Karabük Haber Postası
Topçu Galeri

Yılda yalnızca 1,5 ay çalışıyorlar: Saatlik fiyatları 2 bin TL

Ekonomi Yayın: 24.08.2023 20:36
Kaynak: İHA

Ordu’da geçen haftalarda hasadına başlanan ve harmanlara getirilen fındıkta patoz mesaisi devam ediyor. Yılda yaklaşık 1,5 ay çalışan patozcular, bir saatlik çalışma fiyatının 2 bin TL olduğunu belirtiyor.

Karadeniz Bölgesi’nin en kıymetli geçim kaynaklarından birisi olan fındık, resmi olarak kıyı kısımlarında 12 Ağustos tarihinde toplanmaya başlandı. Orta ve yüksek kısımlarda hasat devam ederken, fındıklarını harmana getirip kurutan üreticilerin kabuğundan ayırmak için patoz mesaisi sürüyor.

Zorlu çalışma kuralları olan ve her yıl ortalama bir buçuk ay kadar gece-gündüz çalışan, öteki günlerde farklı işler ile uğraşan patozcular için de mesai ağır bir halde sürüyor. Güneşli hava ve işlerinin gereği toz içerisinde çalışan patozcular, geçen yıl bin TL olan saatlik çalışma fiyatını, bu yıl 2 bin TL olarak belirledi.

“Sezon mesaimiz yılda bir buçuk ay sürüyor”

İsmail Yini isimli patoz sahibi bu yıl rekoltenin düşük olduğunu söyledi. Mahsul az olduğu için üreticinin mutlu olmadığını, harmanlarda daha az çalıştıkları için kendilerinin de dönemden beklentilerini alamadıklarını tabir eden Yini, “Fiyatlarda oynamak zorunda kaldık, daha uyguna çalışıyoruz. Şuanda maliyetler karşısında 2 bin 500 TL’den aşağı makine kurmamamız gerekiyor. Yaklaşık 25 gün daha mesaimiz devam eder, gece-gündüz uyku olmadan çalışıyoruz” diye konuştu.

“Randıman geçen yıla nazaran zayıf”

Fındık üreticisi Yılmaz Akçay ise dönemin fındığını kazasız bir biçimde toplayıp patoz sürecini de tamamladıklarını belirterek, “İnşallah gelecek dönemde da nasip olur. Hava sıcaklıkları güzel gidiyor, çabuk kuruturuz. Randıman geçen yıla nazaran zayıf lakin buna da şükür. Süratli bir formda kurutup çuvallara koyduktan sonra depomuzda bekletiriz” tabirlerine yer verdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Baraj gölünde balık kafesleri yırtıldı, oltasını alan koştu

Gündem Yayın: 23.09.2023 00:12
Kaynak: İHA
Baraj gölünde balık kafesleri yırtıldı, oltasını alan koştu

Artvin’de baraj gölünde balık kafeslerinden birinde yırtılma meydana gelmesi ile binlerce Türk somonu göle dağıldı. Oltasını alan vatandaşlar baraj gölüne koştu.

Çoruh Irmağı üzerindeki Borçka Barajı’nda Türk somonu üretimi yapan firmalardan birine ilişkin kafeslerde yırtılma meydana geldi. Binlerce soman firar edince oltasını alan baraj gölüne koştu. Artvin ve ilçelerinin yanı sıra Rize ve Trabzon’dan gelen olta balıkçıları, kilolarca yakaladıkları balıkları konutlarına götürdü. Sabahın erken saatlerinde baraj gölünde balık avına çıkan vatandaşlar, bu vesile ile yurt dışına ihraç edilen balığın tadına bakma imkanı doğduğunu lisana getirdiler.

Öte yandan, baraj gölü etrafında yaşayan yılanlar da kaçan somonlardan nasibini aldı. Bölgede balık tutan bir vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıyan imajlarda, yılanın suda yakaladığı balığı yediği görüldü.

Borçka Barajı gölünün 2009 yılında su eserleri yetiştiricilerine açılmasının akabinde kurulan 11 tesiste Türk somonu üretimi ülke iktisadına büyük katkı sağlıyor. Balıklar başta Rusya ve Japonya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine de ihraç ediliyor. Periyot devir kafeslerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle yırtılmalar meydana geliyor, somonlar baraj gölüne yayılıyor.