blank
Nurettin Acar tarafından
28 Temmuz, 2024 14:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

YEREL YÖNETİCİLER İLGİSİZ..!

Geçtiğimiz hafta yönetim kurulu üyeleri ile birlikte adeta tam kadro olarak Karabük’te bir dizi ziyaretlerde bulunan Karabük Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin  (KASİD) Cuma günü onurlarına verdiği  davete gitmeyen Belediye Başkanlarının ilgisizliği yemeğe damga vurdu.

İstanbul merkezli olarak kurulan ve Başkanlığını Çetin İpek’in yaptığı Karabük Sanayici ve İş İnsanları Derneği‘nin (KASİD) geçtiğimiz hafta yeni seçilen Belediye Başkanlarına yaptığı ziyaretler ve akabinde düzenlenen yemekli basın toplantısına Ovacık Belediye Başkanı ve Safranbolu Belediye Başkan Vekili hariç davet edildikleri halde diğer başkanların katılmaması yadırgandı.

Karabük’ün sorunlarıyla ilgilenen böyle bir derneğin sahipsiz kalması, hem derneğin yönetim kurulunda hem de dernek üyesi iş insanlarında üzüntüye neden oldu.

KASİD Başkanı Çetin İpek, basın mensupları ile bir araya gelerek derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Başkan İpek, 31 Mart seçimleri sonrası kazanan belediye başkanlarını ziyaret etmek amacıyla yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Karabük’e geldiklerini belirtti. KASİD’in kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgi veren İpek, “60 yakın üyemiz vardır. Üyelikle alakalı bir derdimiz yok. Tek derdimiz il dışında ticari faaliyetlerini sürdüren Karabüklülerle hareket etmek amacıyla kuruldu. Kurulduğumuz an itibariyle biz bize ticarete çok önem verdik. Ekonomik şartlar doğrultusunda il dışında bulunan iş insanları olarak var olmaya çalışacağız” dedi.

İpek, derneğin merkezinin İstanbul olmasına rağmen çalışmalarını Karabük’teymiş gibi sürdürdüklerini vurguladı. “Doğduğumuz yer Karabük ve burası için dertlenen birileri var” diyen İpek, “Karabük için katma değerli projeler içinde yer almak istiyoruz. Var olan projelerde KASİD olarak dahil olmak istiyoruz. Karabük’te aktif dernekçilik yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

KASİD’in Karabük’e olan bağlılığı ve katkı sağlama amacıyla yürüttüğü çalışmaların yerel yönetimler ve iş insanları tarafından desteklenmesi istenirken, Karabük’ün ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli rol oynayabilecek bu tür sivil toplum kuruluşlarının varlığının şehrin geleceği için büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

KASİD’İn ziyaretler sonrasında düzenlediği Basın toplantısında Derneğin Yönetim Kurulu Üyeleri yaptıkları açıklamada, Dernek Başkanı Çetin İpek’in katkıları ile böyle bir oluşumun içerisinde yer aldıklarını belirterek, “Her birimiz başta İstanbul olmak üzere diğer illerde de çeşitli iş kollarında faaliyet göstermekteyiz ve hatırı sayılır bir iş potansiyelimiz var, sahibi olduğumuz işyerlerinde yüzlerce işçi çalıştırarak istihdama da katkı sağlıyoruz. Bu bağlamda bizler böyle bir oluşumla birlikte Karabük’te de işadamlarıyla bir araya gelerek Karabük için neler yapabilirizin peşindeyiz buradaki amacımız sadece Karabük’ün derdiyle dertlenmek. Dernekçilik işi sadece gönüllülük esasına dayalı biz de bundan yola çıkarak böyle bir oluşumda yer aldık. Bizler bu işi yaparken hiç bir zaman maddiyat gözetmedik. Bizler bu yörenin çocuğuyuz, şehrimizin kalkınmasında rol üstlenmek istiyoruz” dediler.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.