Bugünlerde soğuk ve karlı hava ülkemizin büyük bir kısmını tesiri altına alırken bilhassa yüksek bölümlerde besin arayan yabani hayvanlar için bırakılan besinler hayvanlara faydadan çok ziyan verdiği belirtildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve İdaresi Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sağdan Başkaya, yabanı hayvanlar için tabiata bırakılan besinler onlar için olumsuz sonuçlar oluşturabileceğine dikkat çekerek "Vatandaşın tabiata besin, yem bırakması gerçek bir şey değil bu durum hayvanları evcilleştirir. "Yabani hayvanlar esasen sert geçen kış koşullarında önlemlerini alıyorlar" dedi.
Bırakılan besinler sindirim sistemlerine ziyan veriyor
Hayvanlar için bırakılan besinlerin hayvanların sindirim sistemine ziyan verebileceğini kaydeden Diğere, "Yaban hayvanları tabiatta kendileri beslenmesi gerekir. Beşerler tarafından ne kadar desteklenirlerse, beslenmelerine yardımcı olunursa haliyle o kadar da evcilleşirler. İstenen, insanların onlara müdahale etmemesidir. Kimi çok özel tipler vardır, mesela yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulanan birtakım çeşitler. Yahut desteklenmesi gereken birtakım popülasyonlarda beşerler onlara destek besin verebilir. Lakin bunun da profesyonelce uzmanlar tarafından yapılması gerekiyor. Vatandaşın çuvalla tabiata besin, yem bırakması hakikat bir şey değil, hayvanları evcilleştirir. Hayvanlar zati sert geçen kış koşullarında önlemlerini alıyorlar. Kimisi yünü ile kürkü ile tüyü ile bir biçimde değişime uğrarken bir kısmı göç ediyor. Bir kısmı kış dinlenmesine bir kısmı kış uykusuna yatıyor. Alanda kalıp yaşamaya çalışanlar da besinlerini kendileri bulmaları gerekiyor. Şayet biz onlara daima dayanak çıkarsak onları evcilleştiririz. Öteki mahsurları da hayvanların sindirim sistemine verdikleri ziyan da tutun da mikrop bulaştırmaya kadar yahut belirli noktalara toplandığında yırtıcıların onlara ziyan vermesine kadar birçok olumsuz nedenleri sayabiliriz. Şayet onlara besin desteği yapmaya kalkarsak bence faydadan çok ziyan veririz" tabirlerini kullandı.
Yayla konutlarına ziyan vermelerinin nedeni...
Ayıların yayla konutlarına ziyan vermesini bırakılan besinlere bağlayan Obura, "İnsanlar yayla konutlarında besin bırakıyor. Kimisi bal, peynir, zeytinyağını v.s bırakıyor. Bunlar koku yayıyor. Ayı da esasen yayla meskenlerinde besin olduğunu öğrenmiş durumda hiç koku yaymasa bile konutlarda bu türlü bir durum olduğunun farkındalar. Beşerler tarafından da çok rahatsız ediliyorlar. Uyumuş durumda kış dinlenmesinde olan ayıyı kar motoruyla da uyandırabiliyoruz yahut ormanda ağaç keserken av köpeğinin havlamasıyla uyanabiliyor. Ayı uyanmasından sonra etrafta dolaşmaya başlıyor. Bu seferde kış uykusuna yatmadı diyoruz. Kimi ayılar aslında kış uykusuna yatmaz, yatmaya gerek duymaz. Zira etrafta hala daha besin vardır o denli durumlarda yatmak zorunda da değildir. Bu üzere durumlarda ayı yayla konutlarına girip kırıp ziyan verebiliyor. Beşerler yayla konutlarında besin bırakmamalı, bırakıyorsa bile derine gömmeli yeterlice kapatmalı " dedi.