Karabük Postası tarafından
28 Eylül, 2023 20:12 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Yaban keçileri Gümüşhane’nin doğal güzelliğine renk kattı

Gümüşhane dağlarının süsü olarak kabul edilen yaban keçileri, son günlerde sık sık vatandaşların karşısına çıkıyor. Coğrafyasının yüzde 60’ını oluşturan dağlarda son yıllarda sayıları hızla artan yaban keçilerine ev sahipliği yapan Gümüşhane’de sonbahar mevsimiyle birlikte vatandaşlar, hemen hemen her gün yaban keçileri ile karşılaşmaya başladı. Kah karayolu kenarında, kah köy yolu kenarında yavrularıyla görüntülenen sevimli ve ürkek hayvanlar, son dönemde su ve tuz ihtiyaçlarını gidermek için sürü halinde derelere ve asfalt yollara kadar inmeye başladı. Ürkek olmalarına rağmen birkaç metre kadar yakınına gidilince kaçmayan yaban keçileri, sarp ve yüksek kayalıklarda yaşamlarını sürdürüyor. Kayaların usta tırmanıcısı yaban keçilerinin sayısı il genelinde 2 bini aşarken, Gümüşhane zarafeti, asaleti ve masumiyetiyle gören herkesi etkileyen yaban keçilerinin en rahat gözlenebileceği ve “Dikkat, yaban keçisi çıkabilir” söyleminin sıkça dillendirildiği bir şehir haline geldi. 600 metreden 3 bin 331 metreye kadar oluşan rakım farkı, Türkiye’de görülen üç iklim türünden ikisi olan karasal iklim ve Karadeniz ikliminin görüldüğü ve uzmanların enteresan ve sıra dışı coğrafya olarak nitelendirdiği Gümüşhane’nin hemen hemen her noktasında görülmeye başlayan yaban keçileri, hem Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekiplerinin koruma ve gözlem çalışmalarını sürekli yapması hem de vatandaşların bu konuda hassas olması nedeniyle kaçak avlanma oranı en az olan hayvanlar arasında yer alıyor. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2026 00:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Bolu’da yılkı atları D-100’e indi: Orta refüjde otladılar

Bolu’da doğal yaşam alanlarından inen yılkı atları, uluslararası geçiş güzergahı olan D-100 kara yolunda görüntülendi. Paşaköy Mahallesi mevkiinde yolun orta refüjüne çıkan atlar, akan trafiğe aldırış etmeden otladı.
Olay, öğle saatlerinde D-100 kara yolunun Paşaköy Mahallesi kesiminde meydana geldi. Şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki At Yaylası bölgesinde yaşayan yılkı atları, kente kadar indi. Araç trafiğinin yoğun olduğu D-100 kara yoluna çıkan atlar, sürücülerin ilginç bakışları arasında yolun ortasındaki refüje geçti.
Refüjdeki çimleri yiyerek karınlarını doyuran atlar, zaman zaman yola yaklaşarak trafikte tehlike oluşturdu. Güzergahı kullanan sürücüler, atlara çarpmamak için hızlarını düşürerek kontrollü şekilde ilerledi. Bir süre orta refüjde otlayan atlar, daha sonra bölgeden uzaklaşarak gözden kayboldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin