blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Mart, 2024 16:36 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Yapımı 8 saat sürüyor, hazır olunca kaleden davul çalınıyor

Çorum’un İskilip ilçesinde yüzyıllardır devam eden geleneği yaşatan vatandaşlar, fırınlarda 8 saatte pişirdikleri keşkekle iftar sofralarını lezzetlendiriyor.
İskilip ilçesinde 8 saatte pişen keşkek iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İskilip’in her mahallesinde bulunan keşkek fırınları yüzyıllardır devam eden geleneğe şahitlik etmeye devam ederken, iftar saatinde fırınlarda yoğunluk yaşanıyor. UNESCO’nun Müşahhas Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan keşkeğin 8 saatlik lezzet yolculuğu iftar sofralarında sonlanıyor.

Fırınlarda yoğunluk oluşuyor
İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük’ün girişimleri ile marka tescili alan ve ilçenin özgün yemeklerinden olan keşkek, meşhur İskilip dolmasından sonra kentin en uzun pişen ikinci yöresel yemeği olma özelliğini taşıyor. Keşkeğin yoğun ilgi görmesi en çok fırın sahiplerinin yüzünün güldürüyor. Yılda bir ay çalışan keşkek fırınları, bu ayı en karlı şekilde kapatmak için her türlü imkanı müşterilerine sağlamaya çalışıyor.

Keşkekler hazır olunca kaleden davul çalınıyor
Sabah saatlerinde vatandaşlar tarafından keşkek çömlekleri fırınlara getiriliyor. Her bir çömleğin üzerinde karışmaması için işaretler bulunuyor. Keşkekler hazır olduğunda ise davulcular İskilip Kalesi’nde davul-zurna çalıyor. Davul-zurna sesini duyan vatandaşlar keşkek fırınlarına giderek çömleklerini alıyor.

“Keşkek bizim kırmızı çizgimiz”
Keşkek’in İskilip için olmazsa olmaz olduğunu dile getiren Recep Bodur, “Yani bizim kırmızı çizgimizdir. Ramazan ayında keşkek, tarhana çorbası, salata bu üçlüden İskilipliler bir ay boyunca ayrılmaz. Sabah saatlerinde keşkekler fırına verilir. Akşam da İskilip Kalesi’nden davul çalınır. Davul sesini duyan keşkeğin fırından çıktığını anlar ve fırına gelerek keşkeklerimizi alırız” dedi.
Ramazan keşkeğinin bir gelenek olduğunu dile getiren Bodur, “İnşallah bu gelenek kaybolmaz. Gelecekte de çocuklarımız bu geleneği yaşatır. Güzel bir gelenek inşallah devam eder. Bayanlar uğraşmıyor. Hazır bir yemek” ifadelerini kullandı.

“Keşkek, iftar sofralarının vazgeçilmezi”
Keşkeğin iftar sofralarının vazgeçilmezi olduğunu dile getiren fırıncı esnaflarından Ahmet Kula ise, “Ramazan ayı boyunca bütün mahallelerde keşkek yapılır. Sabah getirilen keşkek çömleklerini vatandaşlar akşam nare sesiyle birlikte gelerek fırınlar açılır insanlar keşkeklerini alır ve evine gider” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Haziran, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da Mustafa Yıldızdoğan rüzgarı

Samsun’un Asarcık ilçesinde düzenlenen "Yaz Festivali"nde sahneye çıkan ünlü sanatçı Mustafa Yıldızdoğan, söylediği ulusal ezgilerle kalabalığa coşku dolu anlar yaşattı. Binlerce kişinin katıldığı aktiflikte vatandaşlar, sanatkarlara daima bir ağızdan eşlik etti.
Asarcık İlçe Meydanı’nda gerçekleştirilen şenlikte sahne sırasıyla Osman Öztekin, Sinem Kahveci ve Mustafa Yıldızdoğan’a verildi. Şenliğin açılışını yapan Osman Öztekin, seslendirdiği duygusal müziklerle dinleyicileri hem hüzünlendirdi hem de nostaljik bir gece yaşattı. Akabinde sahneye Sinem Kahveci çıktı.
Gecenin finalinde sahneye çıkan Türk milletinin sevilen sesi Mustafa Yıldızdoğan, "Ölürüm Türkiye’m" üzere ulusal hisleri pekiştiren yapıtlarıyla meydanı dolduran binlerce kişiyi coşturdu. Vatandaşlar, Yıldızdoğan’ın müziklerine bayraklarla ve alkışlarla eşlik etti.
Programda konuşan Asarcık Belediye Başkanı Şerif Kılağuz, "Sanatla, müzikle ve birlik hissiyle hoş bir akşam yaşıyoruz. İştirak sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum" dedi.
MHP Samsun İl Başkanı Burhan Mucur da konuşmasında şenliğe ağır ilgi gösteren vatandaşlara teşekkür ederek Asarcık’ta yapılan hizmetlere değindi.
Konser sonunda Asarcık Belediye Başkanı Şerif Kılağuz, MHP Samsun Vilayet Lideri Burhan Mucur ve İdeal Ocakları Samsun İl Başkanı Gökhan Yaşar, Mustafa Yıldızdoğan’a plaket takdim etti.
Festival alanında kurulan yöresel stantlarda çeşitli ikramlar sunulurken, aktiflik hem sanatsal hem de kültürel istikametiyle tam not aldı.
Etkinliğe ayrıyeten; Asarcık Kaymakamı Ahmet Tayyip Korkmaz, Alaçam Belediye Başkanı Ramazan Özdemir, belediye meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin