blank
Karabük Postası tarafından
22 Ocak, 2020 09:51 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yenice ormanlarının Biyolojik çeşitliliği araştırılacak

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Tayland Ulusal Bilim ve Teknoloji Kalkınma Ajansı (NSTDA) arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliğine yönelik Mutabakat Zaptı çerçevesinde, 2019 yılında açılan ortak araştırma projelerinden Biyoçeşitlilik alanındaki “Ascomycetous Funguslarının Çeşitlilik ve Biyocoğrafik Dağılımının Türkiye ve Tayland’daki İki Korunan Alandan Karşılaştırılması” projesi desteklenmeye değer görüldü.
Yaklaşık 600 bin lira bütçeye sahip projeyle, Karabük, Yenice Ormanları ile Tayland’daki Doi Inthanon Milli Parkı Ormanlardaki ağaç ve çalı rezervlerinin mikrofungus çeşitliliği ve biyocoğrafik dağılımının karşılaştırılması hedefleniyor.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyesi Selçuk, “Ascomycetous Funguslarının Çeşitlilik ve Biyocoğrafik Dağılımının Türkiye ve Tayland’daki İki Korunan Alandan Karşılaştırılması” projesinin uluslararası bir proje olduğunu belirterek Ahi Evran Üniversitesinin bu projede yer almasının çok önemli olduğunu söyledi.
Proje hakkında bilgi veren Selçuk, açıklamasında; “Projemizin temelini Biyoçeşitlilik oluşturuyor. Aslında bu, genetik ve ekolojik olarak dünyanın her tarafında eşit olmadan dağılmış bir olgudur. Ancak bu olgunun tespit edilmesi o kaynağın daha etkili ve efektif kullanılabilmesi açısından çok önemli. Biz bu proje ile bunu oluşturacağız. Bu çeşitliliğin tespit edilmesi konusunda çalışacağız ve çalıştığımız alan Karabük, Yenice Ormanları. Bu orman Avrupa’nın yüz sıcak noktasından birini oluşturuyor. Yenice Ormanları ‘Orman denizi’ tabirinin kullanıldığı bir yer ve bu ormanlar çalışmamız açısından çok önemli bir alan. Bu yüzden orada ağaç ve çalılar üzerinde gelişen mikrofungusların türünü, biyolojik çeşitliliğini, dağılımlarını ve genetik varyasyonlarını araştıracağız. Ayrıca Tayland Doi Inthanon Milli Parkı ormanları tropik bir orman ve biz bu projede Yenice Ormanları ile Doi Inthanon Milli Parkı Ormanlarının kıyaslamasını yapacağız”dedi.

blank
blank
Haber Merkezi tarafından
22 Ocak, 2025 10:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Verimsiz Araziler Ekonomiye Kazandırılıyor

Vali Mustafa Yavuz, makamında Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Zonguldak Orman Bölge Şube Müdürü Ozan Acun, Safranbolu Orman İşletme Müdürü Sema Altunay ve Safranbolu İşletme Şefi Birol Şenel’i kabul etti. Ziyarette, Safranbolu’da oluşturulan “Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçesi” kapsamında üretilen doğal ürünler Vali Yavuz’a  takdim edildi ve proje hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı.

12 HEKTARLIK ALANDA YERLİ ÜRETİM ÇÖZÜMÜ
2019 yılında Safranbolu Beştepeler mevkisinde, verimsiz orman arazilerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla kurulan 12 hektarlık Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçesi, ülkemizin kozmetik ve ilaç sanayisinde büyük oranda ithal edilen bitkisel yağlara yerli bir çözüm sunuyor. Bahçede, 27 farklı türden 200.000 fidan yetiştirilerek bitki çayları, kozmetik sanayi ve alternatif tıp tedavilerinde kullanılmak üzere tıbbi ve aromatik yağlar elde ediliyor.

AR-GE ÇALIŞMALARIYLA TİCARİ KİMLİK KAZANDI
2021 yılından itibaren Karabük Üniversitesi Fen Fakültesi iş birliğiyle yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda, üretilen yağlar kozmetik ürünlere dönüştürüldü. Lavanta, safran, kekik, adaçayı ve biberiye gibi uçucu yağ içerikli doğal ürünler, “GELECEĞE NEFES Orman Çiçekleri” markasıyla ticari kimlik kazanarak satışa sunulmaya hazır hale getirildi. 03 Kasım 2023 tarihinde Türk Marka ve Patent Kurumu’na yapılan başvuruyla marka tescili sağlanan ürünler, 14 Şubat 2024 tarihinde onaylanarak hem yerli hem de global pazarda yerini alacak.

 “DOĞANIN ŞİFASINI EKONOMİYE KAZANDIRIYORUZ”

Vali Mustafa Yavuz, Orman Genel Müdürlüğü ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerini tebrik ederek, “Tarihin eşsiz dokusuna doğanın şifasını ve kokusunu katmak, sürdürülebilir üretim anlayışıyla ülkemize ve doğamıza büyük bir katkıdır. Bu tür projelerle Safranbolu ve Karabük’ün ekonomisine yeni değerler katıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Ziyaret sırasında, ürünlerin tanıtımının ardından Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçesi’nin gelecekteki hedefleri, yerel ekonomiye sağlayacağı katkılar ve bu tür projelerin yaygınlaştırılması konularında fikir alışverişinde bulunuldu.

blank

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.