ZAMLAR REKABETE SON VERECEK Mİ? - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
13 Kasım, 2021 12:53 tarihinde yayınlandı
0
0

ZAMLAR REKABETE SON VERECEK Mİ?

Artan  maliyetler yaşanan kuraklıkla buğday verimi ve üretiminde büyük düşüş yaşandı.Yaşanan kayıplar una zam olarak yansırken, ekmeğe zam da yolda gibi görünüyor. Diğer yandan gelen zamların fırıncılar arasındaki rekabetin sona ermesinde etkili olup olmayacağı merak ediliyor.

Haber (N: Soylu) Son zamanlarda başta akaryakıt, doğalgazelektrik olmak üzere temel tüketim maddelerine yapılan zamlar halkı zor durumda bırakıyor. Zam furyasına un da eklenirken, yıl içerisinde una defalarca zam yapılması dikkat çekti.

Salgın öncesi 90 TL’ye alınan bir çuval unun fiyatı, 280 liraya yükselmiş durumda. Lüks ekmeklik 50 kiloluk bir çuval un 350 TL olurken,  ekmeklik normal 50 kiloluk çuval ise 280 lira oldu.

Çoğu sektörde olduğu gibi un sektöründe de fahiş fiyat artışının önüne geçilememesinden yakınırken bu duruma tepki gösteren fırıncı esnafı, üst üste una yapılan zamlara anlam veremediklerini belirtti.

 “DOLARDAKİ YÜKSELİŞ UN FİYATLARINI DA ETKİLİYOR”

Dolardaki durdurulmayan artış kalem kalem tüm her şeye yansırken. maliyetlerin ekmeğe zam olarak yansıyacağı belirtilirken,  Ekmek fiyatının yükselmemesi durumunda ekmek gramının düşürülebileceği belirtiliyor. Diğer yandan Karabük Fırıncılar Odası tarafından önümüzdeki günlerde geniş katılımlı toplantı yapılarak konunun değerlendirileceği, fırıncılar arasındaki rekabetinde masaya yatırılacağı belirtiliyor.

Diğer yandan un fiyatlardaki artışın bu yıl ki ekim döneminde yaşanan kuraklığa bağlayan Karabük Ziraat Odası Başkanı Hasan Benlioğlu, bu yıl buğday rekoltesinin oldukça düşük olduğunu,  gelecek sene daha da düşeceğini belirterek; “Kuraklık sadece buğday değil tüm ürünlerde  etkili oldu. Önümüzdeki sene üreticimizi daha zor günler bekliyor gibi görünüyor. Uzmanlarda bu konuda sürekli uyarıyor. Çiftçimize bu yıl yaşanan kuraklık nedeni ile destek verildi. Kuraklık üretici için, hepimiz için bir tehdit. O yüzden gerekeli çalışmalar hızlandırılmalı” dedi

Önümüzdeki hafta Fırıncılar Odası tarafından yapılacak toplantıda kendi aralarında rekabet yapan fırıncıların artan maliyetler karşısında rekabete son mu verecekleri yoksa devam mı edecekleri de merak ediliyor.

 

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
xsxsx
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
24 Nisan, 2026 10:26 tarihinde yayınlandı
0
0

Keskinkılıç: “Yeni Vizyonumuz Daha Güçlü Karabük”

AK Parti Karabük Milletvekili D. Ali Keskinkılıç, 2026 yılının Karabük için “icraat yılı” olacağını belirterek, toplam 152 projenin hayata geçirileceğini söyledi

AK Parti Karabük Milletvekili D. Ali Keskinkılıç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 106. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Karabük’ün Cumhuriyetin kurduğu bir şehir olarak gelişimini kararlılıkla sürdürdüğünü vurguladı. Keskinkılıç, 2026 yılının Karabük için “icraat yılı” olacağını belirterek, toplam 152 projenin hayata geçirileceğini açıkladı.

“2025’TE REKOR YATIRIMLARA İMZA ATTIK”

2025 yılında gerçekleştirilen yatırımlara değinen Keskinkılıç, “Geçtiğimiz yıl 4 milyar 57 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirerek önemli bir başarıya ulaştık. Bu ivmeyi 2026 yılında daha da yukarı taşıyacağız” dedi.

2026’DA 32,6 MİLYAR TL’LİK PROJE HEDEFİ

Keskinkılıç, 2026 yılı için toplam proje tutarının 32 milyar 616 milyon 955 bin TL olduğunu belirterek, yıl içerisinde yatırımlar için ayrılan ödeneğin 5 milyar 650 milyon 269 bin TL olduğunu ifade etti. Açıklamada, Nisan 2026 itibarıyla projeler için yapılan ilk dönem harcamasının ise 759 milyon 637 bin TL seviyesine ulaştığı kaydedildi.

SEKTÖREL DAĞILIMDA TARIM İLK SIRADA

2026 yılı yatırım programında sektörlere göre dağılım da dikkat çekti. Buna göre; Tarım sektöründe 79 proje ile en yüksek pay bulunuyor. Eğitim alanında 20 proje, Ulaştırma ve haberleşmede 19 proje, Sağlıkta 9 proje, İmalatta 6 proje, Enerjide 3 proje, Turizmde 2 proje ve Konut alanında 1 proje yer alıyor.

STRATEJİK YATIRIMLAR ÖNE ÇIKIYOR

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve diğer kalkınma ajanslarının destekleriyle 2026 yılında özellikle 5 yıldızlı konaklama tesisi yatırımları ile endüstriyel orman ürünleri ve ahşap-kompozit imalatı gibi alanların ön plana çıkacağı belirtildi.

“GÜNDELİK TARTIŞMALARLA KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK”

Açıklamasında birlik ve hizmet vurgusu yapan Keskinkılıç, “Gündelik ve faydasız tartışmalarla kaybedecek zamanımız yok. Bizim işimiz Karabük. Şehrimizi her alanda daha ileriye taşımak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

HEDEF: GÜÇLÜ ALTYAPI, SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA

Yapılan yatırımların; Karabük’ün sanayi, özellikle demir-çelik sektörü, orman ürünleri ve turizm altyapısını güçlendirmeyi, tarımsal verimliliği artırmayı ve bölgesel kalkınmayı hızlandırmayı amaçladığı belirtildi.

Keskinkılıç, açıklamasının sonunda Karabük’ün Cumhuriyetin ikinci yüzyılına güçlü bir şekilde hazırlanacağını ifade ederek, “Yeni vizyonumuzla daha güçlü bir Karabük için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin