Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural: “Toparlanıyoruz dediğimiz bir dönemde 1 puan alarak kapatacağımız haftayı maalesef kaybederek kapatıyoruz. Kazanmak adına yapılmış bir uğraşın sonucu bu olmamalıydı”
Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural, 3 puanı kaçırdıkları için üzgün olduklarını ve şimdi önlerinde 6 maçlık bir seri olduğunu söyledi.
Spor Toto Süper Lig’in 28. haftasında Beşiktaş, Kardemir Karabükspor’u 2-1 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural, “2-1 kaybettik, bizim için kötü oldu çünkü rakiplerimiz kaybetmişti. Biz buradan 3 puan alabilseydik önümüzdeki hafta daha bizim için erken kurtulmanın müjdesi olabilirdi. Ama şimdi 6 maç var, uzadı biraz iş” dedi.
Karşılaşma öncesi Beşiktaş’ı çok iyi analiz ettiklerini belirten Vural, “Dışarıda arkadaşlarla konuştum, ‘Beşiktaş çok kötü oynadı’ dediler. Beşiktaş kötü oynamadı, biz kötü oynattık.
Beşiktaş’ın oyuncularına önlem alarak, hazır taraflarını engelleyerek kötü oynamalarını sağladık ve sonradan biz de kendi hücum anlayışımızla gol yapmaya gayret ettik” diye konuştu.
“TAMAMEN BİR ŞANS GOLÜYDÜ”
İki takımın birinci devre üçer, ikinci devre dörder pozisyonu bulunduğunu dile getiren Vural, en kritik olanının ise maçın bitmesine yakın Kardemir Karabükspor’un dörde bir yakaladığı pozisyonda pası yanlış kullanması olduğunu kaydetti. Vural, “Pası doğru kullansak gol olacak. O top döndü. Yine en üzüldüğüm şeylerden bir tanesi, tamamen bir şans golüydü. Top sağ tarafa doğru atıldı, şuursuzca bir atakla içeri girdiler, bir doldur-boşalt atıldı. Cenk de arkasını döndü, garip bir vuruş yaptı, gol oldu. Niye ona gitmiyor da sana gidiyor. Tamamen üzüldüğüm konu bu. Yani en azından 1 puan almamız mümkünken, maçı kaybederek sahadan ayrılmak zorunda kalıyorsunuz” ifadelerini kullandı.
“KİMSE 7 DAKİKA MAÇ UZATMIYOR”
43. dakikada kaleci Waterman’ı kırmızı kartla oyun dışı bırakan hakem Bülent Yıldırım’ın kararını değerlendiren Vural, şöyle devam etti:
“Bir oyuncu yere düştüğü zaman eline top çarpınca kırmızı kart mı gösteriyorlar, ‘elle oynadı’ diye sarı kart gösteriliyor. Kaleci son adam pozisyonunda deseniz, orada kasti bir elle oynamak yok, yere düşmüş kaleci, eline çarpıyor top. Akabinde bizim stoperimiz arkasına koşmuş. Orta hakem bu kararı vermiyor. Her tarafta arkadaki hakemler karar vermeye katılırlar hakemler dinlemez, bizim ki de sağolsun dinledi. Onun kararıyla oyuncumuzu attı. Attı, oynanıyor oyun, ne oldu 7-8 dakika ben onu anlamadım. Her maçta sakatlık oluyor, her maçta oyun duruyor, kimse 7 dakika maç uzatmıyor. Bunlar da tabi bizim biraz canımızı sıkan nokta.”
“ÇOK ZOR BİR DÖNEMDEYİZ”
Beşiktaş’ın galibiyetini kutlayan Vural, “Çok zor bir dönemdeyiz. Sondan üçüncü baştan üçüncü, arasındaki müsabakaya bakın, formaları değişin, herkes her şeyi yapabiliyor. Bu anlamda oyuncularıma teşekkür ettim. 6 maçımız var. Oynamaya çalışan bir takımın futbol adına maalesef ödüllendiği bir oyun değil bu. O açıdan canı sıkılıyor insanın, yani daha ticari bakılıp sonuca yönelik ‘kapanayım da aman bir şey yapmasınlar, 1 puan alayım’ mantığı değil, oyuna ortak olup farklı bir oyun felsefesiyle rakibin durumuna bakmaksızın, oynanmaya, kazanmak adına yapılmış bir uğraşın, emeğin sonucu bu olmamalıydı. Oldu, bitti. Sonuç olarak bu hafta da maalesef ‘toparlanıyoruz’ dediğimiz bir dönemde 1 puan alarak kapatacağımız haftayı maalesef kaybederek kapatıyoruz” açıklamasını yaptı.


Vural: “3 Puan Alabilseydik Erken Kurtulmanın Müjdesi Olabilirdi”
Prof. Dr. Küçük: “Yapay zeka uygulamalarıyla ormancılık faaliyetlerinde yeni bir dönem başladı”
Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen 5. Uluslararası Orman Entomolojisi ve Patolojisi Sempozyumunda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, yapay zeka uygulamaları, dijitalleşme, karar destek sistemleri ve veri temelli yönetim modelleriyle ormancılık çalışmalarında yeni bir dönemin kapısını aralandığını söyledi.
Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “5th International Forest Entomology and Pathology Symposium (IFEPS 2026)”, Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’nde başladı. Kastamonu Üniversitesi, TÜBİTAK, Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü destekleriyle gerçekleşen sempozyumda orman sağlığı, biyolojik çeşitlilik ve sürdürülebilir ormancılık alanlarında önemli bilim insanlarını bir araya getirdi.
“Yapay zeka ormancılık çalışmalarında yeni bir dönemin kapısını aralamaktadı”
Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, orman ekosistemlerini etkileyen biyotik ve abiyotik faktörlerin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Yapay zeka uygulamaları, dijitalleşme, karar destek sistemleri ve veri temelli yönetim modelleri ormancılık çalışmalarında yeni bir dönemin kapısını aralamaktadır. Önümüzdeki süreçte orman sağlığının korunması ve zararlı organizmaların yönetiminde bu teknolojilerin çok daha etkin kullanılacağına inanıyorum” dedi.
Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı Hakan Ragıpoğlu ise küresel iklim krizinin ormancılık faaliyetleri üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Değişen iklim şartları nedeniyle Akdeniz kuşağındaki ülkelerde etkilerin daha yoğun hissedildiğini belirten Ragıpoğlu, artan orman yangınları, kuraklık, sıcaklık değişimleri ve orman ekosistemlerinin kuzeye veya daha yüksek rakımlara doğru kaymasının zararlı organizma popülasyonlarında ciddi artışlara yol açtığını ifade ederek, “ICP Forests kapsamında dünya genelinde çok sayıda seviye 1 ve seviye 2 izleme alanı bulunmaktadır. Türkiye’de de yüzlerce izleme noktası üzerinden önemli miktarda veri toplanmaktadır. Bu veriler, orman sağlığının izlenmesi açısından büyük değer taşımaktadır. Sahada çok büyük miktarda veri üretiyoruz; ancak bu verilerin bilimsel olarak değerlendirilmesi için üniversitelerimizin ve akademisyenlerimizin katkısına ihtiyaç duyuyoruz. Bu alanlarda çalışmak isteyen araştırmacılarımıza kapımız her zaman açıktır” diye konuştu.
Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Gür de orman ekosistemlerinde yaşanan kayıpların yalnızca görünen zararlarla sınırlı olmadığını vurgulayarak, yürütülen mücadele çalışmalarının önemine dikkat çekti. Kastamonu’nun ormancılık alanındaki güçlü akademik birikimine değinen Gür, “Ormancılık biliminde uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu sempozyum sayesinde hem bilimsel bilgi paylaşımı sağlanacak hem de yeni araştırma ağlarının kurulmasına katkı sunulacaktır” diye konuştu.
Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Sabri Ünal ise Türkiye’de kabuk böcekleri nedeniyle her yıl yaklaşık 1,2 milyon metreküplük ağaç servetinin zarar gördüğünü belirterek, ekonomik kayıpların çoğu zaman fark edilmeden ilerleyen ciddi bir durum oluşturduğunu ifade etti. Kabuk böceklerinin yol açtığı zararın orman yangınları kadar önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, Avrupa ormanlarının sağlık durumunun uzun yıllardır uluslararası standartlarda izlenmekte olduğunu dile getirerek, “Avrupa ormanlarının sağlık durumunu izlemek, hava kirliliğinin etkilerini değerlendirmek ve iklim değişikliği ile diğer çevresel baskıların orman ekosistemleri üzerindeki sonuçlarını ortaya koymak amacıyla çalışmalar yürütülmektedir. Uzun yıllara dayanan uluslararası uyumlu veri altyapısı sayesinde orman ekosistemlerindeki değişimler bilimsel olarak takip edilebilmekte ve çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirilebilmektedir. Günümüzde hava kirliliği, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi küresel sorunlar ormanlarımız üzerinde giderek artan baskılar oluşturmaktadır. Bu nedenle orman sağlığının düzenli izlenmesi, risklerin önceden tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin zamanında alınması büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Üç gün sürecek sempozyum kapsamında bilimsel sunumların yanı sıra teknik geziler ve akademik değerlendirme toplantıları da gerçekleştirilecek. Sempozyumun, ulusal ve uluslararası düzeyde yeni bilimsel iş birliklerine katkı sağlaması bekleniyor. Sempozyum oturumları ise Teknokent’te gerçekleştirilecek.
Sempozyumun açılışının ardından katılımcılara plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.
Sempozyuma Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Belediye Başkan Yardımcısı Eda Büyükdemirci, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı Hakan Ragıpoğlu, Orman Bölge Müdürü Hakan Yaslıkaya, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Gür ile akademisyen ve çok sayıda öğrenci katıldı.


