blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Şubat, 2024 12:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-

ZBEÜ Öğretim Üyeleri tarafından geliştirilen Nano-Partikül Algılama Teknolojisi patent aldı

ZBEÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Prof. Dr. Rahime Seda Tığlı Aydın, Doç. Dr. Hakan Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Gülhan Ustabaş Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Sefa Kocabaş, Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İshak Özel Tekin ve TÜRKSAT’ta görevli Seda Kartal’ın birlikte geliştirdikleri “Yanal Kesme Sayısal Holografik Mikroskopi Tabanlı Nano-Partikül Algılama Sistemi” Patent aldı.
ZBEÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Prof. Dr. Rahime Seda Tığlı Aydın, Doç. Dr. Hakan Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Gülhan Ustabaş Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Sefa Kocabaş, Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İshak Özel Tekin ve TÜRKSAT’ta görevli Seda Kartal’ın birlikte yer aldıkları “Değişik Atmosferik Koşullarda Holografik Mikroskopik Tekniklerle Virüs ve Nanopartiküllerin Saptanması ve Davranışlarının İzlenmesi” başlıklı ZBEÜ BAP projesi kapsamında geliştirilen sistem, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının başvurusu neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından değerlendirilerek Patent Tescil Belgesi almaya hak kazandı.
7 bilim insanının özverili çalışmaları neticesinde tescillenen buluşla, Yanal Kesme Sayısal Holografik Mikroskopi Tabanlı Sistem kullanılarak havada serbestçe hareket eden çeşitli virüs, bakteri, polen ve benzeri biyolojik yapılar ile havada asılı duran mikro ve nano yapılar tanımlandı. Ayrıca bu partiküllerin değişik ortam koşullarında sergiledikleri davranışa göre çıkartılan konsantrasyon miktarı ile havada kalma sürelerinin belirlendiği gözlemlendi. Buna ek olarak cihaz ile algılanan her türlü madde eş zamanlı olarak derin öğrenme algoritmaları ile sınıflandırılabiliyor. Kullanılan sistemde komponent sayısı oldukça az olduğundan, PM konsantrasyon miktarını ölçmenin ve bu parçacıkları derin öğrenme kullanarak sınıflandırma ile tanımlamanın ilk defa ucuz bir sistemle yapılabileceği vurgulandı.
Patent Tescil Belgesi almaya hak kazan bu sistem, temassız ölçüm yöntemlerinin önem kazandığı günümüz teknolojisine oldukça uygun olup sağlık, çevre, biyoloji, iş hijyeni, GLP (Good Laboratory Practice) ve GMP (Good Manufacturing Practice) şartlarının denetlenmesinde ve benzeri alanlarda da kullanılabilecek.
Deneysel olarak yüksek başarı sağlayan buluş, bireysel katılım yatırımcılarının desteği ile ticari ürüne dönüşebilecek kompakt bir cihaz haline getirildiği takdirde Sanayi ve Tıp alanında da kayda değer bir yer edinecek.

Evin içinde özel iklimlendirme sistemiyle uyuşturucu imalatı
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Aralık, 2024 20:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Evin içinde özel iklimlendirme sistemiyle uyuşturucu imalatı

Samsun’da jandarma takımları bir meskene düzenlediği operasyonda özel iklimlendirme sistemiyle uyuşturucu husus imalı yapıldığını ortaya çıkardı.
Edinilen bilgiye nazaran, Samsun’un Bafra ilçesinde jandarma takımları tarafından uyuşturucu ve uyarıcı husus ticaretinin önlenmesine yönelik yaptıkları araştırma sonucu S.K. (41) isimli şahsın uyuşturucu husus imal ve ticareti yaptığı bilgisine ulaştı. Samsun Vilayet Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Kabahatlerle Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü, İstihbarat Şube Müdürlüğü, Bafra İlçe Jandarma Komutanlığı ve JASAT takımlarınca şahsın meskenine operasyon düzenlendi. Yapılan aramalarda 11 kök şeffaf plastik şişe içerisinde dikili vaziyette skunk bitkisi, 1 kilo 55 gram kubar esrar, 7 adet sentetik ecza hap, 50 adet tabanca mermisi ve 1 adet bitkilerin bakımında kullanılan iklimlendirme sistemi ele geçirdi. Olay ile ilgili S.K. gözaltına alındı.
Soruşturma devam ediyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.