Karabük Haber Postası
Topçu Galeri

Yılın ilk 6 ayında 325 bin kişi ziyaret etti

Video Haber Yayın: 19.08.2023 16:49
Yılın ilk 6 ayında 325 bin kişi ziyaret etti

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesini bu yılın ilk 6 ayında yaklaşık 325 bin kişi ziyaret ederken, yabancı turist sayısında geçen yıla göre yüzde 290’lık artış yaşandı.

Osmanlı mimarisi, şehir hayatı ve kültürünü yansıtması dolayısıyla “Osmanlı’nın parmak izi” olarak nitelendirilen Safranbolu, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini görmeye devam ediyor. Han, hamam, konak, çeşme, cami ve köprüleriyle açık hava müzesini andıran ilçede ilk 6 ayda 325 bin turist konakladı. En çok Uzakdoğuluların tercih ettiği kentte 272 bin 636 yerli ve 52 bin 364 de yabancı turist konakladı.
“Korumanın başkenti” olarak da adlandırılan Safranbolu, 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında yapılan evleri ve Arnavut kaldırımlarıyla misafirlerini tarihte yolculuğa çıkarıyor. Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, pandemi sonrası Safranbolu’da yılın ilk altı ayında yabancı turist anlamında yüz güldüren gelişmeler yaşandığını belirtti. Yabancı ziyaretçi bakımından geçen yıla göre yüzde 290’lık bir artış yaşandığını ifade eden Ergüder, “Bu pandemi öncesine dönmeye başladığımızı gösteriyor. Yerli turist sayısında çok büyük bir artış olmasa da yine de yukarı yönlü bir gidiş olması mutluluk verici” dedi.
Safranbolu’nun pandemi öncesinde olduğu gibi yine Uzakdoğu pazarının göz bebeği olduğunu aktaran Ergüder, “Safranbolu olarak en çok Uzakdoğu pazarından ziyaretçi ağırlıyoruz ama bununla birlikte dünyanın her yerinden, Amerika’dan, Japonya’dan, Malezya’dan, İtalya’dan, her yerden ziyaretçi ağırlamaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Ergüder, dernek olarak Safranbolu için doğru pazarlar üzerinde çalışıp tanıtım faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi. (İHA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bankada 130 milyon TL’lik deprem vurgunu iddiası

Türkiye Yayın: 28.09.2023 10:13
Bankada 130 milyon TL’lik deprem vurgunu iddiası

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde devlet bankasına yatırdığı 130 milyon TL parasını hesabında göremeyen ve hiçbir şekilde geri alamayan depremzede kadın, evraklar depremde yok oldu denilen bankadan yılların birikimini geri alabilmek için mücadele veriyor.

İddiaya göre, deprem öncesi Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde yaşayan Nejla Manavcı, yıllardır biriktirdiği 130 Milyon TL parasını 2022 yılının Aralık ayında bir devlet bankasına taşıdı. Parasını faizle bankaya yatıran ve gerekli evrakları alan kadın, bir süre sonra parasını hesabında göremeyince durumu araştırmak için bankaya gitti. Bankada; personel ve müdürle görüşmesinde parasının faiz oranını gören kadın, daha sonra parasının bir miktarını çekmek istese de bir süre oyalandı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası parasını hesabında göremeyen kadın, 130 milyon TL’sinin akıbetini sormak istedi. Bankaya gittiğinde müdür ve personel tarafından bankanın yıkıldığı, evrakların ve kamera kaydının enkazda kaldığı iddiasıyla karşılaşan kadın neye uğradığını şaşırdı. İşlemleri yaptığı bankanın ayakta olması şokuyla karşılaşan kadın, banka müdürü ve personeli tarafından dolandırıldığını iddia ediyor. Aylardan beri rahat nefes alamayan kadın, yetkililerden parasının geri verilmesini istiyor.

“Bana ekranı açtılar ben faiz oranlarını ekranda gördüm”

Banka müdürü tarafından faiz oranlarının kendisine gösterildiğini ifade eden Nejla Manavcı, “Hatay Kırıkhan’da yaşıyordum depremzedeyim, evlendiğimden dolayı Osmaniye’ye yerleştim. Benim ailemden kalan mirasım vardı. Bankaya yatırdım; dolar, altın aldım. Geri tekrar bozdurdum parayı döndürdüm. Sürekli bu dönüşüm halinde bankaya yatırdım. Şuan da toplam 130 Milyon TL param var. Ben paramı 2022 yılının Aralık ayında tekrar bankaya yatırdım. Ben paramı hiç hesabımda göremedim. Beni salladılar; vade getirisi var, banka da para yok dediler. Müdüre çıktım ve faiz oranlarımı görmek istedim. Bana ekranı açtılar ben faiz oranlarını ekranda gördüm. Ben istediğimde para yok dediler. Geldim, gittim beni oyaladılar. Benim paramı yediler, dolandırıldım açıkçası” dedi.

Bankada 130 milyon TL’lik deprem vurgunu iddiası

“Bunu yapan bir devlet bankası, benim aklımın ucundan geçmezdi”

Devlet bankası tarafından dolandırılacağının aklından ucundan geçmediğini ifade eden ve çeşitli dönemlerde paraya ihtiyacı olduğunda banka personeli tarafından hesabına para gönderildiğini söyleyen Manavcı, “Bunu yapan bir devlet bankası, benin aklımın ucuna gelmezdi. Güvendim, bütün birikimimi bankaya koydum ama banka müdürüyle, banka personeli benim paramı yediler. Tek korktuğum şey; bu şahısların yurt dışına kaçmaları, benim paramın kaybolması. Ben evraklarımı istediğimde; evrakların depremde kaybolduğunu ve kameraların depremde kırıldığını söylediler. Beni bu süreçte hep oyaladılar. Benim param yok dediğimde, sen parayı dert etme dediler. Memur eşimin hesabına para gönderiyordu, 28 bin TL para gönderdi” şeklinde konuştu.

Bankada 130 milyon TL’lik deprem vurgunu iddiası

“Ben paramı bu bankaya yatırdım, banka yıkıldı dendi ama bankanın yıkılan yeri yok”

Parasını hesabında göremediği ve bankadan dönüş alamadığı için zor günler geçirdiğini söyleyen Manavcı, “Şuan 30 yıllık birikimimiz gitti. Şuan banka benim paramı inkar ediyor. Evraklarım elimde, her şey mevcut ama yok diyorlar. Evraklar depremde yıkılınca kaybolmuş. Ben buraya geldim parayı verdim. Banka yıkıldı dediler, banka yıkılmadı. Banka faaliyette değil dediler, beni kaç kez gönderdiler. Yine tekrar geldim, eşimle baktığımızda banka falan yıkılmamış. Ben paramı bu bankaya yatırdım, banka yıkıldı dendi ama bankanın yıkılan yeri yok. Yalan söylüyorlar, resmen dolandırıldım. Mağdurum, psikolojim bozuldu. İntihar aşamasına geldim. Ben paramı istiyorum. Ben mağdur oldum, kimsenin mağdur olmasını istemiyorum” ifadelerini kullandı. (İHA)