Karabük Orman İşletme Müdürlüğünün Cemaller Deposunda konuşlanan Yangın Helikopteri ile yangın tatbikatı yapıldı. Daha sonra Orman İşletme Müdürlüğünün merkez ve ilçelerde görev yapan orman işçileri orman yangınları ile mücadele kapsamında kullanılan araç gereç ve donanımlar ve müdahale teknikleri açısından bilgilendirildiler
Yangın Tatbikatı ve Eğitime Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Müdür Yardımcısı Mehmet Arslan, Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzunsoy’un yanı sıra eğitim için Antalya Yangın okulundan Karabük’e gelen iki uzman personel katıldı.
Tatbikat öncesi basına bilgi veren Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, 15 gün önce göreve atandığını, daha önce Kastamonu ve Bartın’da görev yaptığı için Bölgeyi iyi bildiğini söyledi.
Öncelikle yangınsız bir mevsim olması temennisinde bulunan Beşel “Karabük’ün yüzde 73 ormanlarla kaplı olduğu için orman yangınları bakımından en riskli iller arasında ikinci sırada yer alıyor. Böyle olunca da orman yangınları ile mücadele kapsamında en palalı en hassas iller arasında. Karabük’te 2013 yılında meydana gelen 45 yangında 35 bin 96 hektarlık alan hasar gördü. Bunların tepe yangını değil, örtü yangını şeklinde oldu. Yine 2014 yılında küçük çapta 4 yangın meydana gelirken, 10 hektarlık alan zarar gördü. İl genelinde ise 2013 yılında 62 adet yangında toplam 46 bin 603 hektarlık alan zarar gördü” dedi
Mikana ve ekipman hakkında da bilgi veren Beşel, “Karabük İl Genelinde orman yangınları ile mücadele kapsamında 10 arazöz, 4 su ikmal aracı, 5 ilk müdahale aracı, 3 dozer, 3 greyder, 3 kepçe ve 3 kato bulunmakta. Mevsimlik 124, daimi ise 143 olmak üzere 267 orman işçisi bulunmakta. Karabük İl sınırları içersinde 5 adet yangın göleti, 14 adet yangın havuzu bulunmaktadır. 2015 yılı bütçesine 2 adet yangın havuzu planlanmıştır” dedi
Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzunsoy da Karabük, Yenice ve Safranbolu olarak ekipman ve personelle yangına hazırlıklı olduklarını, tüm tedbirlerin alındığını söyledi.
Uzunsoy; “Biz ekipman ve personelle ne kadar tedbir alsak ta, her zaman söylediğim gibi burada önemli görev vatandaşa düşüyor. Vatandaşlarımız bahçelerinde ve tarlalarında anız yakmasınlar, Ekim ayına kadar hiçbir şekilde yangına davetiye çıkarıcı eylemlerde bulunmasınlar. Vatandaşlarımız olası bir yangında ALO 177’yi arasınlar. Vatandaşın bizi araması, hemen müdahale açısından bizim için çok önemli. Yangın büyümeden alevler, duman görünür görünmez gidip söndürmek, yangının büyümemesi açısından önemli” dedi
Ateşe yasak bölgelerde ateş yakmanın suç teşkil ettiğini bunun yaptırımlarının da çok ağır olduğunu hatırlatan Uzunsoy “ Avcı ateşi, çoban ateşi, piknik ateşinden çıkan orman yangınları var. Vatandaşlarımızın bu konuda dikkatli olmalarını istiyoruz. Bunların yaptırımları çok ağır. 10 yıl ile 20 yıl arasında değişiyor. Hatta müebbede kadar varan cezalar var. Bu yüzden vatandaşlarımızın ormanlık alanlarda piknik yaparken yaktıkları ateşi söndürmeli, sürücülerin sigara izmaritlerini yol güzergahlarında atmamaları gerekiyor” diye konuştu.
Yangın helikopteri hakkında da bilgi veren Uzunsoy, yangın helikopterinin su kapasitesinin 2.5 ton olduğunu ver biri Türk, 5’i Ukraynalı olmak üzere 6 mürettebatın görev yaptığını söyledi.
Bilgilendirmelerin ardından Orman İşletme Müdürlüğünün merkez ve ilçelerde görev yapan orman işçileri orman yangınları ile mücadele kapsamında kullanılan araç gereç ve donanımlar ve müdahale teknikleri açısından bilgilendirildiler. Ardından yakılan ateş Yangın helikopteri tarafından söndürüldü.
Yangın helikopteri daha sonra önceki gün akşam saatlerinde Bartın’da meydana gelen ve kontrol altına alınamayan yangına müdahale etmek için Bartın’a yola çıktı.