Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
03 Haziran, 2024 12:37
blank
İhlas Haber A.

’Yüksek dopamin uykusuzluğa yol açabilir’

’Yüksek dopamin uykusuzluğa yol açabilir’
A+ A-

Dopaminin, beyindeki ödül sisteminde kritik rol oynayan bir nörotransmitter olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Özüm Polat, “Yüksek dopamin seviyeleri mani, halüsinasyonlar, sanrılar, obezite, bağımlılık, şizofreni, iştah artışı, aşırı kaygı, duygusal değişimler, uykusuzluk, konsantrasyon problemleri, stres, yüksek cinsel dürtü ve empati kaybı gibi sorunlara yol açabilir” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları (Dâhiliye) Uzmanı Dr. Önder Özüm Polat, dopamin ve dopamin detoksu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Dopaminin tanımını yapan Uzm. Dr. Polat, “Dopamin, beyindeki ödül sisteminde kritik rol oynayan bir nörotransmitterdir. Hareket, motivasyon, ruh hali, dikkat, hafıza, öğrenme gibi çeşitli bilişsel ve davranışsal işlevlerin kontrolünde etkilidir. Yeterli miktarda dopamine sahip olmak hem vücut hem de beyin sağlığı için önemlidir. Dopamin, yeteneklerimize, dikkatimize, keyif ve zevk almamıza katkı sağlar. Mutluluk, başarı ve iyi hissetme duyguları dopamin salınımıyla ilişkilidir” diye konuştu.

“Düşük dopamin yorgunluğa neden olabilir”
Dopamin seviyelerindeki dengesizliklerin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Polat, “Yüksek dopamin seviyeleri mani, halüsinasyonlar, sanrılar, obezite, bağımlılık, şizofreni, iştah artışı, aşırı kaygı, duygusal değişimler, uykusuzluk, konsantrasyon problemleri, stres, yüksek cinsel dürtü ve empati kaybı gibi sorunlara yol açabilir. Düşük dopamin seviyeleri ise yorgunluk, motivasyon düşüklüğü, mutsuzluk, uyku sorunları, konsantrasyon problemleri ve cinsel isteksizliğe neden olabilir” şeklinde konuştu.

"Sarımsak dopamini düşürebilir"
Dopamin seviyelerini dengelemek için bazı besinlerin ve yöntemlerin tercih edilebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Polat, “Dopamini düşüren besinler arasında sarımsak, kaju, kuşkonmaz, melisa otu, papatya çayı yer alırken; muz, çilek, karpuz, kuru erik, yaban mersini, yoğurt, peynir, balık, hindi, tavuk gibi besinler dopamine destek verir. Ayrıca çikolata, kuruyemiş, kahve ve süt de dopamine doğrudan etkili olabilir” açıklanmasında bulundu.

"Dopamin detoksu"
Dopamin detoksu hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Önder şunları söyledi: "Dopamin detoksu, bağımlılık oluşturan davranışlardan (abur cubur, sosyal medya vb.) bir süreliğine uzak durmayı içeren bir süreçtir. Buradaki amaç, beyni ‘sıfırlamak’ ve sağlıklı zevklerden keyif almayı sağlamaktır. Dopamin detoksu için önerilen adımlar bir hafta sosyal medya, TV, film, oyun vb. aktivitelerden uzak durmak, günün ilk saatlerinde cep telefonunu kapatmak, şeker ve tatlı yiyeceklerden 1-2 hafta kaçınmak, kafein ve alkolden 1-2 hafta uzak durmak, egzersiz ve doğa yürüyüşleri yapmak, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri uygulamaktır. Dopamin, beyindeki ödül sistemiyle ilişkili önemli bir nörotransmitterdir. Dopamin, hareket, motivasyon, ruh hali, dikkat gibi işlevleri kontrol eder. Dopamin eksikliği yorgunluk, motivasyon düşüklüğü, mutsuzluk gibi sorunlara yol açabilir. Dopamin fazlalığı ise mani, halüsinasyonlar, iştah artışı, bağımlılık gibi problemlere neden olabilir.”

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

16 Kasım, 2024 16:52
blank
İhlas Haber A.

Kastamonu Üniversitesi’nde proje yazma eğitimi düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi’nde proje yazma eğitimi düzenlendi
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi’nde TÜBİTAK-1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında proje yazma eğitimi verildi.
Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (KÜ-TTO) Proje Destek Ofisi (PRODO) tarafından düzenlenen etkinlik takvimi kapsamında, TÜBİTAK-1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı’na yönelik proje yazma eğitimi gerçekleştirildi. Eğitim, Tosya Meslek Yüksekokulu Mobilya ve Dekorasyon Programı öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Karamanoğlu tarafından verildi.
Kastamonu Teknokent Ilgaz Konferans Salonu’nda yapılan eğitimde, TÜBİTAK-1005 programının genel yapısı ve başvuru süreçleri detaylıca ele alındı. Eğitim kapsamında, başvuru dosyasındaki tüm başlıklar üzerinde durularak dikkat edilmesi gereken hususlar incelendi. Ayrıca, proje başvurusunun nasıl hazırlanacağı uygulamalı olarak katılımcılara gösterildi.
Daha önce TÜBİTAK-1005 çağrısı kapsamında destek almış bir projeye sahip olan Karamanoğlu, kendi deneyimlerini de katılımcılarla paylaşarak süreçle ilgili önemli bilgiler sundu. Eğitim, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla tamamlandı.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçınar Eczanesi
Gökçınar Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 3 Nolu Cadde Bahçeşehir Sitesi A Blok No:4 Karabük

Telefon

(370) 433-7119

Vatan Eczanesi
Vatan Eczanesi
Adres

Bayır Mahallesi, Fevzi Çakmak Caddesi, No:10/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-0041

Deniz Eczanesi
Deniz Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, No:6/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3689