karabuk
İmsak 05:45
Güneş 07:10
Öğle 13:06
İkindi 16:17
Akşam 18:52
Yatsı 20:11
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
Karabük Postası tarafından
27 Ekim, 2014 15:56 tarihinde yayınlandı
0
0
Okuma Süresi: 1dk

Yenice’de 90 Kelebek Türü Tespit Edildi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Mustafa Sözen ve Kelebek gözlemcisi Tuncer Tozsin tarafından 2014 yılı Nisan - Eylül ayları arasında Yenice’nin  çeşitli yerlerinde yapılan kelebek gözlemlerinde 90 kelebek türü tespit edildi. Gazetecilere açıklamada bulunan  Prof. Dr. Mustafa  Sözen, ilçe ve bölgesinde 6 aylık çalışma yaptıklarını, belirledikleri kelebekleri fotoğrafladıklarını söyledi. İl genelindeki 123 kelebek türünün büyük bölümünün Yenice'de bulunduğunu belirten Sözen, "Bu, küçümsenecek bir rakam değil. Çalışmalar boyunca 16 yeni kelebek türü belirledik. Bunların bir kısmı kelebek gözlemcilerini bölgeye yöneltecek oldukça nadir türler" diye konuştu."Apollo, Rebel Korubenisi, Çok Gözlü İfigenya, Firdevsi Çok Gözlüsü, Ripart Anormal Çok Gözlüsü, Gehard Çok Gözlüsü, Çok Gözlü Yalancı Eros, Kafkas Fistosu" türlerinin dikkat çektiğini anlatan Sözen, "Yenice gibi küçük bir ilçenin sınırları içinde bu kadar çok nadir ve özel kelebek türünün görülmesi büyük bir eko turizm potansiyeli taşımaktadır. Bu türlerin ve Yenice'deki kelebek alanlarının yeterli tanıtımı yapılabildiği takdirde pek çok kelebek gözlemcisinin Yenice'ye geleceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu. Hazırlayacakları "Yenice Kelebek Gözlem Rehberi"ni gözlemcilere  ulaştırmayı planladıklarını ifade eden Sözen, "İnanıyoruz ki bu eserin büyük etkisi olacak ve pek çok kelebek gözlemcisi bölgeye gelecektir. Gözlemcilerin bölgeye gelmesi yeni türlerin de belirlenmesini sağlayacak ve Yenice bölgesinin kelebekler açısından değeri daha da artacaktır" dedi.  
Bizi sosyal medyadan takip edin
Bu haberin kategorisini takip et:
dqdqdqdq
Aylin Sarıoğlu tarafından
06 Mart, 2026 13:56 tarihinde yayınlandı
0
0
Okuma Süresi: 1dk

KBÜ’de Türkiye Yüzyılı ve Özbekistan iftarı

Karabük Üniversitesi tarafından Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında "Türkiye Yüzyılı ve Özbekistan İftarı" programı düzenlendi.

Üniversitenin Sosyal Yaşam Merkezi'nde gerçekleştirilen programda, Türkiye ile Özbekistan arasındaki tarihî ve kültürel bağların ekonomi, eğitim ve bilim alanlarındaki iş birlikleriyle daha da güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Programda konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, üniversitede eğitim gören Özbek öğrencilerin iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının önemli bir temsilcisi olduğunu belirtti.
Karabük Üniversitesinde yaklaşık 350 Özbek öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Kırışık, Özbek öğrencilerin kendileri için yabancı olmadığını dile getirerek, "Sizler bizim kardeşlerimizsiniz, bizim soydaşlarımızsınız. Aynı milletin hepimiz parçasıyız." dedi.

İki ülke arasındaki iş birliğinin artırılmasının önemine değinen Kırışık, ekonomik, eğitim ve bilim alanlarında daha güçlü ortaklıkların kurulması gerektiğini kaydetti.

Ramazan ayı boyunca farklı ülke ve kültürleri kapsayan iftar programları düzenlediklerini aktaran Kırışık, daha önce Kazakistan ve Ahmet Yesevi iftarlarının gerçekleştirildiğini, hafta sonunda ise Türkistan iftarının yapılacağını söyledi.

Özbekistan'dan daha fazla öğrencinin Karabük Üniversitesinde eğitim görmesini istediklerini belirten Kırışık, "İstiyoruz ki Özbekistan'dan 350 değil, 1000 hatta 2000 öğrencimiz olsun. Her biri Türkiye ile Özbekistan arasındaki dostluğu ve kardeşliği güçlendirsin." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Orta Asya coğrafyası arasındaki tarihî bağlara da dikkati çeken Kırışık, Anadolu'ya gerçekleşen göçlerle iki coğrafya arasında güçlü bir akrabalık ve gönül bağı bulunduğunu ifade etti.

Programa, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık'ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Özbekistan'ın Ankara Büyükelçiliği Siyaset Müşaviri Odil Gaffarov, Fergana İl Müftüsü Ubaydullah Abdullayev ile Ankara Konsolosu ve Yardımcısı Jahongir Mirzaev katıldı.
Progam, yapılan duaların ardından sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin