karabuk
İmsak 05:37
Güneş 07:02
Öğle 13:05
İkindi 16:20
Akşam 18:58
Yatsı 20:17
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Şubat, 2024 08:00 tarihinde yayınlandı
0
0
Okuma Süresi: 2dk

Yılmaz: “Kahverengi kokarcaya karşı tedbir alınmazsa zarar daha da artacak”

Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, "Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde kahverengi kokarcanın bu yıl yüzde 25’lere varan oranlarda zarar verdiği tahmin ediliyor. Kahverengi kokarcaya karşı tedbir alınmazsa zarar daha da artacak” dedi.
ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, Karadeniz Bölgesi’nde ciddi bir tehdit haline gelen kahverengi kokarca zararlısı hakkında açıklamalarda bulundu. Kazım Yılmaz, “Özellikle Karadeniz Bölgesi ve illerinde, kahverengi kokarcanın bu yıl yüzde 25’lere varan oranlarda zarar verdiği tahmin ediliyor. Bu zararlının verdiği hasar nedeniyle 2023 hasadının ardından fındıkta randımanın düşmesiyle bazı üreticilerimiz fındığını satmakta hayli zorlandı. Kahverengi kokarca başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, mısır, fasulye, domates, biber ve patlıcan gibi ekonomimiz için stratejik öneme sahip bitkilere oldukça zarar veriyor” dedi.

“Uluslararası fındık ticaretine yansıyacak”
Yılmaz şöyle devam etti:
“Bilindiği üzere bölgemizin ekonomisinin büyük bir payı çok uzun yıllardır fındığa dayalıdır. Fındıkta üretim, nakliye, işleme ve alım satım gibi ticaret yapan binlerce aile geçimini bu yollar ile sağlıyor. Diğer önemli bir nokta ise gerçekleşen fındık ticaretinin ilçemiz, bölgemiz ve ülkemiz için büyük bir öneme sahip olmasıdır. Bu durum aynı zamanda fındıkta dünya üretiminin büyük bir kısmını karşılayan ülkemiz için de olumsuz sonuçlara sebebiyet verecektir. Bahçelerde başlayan kokarca sorunu hasat sonrası fındık sezonuna ve ardından da uluslararası fındık ticaretine yansıyacaktır. Hızlı bir şekilde tedbir alınmazsa zarar daha da artacak.”

“Zirai mücadele arttırılabilir”
Yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade eden Başkan Yılmaz, “Kahverengi kokarca için hazırlanan Zirai Mücadele Teknik Talimatı, ilaçlı mücadele için bitki koruma ürünleri ruhsatlandırılmasının ardından zararlının mücadelesinde kullanılacak olan yumurta parazitoidi salımı için kitlesel çalışmalar tamamlandı. Üreticilerimizin zararlı ile mücadelede eğitimi şarttır. Konunun yüz yüze, afiş ve broşürlerle üreticilerimize anlatılmasına devam edilmelidir. Yaptığımız toplantılar ve bilgilendirmeler neticesinde her zaman ifade ettiğimiz gibi evimizde, depomuzda ve benzeri yerlerde kahverengi kokarcaları gördüğümüzde imha etmeliyiz” şeklinde konuştu.
Kahverengi kokarcanın nisan ayına kadar evlerde ve depolarda kışlayarak tarımsal alanlara yayıldığını söyleyen Yılmaz, kışlamış erginlerin kışlaklardan dağılmadan kitle halinde imhası için o bölgenin tarım ve orman il ve ilçe müdürlüğü ile irtibata geçilerek, ilaçlanması gerektiğini vurguladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
Bu haberin kategorisini takip et:
alzheimer hastasi yasli adam harsit cayinda olu bulundu fdIG6KTJ
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Mart, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0
0
Okuma Süresi: 1dk

Alzheimer hastası yaşlı adam Harşit Çayı’nda ölü bulundu

Gümüşhane’de ailesinin kayıp ihbarında bulunduğu alzheimer hastası 68 yaşındaki Adnan Kutlutan, Harşit Çayı’nda ölü olarak bulundu.
Olay, gece saatlerinde Gümüşhane’nin Bağlarbaşı Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre annesi ve kız kardeşiyle birlikte yaşadığı öğrenilen Adnan Kutlutan (68), gece saatlerinde evden çıktıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadı. Ailesinin durumu polis ekiplerine bildirmesi üzerine bölgede arama çalışması başlatıldı. Polis ekiplerinin yaptığı aramada yaşlı adamın Harşit Çayı kenarında cansız bedeni bulundu. İhbar üzerine bölgeye 112 Acil Sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi.
Ekiplerin çalışmasıyla bulunduğu yerden çıkarılan ve bekar olduğu öğrenilen Kutlutan’ın cenazesi, olay yerindeki incelemenin ardından kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Gümüşhane Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin