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rasim Koçyiğit yapmış olduğu konuşmada projenin kıymetine değindi. Projenin hem randıman artışına hem de hastalıklara güçlü çeşitlerin yaygınlaştırılmasına katkı sağladığını vurgulayarak, üniversite-üretici iş birliğinin güçlenmesinin bölge iktisadına de olumlu yansıyacağını lisana getirdi. Çalışmalarda emeği geçen akademisyenlere ve üreticilere teşekkür eden Koçyiğit, dönemde tüm çiftçilere bereketli, verimli ve problemsiz bir üretim devri temennisinde bulundu.
Yeni sera ile üretim kapasitesi artacak
DOKAP, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğü ve Tokat Vilayet Özel Yönetimi Genel Sekreterliği takviyeleriyle yapılacak 1,2 dekarlık tam denetimli sera sayesinde, önümüzdeki yıllarda hem ulusal çeşitlerin hem de yasal çoğaltım müsaadesi olan yabancı çeşitlerin üretimi artırılacak. Böylelikle dışa bağımlılığın azalacağı ve döviz kaybının önüne geçileceği tabir edildi. Konuşmaların ardından ulusal çeşitlere ilişkin tohumluk patatesler çiftçilere dağıtıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin