Yarım asırlık bakır ustası mesleğini oğlu ile yaşatıyor - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
10 Nisan, 2023 12:13 tarihinde yayınlandı
0
0

Yarım asırlık bakır ustası mesleğini oğlu ile yaşatıyor

Çankırı’da 55 yıl önce başladığı mesleğini oğlu ile birlikte sürdüren bakır ve kalaycı ustası, adeta teknolojiye meydan okuyor.
Çankırı‘da yaşayan 83 yaşındaki kalaycı ve bakır ustası Erol Demirel, yaklaşık 55 yıl önce başladığı mesleğini ilk günkü aşkla sürdürüyor. Çankırı‘da bulunan dükkanında mesleği öğrettiği oğlu Kadir Demirel ile bakırlara şekil verip eskiyen bakırları ise gün yüzüne çıkartan Erol Demirel, teknolojiye meydan okuyor. Yarım asırdır yaptığı mesleği sayesinde geçimini sağlayan Erol Demirel, oğlu ile son bakır ve kalay ustaları arasında yer alıyor.

“Kalfanın, ustanın etrafında, dükkanın içinde dört dönerdik”
Mesleğini yaşatmaya devam ettiğini ifade eden Erol Demirel, “İlk okulu bitirdim, çıraklığa başladım. O günden beri çalışmaktayım. Başta biraz çırak olarak, biraz yardımcı olarak çalıştım. Kalfanın, ustanın etrafında, dükkanın içinde dört dönerdik. İşte o şekilde bu sanatı öğrendik. Kazan, tava, bakraç yaptık. 45 sene önce Ahmet Yesevi Camii’nin bulunduğu alanda ilk dükkanı açtım, buraya geleli de 10 yıl oldu” dedi.

“Bakıra dönüş var”
Babası ile birlikte yaşattıkları bakırcılığa teknolojinin gelişmesi, çelik tencereler ve porselen gibi ürünlerin yaygınlaşması ile ilgilinin azaldığını belirten Kadir Demirel ise, “Bu mesleği çocukluğumuzdan beri yapıyoruz. Okula gidiyorduk, cumartesi ve pazar günleri çalışıyordum, babama yardım ediyordum. Kendisi dövme bakır ustası. Aynı zamanda kalayda yapıyor. Askerden geldikten sonra babamın yanında çalışmaya başladım. Zamanla alüminyum, çelik, porselen çıktı. Biraz ilgi azaldı ama şu anda bir geri dönüş var. Meraklısı yine alıyor. Fiyatlar da bir artış oldu son yıllarda. Sağlık açısından da kullanışlı olduğu için bakıra yine rağbet var. Talep olursa işleme, nakış yapıyoruz. Müşterinin isteğine göre kalay parlama oluyor” diye konuştu. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
Untitled 1
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan
02 Nisan, 2026 10:50 tarihinde yayınlandı
0
0

Bu neyin intikamı..!

İl Genel Meclis Başkanlığı seçimi yapıldı, görev değişimi gerçekleşti.

Sekiz yıl boyunca bu koltukta oturan Ahmet Sözen görevi Ahmet Okan Kirman’a devretti. Aynı partinin iki ismi arasında gerçekleşen, son derece doğal ve olması gerektiği gibi bir devir teslim…

Buraya kadar her şey normal.

Hatta daha da ötesi; İl Özel İdaresi son yıllarda özellikle 2025’te ciddi işlere imza atmış, rekorlarla anılan bir performans ortaya koymuş. Bu başarıda emeği geçen herkesi takdir etmek gerekir.

Ama gel gör ki…

İşin ciddiyeti, dün o binanın önünde yerle bir edildi.

Devir teslim töreninin ardından ortaya çıkan manzara neydi öyle?

Davul, zurna, köçek, tenekeler…

Ortada kazanılmış bir siyasi zafer mi var?

Bir parti diğerine üstünlük mü sağlamış? Hayır!

Devreden de AK Partili, devralan da AK Partili.

Ahmet Sözen DEM Partiliydi de biz mi bilmiyorduk sorusu geliyor insanın aklına..!

Bu nasıl bir hırs, nasıl bir intikam ve nasıl bir öç alma merakı?

Kim yaptı, kim organize etti bilinmez…

Ama; Devlet ciddiyetinin olması gereken bir kurumun önünde sergilenen bu görüntüler, açık konuşmak gerekirse; seviyesizdir, gereksizdir ve yakışıksızdır.

Bugün yapılması gereken bellidir:

İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Okan Kirman, AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt ve ilgili herkes çıkıp bu tabloyu açıkça kınamalıdır.

Yarın bu görüntünün ortağı olmayın..!