2024-2025 Eğitim Öğretim Dönemi’nin başlaması ile birlikte öğretmenlerin Devletin verdiği ücretsiz kitaplara ek olarak yardımcı kaynak kitap istemesi velileri maddi anlamda zor durumda bırakırken, bu durum devletin verdiği ücretsiz kitaplarını tartışılır hale getiriyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verdiği ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı öğretmenler, dışarıdan “kaynak kitap” adı altında öğrencilerden ek kitap almalarını talep ediyor. Ek kaynak kitapların pahalı olması velilere ayrı bir ekonomik yük getirirken, bu durum Devletin verdiği ücretsiz kitapları da tartışılır hale getiriyor.
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın başlaması ile birlikte kırtasiye malzemelerinin pahalılığı velilerin belini bükerken, bir de öğrencilerden yardımcı ek kaynak istenmesi zaten zar zor çocuklarının kırtasiye masrafını karşılayan velileri ek bir yük getiriyor.
Bir çok veli kaynak kitapların pahalılığından dert yanarken, yardımcı kaynak kitap için okulların belirli marka kırtasiye ürünlerini işaret ettiği ve bunun da farklı yorumların yapılmasına neden olduğu ifade ediliyor. Öte yandan öğretmenlerin dersleri istenilen kaynak kitaplardan işlemesi ve öğrencilere ödevleri bu kitaplardan vermesi de ayrı bir mağduriyete neden oluyor.
MİLLİ EĞİTİMİN VERDİĞİ BEDAVA KİTAPLAR YETERSİZ Mİ?
“Milli Eğitim Bakanlığı tarafından daha okullar açılmadan sıralara bırakılan ücretsiz ders kitapları madem yetersiz neden veriliyor, yeterliyse neden yardımcı kaynak kitap isteniyor” diyerek adeta sitem eden veliler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili genelgesine rağmen bir çok okulda öğrencilerden ek olarak kaynak kitap alınmasını zorunlu tutmasının doğru olmadığını belirtirken, “Devlet yaklaşık 20 yıldır kitapları masanın üzerine hazır bir şekilde bıraktığı halde kaynak kitap arayışına gidiliyor. Kırtasiye kırtasiye kaynak kitap peşinde dolaşıyoruz. Ayrıca bu kaynak kitaplar fahiş fiyatlara satılıyor. Sayfası dahi açılmadan çöpe giden bir sürü kitap var. Yani bir nevi israfa yol açıyor. Ayrıca, o kitaplardan ödevler de veriliyor bu şekilde veliyi mecbur tutuyorlar. Bunlara ne gerek var bizim kitaplarımız bize yeter” dedi.
KAYNAK KİTAPLARLA MASRAFLAR KATLANIYOR
“Milli Eğitim Bakanlığı’nın dağıttığı bu kitaplar madem yetersiz kalıyor o zaman çocukların daha iyi faydalanabileceği kitaplar dağıtılsın” diyen veliler, “Madem bu kitaplar işe yaramıyor basımı yapılmasın devletin parası boş yere çarçur edilmesin ya da çocuklarımıza hangi kitaplar faydalı olacaksa o kitaplar dağıtılsın. Bu durum yasal olmamasına rağmen bir türlü önüne geçilemiyor, her sene aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Bir ailede iki veya üç çocuk olduğunu düşünün bu da her bir öğrenci için ayrı bir kaynak kitap demek, zaten ekonomik şartlar ortada, çocukların kırtasiye masrafları zaten zorluyor bir de buna kaynak kitap eklenince işin içinden hiç çıkamıyoruz. Buna mutlaka çözüm bulunması gerekiyor.” diye konuştular.