Karabük Postası tarafından
24 Mayıs, 2018 14:16 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Yenice Platformundan adaylara açık çağrı

“HES konusunda sözünüzü şimdiden verin”

İlçe ormanlarında “Katı Atık Bertaraf Tesisi” kurulacağı haberi üzerine kurulan  Yenice Platformu Şeker Kanyonu’nda planlanan HES yapımını engellemek için yoğun bir çalışma içinde. HES yapılacağının  öğrenilmesinden bu yana bir dizi çalışma yapan Yenice Platformu konuyu yargıya da taşımıştı.

Yenice Platformu bilim insanlarının da desteğini alarak seçim öncesi bir bildiri hazırladı. Hazırlanan bildiride, Şeker Kanyonu’nun da yapılacak HES’in olumsuzlukları dile getirildi ve adaylardan buna karşı tepki vermeleri istendi. Platformun bildiriyi basılı hale de getireceği ve iİ düzeyinde dağıtacağı öğrenildi.

Yenice Platformu tarafından hazırlanan bildiride  şu görüşlere yer verildi.

“KARABÜK MİLLETVEKİLİ ADAYLARINA VE KAMUOYUNA ÇAĞRIMIZDIR:

ŞEKER KANYONU HES’İN KURBANI OLAMAZ !

YENİCE ORMANLARI ULUSLARARASI DÜZEYDE ÖNEMLİDİR:

Bildiğiniz gibi Karabük Yenice ormanları Bolu Mengen İlçesine kadar kesintisiz olarak devam eden bir orman denizidir ve bu özelliği ile Türkiye’nin en büyük kesintisiz, parçalanmamış, bozulmamış orman alanı özelliğini göstermektedir. Yenice ormanları tropik bölgeler dışında, dünyada pek az ormanda görülecek kadar değişik türde ağaç, ağaççık, bitki ve yaban hayvanını bir arada bulundurmaktadır. Yine bu ormanlarda yaşları 700-1000 arasında değişen anıtsal ağaçlar, anıtsal orman bölümleri bulunmaktadır. Bu nedenle Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Yenice ormanlarını Avrupa’da acil korunması gereken biyolojik çeşitlilik açısından en değerli 100 ormandan birisi olarak belirlenmiştir.

YENİCE ORMANLARI VE ŞEKER KANYONU ULUSAL ÖLÇEKTE ÖNEMLİ BİR ALANDIR:

Doğa koruma uzmanları tarafından “Yenice ormanlarının biyolojik çeşitlilik açısından en önemli yerlerinden olan tabiatı koruma sahaları ile Keltepe, Şimşirdere ve Şeker Kanyonunu içine alan 11 000 hektar alanın koruma altına alınması” önerilmiştir. Bu anlamda Şeker Kanyonu Yenice ormanlarının en özellikli alanlarından birisidir.

YENİCE ORMANLARI VE ŞEKER KANYONU ULUSAL DÜZEYDE ÖNEMLİ BİR TURİZM BÖLGESİDİR:

Şeker Kanyonu ile ilgili pek çoğu TRT tarafından yapılmış yüzlerce belgesele internet ortamından ulaşılabilmektedir. Kanyoning için kullanılan kanyonun kayalıkları, kaya tırmanışına da uygundur. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından hazırlanan bölge planında Yenice’nin kalkınma ve gelişimi için “mobilya ve orman ürünleri ile turizm” ana strateji olarak belirlenmiştir. Bu ana stratejinin gerçekleşmesi için birinci öneri ise “Şeker Kanyonu’nun tanıtımının yapılması” olarak belirlenmiştir. Öyleyse Şeker Kanyonu, Yenice ve Karabük turizmi ve kalkınması için de tescil edilmiş demektir.

HİDROELEKTİRİK SANTRAL (HES) BİR BİNADAN İBARET DEĞİLDİR:

Bilindiği gibi Şeker Kanyonu’na 4.9 MW kurulu gücünde HES yapılması öngörülmektedir. Üretilen enerji ulusal şebekeye aktarılacaktır. HES’in yapılması için gölet (küçük baraj), kapalı kanal ( 3 km.), servis yolları, yükleme havuzu, tünel, 360 m uzunluğunda cebri boru ve bir santral binası gibi çok sayıda tesis yapılacaktır. Ayrıca beton şantiyesi, iki adet atık ve hafriyat depolama tesisi yapılması planlanmaktadır. Bu tesislerin 24 ayda bitirilmesi ve Şeker Kanyonu’nun 50 yıl kullanılması öngörülmektedir. Tesisler için 89 dönüm (yaklaşık 8-9 futbol sahası) alanın kullanılması öngörülmektedir. Tahmin edeceğiniz gibi, 2 yıl boyunca kamyonlar, dozerler ve ekskavatörler HES yapımı için çalıştığında kanyon tarumar edilecektir. İncebacaklar köyünden mesire alanına kadar olan 5 km’lik bölümde neredeyse su akmayacaktır. Şeker Kanyonunda sucul ekosistem tamamen tahrip edilecek, bitkiler çok büyük zarar görecek ve hayvanlar alandan uzaklaşacaktır. Şeker Kanyonu’nda kuş sesleri artık duyulamayacak alana olan turizm talebi sona erecektir. Öyle ya suyu akmayan bir kanyona insanlar buldozer sesi dinlemeye mi gelecekler?

HES yapıldığında ilgili şirket Devletten parasını alacak, ancak Yenice Halkı bundan zarar görecek, Yenice’nin kalkınmasını sağlayacak turizm gelirleri bitecektir. Bu anlamda Şeker Kanyonu’na HES yapılması bilime, doğaya ve ekonomiye aykırıdır. Üstelik Şeker Kanyonu’na HES yapılmasını, hiçbir Karabük’lü (Eflani, Eskipazar, Ovacık, Safranbolu, Yenice) istememektedir.

Sizler Karabük halkına hizmet etmek ve onları mutlu etmek gibi kutsal bir göreve talipsiniz. Geleceğe sağlıklı bakabilmek, yeni umutlarımızı sağlıklı bir çevrede yeşertebilmek istediğinizden eminiz. Şüphesiz kalkınmaya katkınız ancak doğal kaynakları korumakla olanaklıdır. Dereleri, ormanları kaybetmek, gelecek adına yeşerecek umutların da kaybedilmesi demektir. Dolayısıyla Yenice’nin geleceğini karartacak HES inşaatının iptali için söz vermenizi istiyoruz. Yenice’nin geleceğini geri almanızı istiyoruz.”

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Ocak, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da akıma kapılan genç işçi ağır yaralandı

Samsun’da inşaatta elektrik akımına kapılan genç emekçi ağır yaralandı.

Olay, Tekkeköy ilçesi 19 Mayıs Mahallesi’ndeki bir inşaatta meydana geldi. Edinilen bilgilere nazaran, emekçi Osman Aytun (19) elindeki demirin, yüksek tansiyon sınırına teması sonucu akıma kapıldı. Olay yerine polis ve ambulans sevk edildi. Kalbi duran personele birinci müdahale ambulansta yapıldı. Müdahale ile kalbi çalıştırılan Aytun, özel bir hastaneye kaldırılarak ağır bakım servisinde tedavi altına alındı. Aytun’un sıhhat durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Polis olay yerinde incelemelerde bulundu. İnceleme devam ediyor.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.