Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

‘Yürüme robotu’ bölgedeki hastaların umudu oldu

Sağlık Yayın: 15.03.2024 00:12
İhlas Haber Ajansı
‘Yürüme robotu’ bölgedeki hastaların umudu oldu

Kastamonu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde yürüme güçlüğü ve kas zayıflığının tedavisinde kullanılan ‘robotik yürüme cihazı’ hastaların umudu oldu.

Kastamonu’da, başta felçli hastalar olmak üzere inme, omurilik yaralanması, travmatik beyin hasarı, multiple skleroz, parkinson, kas, kemik hastalıkları gibi yürüme yeteneğini kaybetmiş hastalara ’robotik yürüme cihazı’ umut oluyor. Bölgede ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen çok sayıda hastanın şifa bulduğu Kastamonu’daki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde Sağlık Bakanlığına bağlı Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından robotik yürüme cihazı 2015 yılında hizmete alındı. ’Robotik yürüme cihazı’ başta felç olmak üzere, birçok hastalık nedeniyle yürüme güçlüğü çekenler için umut oluyor. Yürüme fonksiyonunu kısmen ya da tamamen kaybetmiş hastalara yeniden yürüme kabiliyeti kazandırmayı sağlayan robotik yürüme cihazı, il dışından gelen çok sayıda hastanın da şifa bulmasını sağladı.

“Tam ya da yarı destekli veya desteksiz bir şekilde hastalarımızı yürütmek amacıyla kullanılıyor”

Hastanenin bölgede 45 yıldır hizmet verdiğini belirten Kastamonu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Davut Döner, “Yaklaşık 7 yıldır hastanemizde Türkiye’de ve dünyada örnekleri olan birçok uygulamayı eş zamanlı olarak bizlerde başlattık. Son olarak Kastamonu halkına robotik yürüme cihazını tanıtıp, hastalarımıza uygulamaya başladık. Özellikle robotik yürüme cihazı son 20 yıldır rehabilitasyon alanında kullanılıyor. Özellikle nörolojik, ortopedik ya da kast hastalığı sonucu yürüme kabiliyetini kaybetmiş hastalarda cihaz, tam ya da yarı destekli veya desteksiz bir şekilde hastalarımızı yürütmek amacıyla kullanılıyor. Özellikle cihaz, beyinde hasar gören bölgeye hareketleri tekrar yaptırarak o merkeze uyarılar vererek hasar gören yetinin tekrar kazanılması üzerine uygulanan bir yöntemdir. Bizde bu cihazı hastalarımız üzerinde kullanıyoruz. Uygulama öncesinde hastaları cihaza hazırlama süreci oluyor. Ortalama 10 dakika civarında hastayı kemerleriyle birlikte bağlıyoruz. Yaklaşık 20 dakika tedavi uygulaması oluyor. Tekrar hastanın cihazdan ayrılması yaklaşık 10 dakika sürüyor. Bu yüzden bir hastanın cihazı kullanması yaklaşık 1 saat kadar zaman alıyor. Mesai saatleri gözetince gün içerisinde yaklaşık 8-10 hastaya robotik yürüme cihazını kullandırıyoruz. Dolayısıyla hekimlerimizin belirlediği bir takvimde hastalarımızı tedavi ediyoruz. Bazı hastalarımız her gün cihaza bağlanıyor, bazı hastalarımız 2-3 günde bir cihazı kullanıyor. Bu takvim içerisinde yatan ya da ihtiyacı olan hastalarımıza hekimlerimizin belirlediği tedavi yöntemiyle uygulamaya çalışıyoruz” dedi.

“Hastalarımız, hiç bekleme olmadan tedavilerine aynı gün başlayacak şekilde planlamalarını yaptık”

Randevu alarak ya da alamadan hastaneye müracaat eden hastaların hiç bekleme olmadan tedavi edilmeye başlayacak şekilde planlama yaptıklarını söyleyen Döner, “Rehabilitasyon Hastanelerinde tüm Türkiye’de bekleme sıraları en önde şu anda şikayet konusudur. Biz bu anlamda hem rehabilitasyon hastalarımızı hem de fizik tedavi hizmeti alan hastalarımızda bu anlamda hiç bekleme olmadan tedavilerine aynı gün başlayacak şekilde planlamalarını yaptık. Hastanemizde yine cihaz uygulamalarında ESWT, bel-boyun traksiyon cihazı, en son EMG cihazımız hizmete başladı. Bunlarla beraber uygun hekim arkadaşımız sertifikasyon süreci tamamlandıktan sonra geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) polikliniğiyle birlikte akupunktur, hacamat, ozan tedavisi uygulamalarına da kısa sürede başlayacağız. Alt yapılarını da hazırladık. Bunun dışında poliklinik hizmetlerimizde aksamadan devam ediyor. Bu anlamda randevusunu alan ya da alamadan gelen her hastamıza aynı günde tedavi hizmeti sunuyoruz” diye konuştu.

“Akşam seansı uygulamasıyla mesai saatlerinde tedavi olamayan hastaları da muayene ediyoruz”

Mesai saatleri içerisinde tedavilerini olamayan hastalar için akşam seansı uygulamasını başlattıklarını anlatan Uzm. Dr. Döner, “Zaman zaman hastalarımızın hizmetlerini aksatmamak adına hem de mesai saatleri içerisinde sıkıntı yaşayan hastalarımıza değişik hizmetler sunmaya çalışıyoruz. Bunun bir örneği olan akşam seansı uygulamasını başlattık. Bununla hem mesai saatlerinde tedavisini alamayan hastalarımız için hem de zaman zaman tedavi sürecinde sıra bekleyen ve biriken hastaların azaltılması için akşam seansı uygulamasına geçtik. Son dönemlerde hastalarımıza sadece tedavi vermek dışında birinci basamak hizmetlerini sunmak önemli. Bu anlamda bizler hastalarımıza günlük yaşantılarında da şikayetleriyle ilgili bundan sonrasında tekrarlamaması adına veya daha kötüye gitmemesi için günlük yaşantılarında ergonomi şartları çerçevesinde gerekli destekleri sağlamak adına bel-boyun-diz okulu adı altında bir uygulama başlattık. Hastalarımıza günlük yaşantılarında ve devamında egzersiz uygulamalarını birebir haftanın belirli günlerinde uyguladıktan sonra bu tedavilerine evlerinde de devam etmeleri için gerekli yönlendirme ve bilgilendirmeleri yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Robotik yürüme cihazıyla yürüme duygusunu tekrar hatırladım”

10 yıldır MS hastası olan Adem Haliloğlu da, “Son 3 yıldır hiç yürüyemiyordum. Bu robotik yürüme cihazı sayesinde bu yürüme duygusunu tekrar hatırladım. Sağ olsun, Kastamonu Fizik Tedavi Hastanesine devletimiz, bu yürüme cihazını gönderdi. Bizler de bundan faydalanıyoruz. Bunun için çok memnunum. Daha bu üçüncü seansım benim. Biraz fayda ettiğinin farkındayım. İlerleyen süreçlerde inşallah daha da faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İsmet Taşdemir: “Bu sonuç hiçbir şeyin garantisi değil”

Spor Yayın: 21.05.2024 08:48
İhlas Haber Ajansı

Bodrum FK Teknik Direktörü İsmet Taşdemir, Çorum FK ile oynanan maçla ilgili, “Bu sonuç hiçbir şeyin garantisi değil” dedi.

Trendyol 1. Lig Play-Off yarı final ilk maçında Çorum FK, sahasında karşılaştığı Bodrum FK ile 1-1 berabere kaldı. Müsabakanın ardından değerlendirmede bulunan Bodrum FK Teknik Direktörü İsmet Taşdemir, maçın zor olduğunu belirterek, lige bu yıl renk katan iki takım arasında iyi bir mücadele olduğunu söyledi. Kırmızı karta kadar seyri çok keyifli bir maç olduğunu anlatan Taşdemir, “İki kalede pozisyonlar, geçişler, iyi savunmalardan dolayı iki takımı da tebrik ediyorum. Bunlar 180 dakikalık maçlar. Şu anda biz ilk yarısını bitirdik ve berabere sona erdi. İkinci yarısını ben de merakla bekliyorum. Çok iyi futbol oynayan iki takımdan birisine yazık olacak. Futbolun kuralı bu. Dolayısıyla bir 90 dakikamız kaldı. Dört günlük bir süre var. Orada da maça iyi hazırlanıp turu geçerek finale kalmak istiyoruz. Ama bizim kadar turu geçmek ve finale kalmak isteyen bir takımla karşılaşacağız. İşimiz kolay değil ve zoru başarmaya çalışacağız” diye konuştu.

Daha önce Çorum FK’da teknik direktörlük görevinde bulunduğu hatırlatılan Taşdemir, “Burada güzel günlerim geçti. Pandemi döneminde güzel işler yaptık ancak sonunu getiremedik. Buradan gittiğimden beri kalbimin bir tarafı burada diyebilirim. Güzel dostluklarım var. Halen görüştüğüm insanlar var. Burada kötü hiçbir şey yaşamadım. Geldik rakibimiz. Sporun doğasında var” ifadelerini kullandı.

“Çorum’da alınan sonuç mutlu etti mi?” yönündeki soruya ise Taşdemir, “Bu sonuç yenilmekten iyidir. Ama hiçbir şeyin garantisi değil. Turu geçmiş olmanın garantisi değil. Çorum FK ve Bodrum FK bu lige renk katan iki takım. Ne oynadığını bilen iki takım var. Mücadele gücü yüksek iki takım. Kendi adımıza söyleyeceksek bizim bu lige çıktığımızdan beri mücadele gücümüzü en üst seviyede tutmak zorundayız. Mücadele gücümüz düşük olursa çok sorun yaşarız. Bugün buradaysa bundan dolayı buradayız. Oyuncularımız sakınmıyor. Neyi var, neyi yok ortaya koyuyorlar” yanıtını verdi.