Reklam
Reklam

Vergili: “Kürt kardeşlerimiz ile en ufak bir ayrı gayrımız olmadı”

Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
23 Ekim, 2019 09:17 tarihinde yayınlandı
0

Vergili: “Kürt Kardeşlerimiz Türk Vatandaşlarımız İle Eşit Haklara Sahip Olarak Yaşamaktadırlar”

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Başkan Vergili yaptığı açıklamada; “Bizim bugüne kadar Kürt kardeşlerimiz ile en ufak bir ayrı gayrımız olmadı. Çoğu zaman akrabalık ilişkilerimiz oldu, aynı sofrada yemek yedik, aynı mekânları ve aynı ibadethaneleri paylaştık. Tabi birilerinin Kürt kardeşlerimizle aramıza nifak tohumları atmaları işlerine geliyor. Coğrafyamıza baktığımız zaman biz iki tane olayı kabullenmiş ve o şekilde yaşamaya devam etmişiz. Bir tanesi bizim İslamiyet ile tanıştığımız Talas Savaşıdır. Arap komutanlar 40 bin kişilik ordusu ile 100 bin kişilik Çin ordusuna karşı perişan olacakları zaman 10 bin kişilik Türk ordusunun katılımı ile savaşın kaderi değişmiş, Türkler de İslamiyet ile tanışmıştırlar. Diğeri ise Anadolu’ya giriş savaşı olan Malazgirt Savaşı’nda Alparslan’ın 40 bin kişilik ordusu ve bu orduya 10 bin kişilik bir Kürt birliğinin intikali ile Haçlı Ordusuna karşı zafer kazanılmış olmasıdır. Bu savaş ile birlikte Anadolu’nun kapıları açılmıştır. Böyle bir birlik beraberlik var. Aslında Kürtlerin yaşamış olduğu yer Fırat’ın güneyi, Anadolu toprakları değildir. Biz birlik ve beraberlik ile Anadolu’ya girdikten sonra bugüne kadar Kürtlerin tamamı Türk vatandaşları ile birlikte aynı eşit haklara sahip olarak yaşamışlardır.

Birileri devlet kurma hayalleri ile yine aynı şekilde nifak tohumları atarak aşağı yukarı 30-40 seneden bu tarafa Doğu Anadolu’da huzursuz bir ortam yaratmışlardır. Bunların sayılarını 1000 ile 5000 olarak belirtiyorlar. Bunlar hem kendi vatandaşlarını rahatsız etmişlerdir, hem de devletimize ekonomik olarak çok büyük kayıplar verdirmişlerdir.  Buradaki en büyük hadise Avrupa’nın ve büyük devletlerin sanki Türkiye bir etnik temizlik yapıyor veya asimilasyon politikaları uyguluyormuş gibi olayı göstermeye çalışmalarıdır.

Tahmin ediyorum Kurtuluş Savaşı’ndan çıktıktan sonra Türkiye’deki Kürt nüfusu 1 milyona yakın olabilir. Bugün İsveç ve Norveç gibi İskandinav ülkelerinin asıl yerel ırkı Sagan ırkıdır, bugün Laponlar denen bir ırktır. İsveç ve Norveç öyle bir asimilasyon politikası uygulamış ki o tarihte 1 buçuk milyondan bahsedilen bir Lapon ırkının çocukları elinden alınmış, erkek ve kadınlar kısırlaştırılmış. Bugün 200’e yakın bir aile kaldığından bahsediliyor. Onlarda uzak şehirlerde yaşıyorlar. Yine Avustralya’da Aborjinler bir diğer örnek. Tabi bunlar hiç bir zaman dile getirilmiyor. Ben bu konuyu Avrupa Birliğinde açtığım zaman bu arkadaşlar çok rahatsız oluyorlar. Biliyorsunuz Hollanda hala sömürgeleri olan bir devlettir. Bunlar alışmış insanları kullanmaya. Yapmış oldukları asimilasyon politikası ile bizden fazla olan bir nüfusu yok etmişler. Şimdi bizi etnik temizlik, asimilasyon programları gibi programlarla suçlamaya kalkıyorlar. Biz eğer Kürt vatandaşlarımıza böyle bir asimilasyon politikası uygulamış olsaydık bugün nüfusları 10 milyonu geçmezdi.  Ben şuana kadar bize verilen haklarının onlara verilmediğini duymadım.  Bizim en büyük sıkıntımız kendimizi ifade edemememiz. Onlarla birlik ve beraberlik içinde nasıl yaşadığımızın göstergelerini ortaya koyamamamız. Burada gerçekten yaşamış olduğu ülkeyi bilen, yaşamış olduğu toprakları bilen, Türkiye Cumhuriyeti’nde aynı şartlarda yaşamış olduğumuzu bilen 10 milyondan fazla insanımız var.

Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin son 1 buçuk yılda yapmış olduğu programların çok etkili olduğunu düşünüyorum. İleride o coğrafyada büyük bir refah ve huzur olacağına inanıyorum” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yaz ortasında kışın hüküm sürdüğü eşsiz coğrafya: Artabel

yaz ortasinda kisin hukum surdugu essiz cografya artabel PCXIdtcQ
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Haziran, 2026 12:30 tarihinde yayınlandı
0 0

Gümüşhane’nin saklı cenneti Artabel Gölleri Tabiat Parkı, haziran ayının ortasında ziyaretçilerine eşsiz bir doğa şöleni sunuyor. Önceki yıllara kıyasla yoğun kar yağışının etkilerinin sürdüğü tabiat parkında kış ve bahar mevsimi aynı anda yaşanırken, ortaya eşsiz görüntüler çıktı.

Türkiye’nin birçok noktasında termometreler yaz sıcaklıklarını gösterirken, Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarındaki Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nda kış mevsimi etkisini sürdürmeye devam ediyor. Yüksek zirveleri ve buzul gölleriyle tanınan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, haziran ayının ortasında sıra dışı bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Önceki yıllarda bu tarihlerde büyük ölçüde çözülen göller, bu yıl yoğun kar yağışı nedeniyle hâlâ buz tabakalarının altında. Yüksek kesimlerde yer alan göller beyaz örtüsünü korurken, eriyen kar sularıyla beslenen dereler ise coşkun bir şekilde akıyor. Dere yataklarında yer yer 2 ila 3 metre yüksekliğe ulaşan devasa kar kütleleri dikkat çekerken, karların arasından fışkıran yaşam doğanın eşsiz döngüsünü gözler önüne seriyor. Bir yanda eriyen karların coşturduğu dereler, diğer yanda rengarenk çiçeklerle süslenen alan ziyaretçilere aynı gün içinde dört mevsimi yaşatıyor. Artabel Gölleri Tabiat Parkı, zengin florası, endemik bitki türleri ve irili ufaklı 20’den fazla buzul gölüyle “Ölmeden önce görülmesi gereken yerler” arasında anılıyor.

Fotoğraf sanatçılarının ilk rotası Artabel oldu

Sezonun ilk yürüyüşünü gerçekleştirerek bölgenin büyüleyici güzelliğini kayıt altına alan doğaseverler ve fotoğrafçılar, Artabel’in zorlu ama bir o kadar da keyifli rotasını tamamladı. Bölgede çekimler yapan Fotoğraf Sanatçısı Metin Aydın, “Senenin ilk Artabel yürüyüşünü gerçekleştirerek sezon açılışını yaptık. Önceki senelere göre bu sene daha fazla kar var burada. Geçmiş senelerde üstteki göllerin birçoğu yarı da olsa açılmıştı. Ama bu sene sadece alttaki gölün çok az bir kısmı açılmış. Manzara çok iyiydi. Bu kadar kar olmasına rağmen çayırlarda rengarenk, hiç görmediğimiz kadar çok çiçek gördük. Burası zaten öyle bir yer; her hafta bitki örtüsü değişebiliyor. Çok değişik çiçekler vardı. Çok güzel bir bitki örtüsü vardı. Rengarenk çiçekler, karlı dağlar ve göller çektik. Çok güzel bir rotada oldukça eğlenceli bir yürüyüş yaptık” dedi.

Şırnak’tan Gümüşhane’ye uzanan doğa hayranlığı

Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nın methini duyarak kilometrelerce uzaktan Gümüşhane’ye gelen ziyaretçiler de bölgedeki manzaraya hayran kaldı. Şırnak’tan gelen Elif Meva Demir, haziran ayında İsviçre Alpleri ve İzlanda’yı aratmayan bir iklim dalgalanmasına şahit olduklarını vurguladı. Demir, “Ben buraya Şırnak’tan geliyorum. Gümüşhane’nin doğasının çok güzel olduğunu duymuştum ve bu vesileyle gelmiş oldum. Bugün gerçekten mükemmel bir manzara var. Şu an haziran ayındayız ve burada müthiş bir doğa var şu anda. Bir anda kış, bir anda ilkbahar. Gördüğümüz manzaralar kartpostal değerinde. Adeta İzlanda, İsviçre havasında görüntüler var şu anda. İnanılmaz güzellikteki çiçekleri bol bol çektik. Mor sümbüller, nergis çiçekleri ve ismini bilmediğim bir sürü çiçek var. Karlar eriyince böyle topraktan çok güzel şeyler çıkıyor. Müthiş ya. Gerçekten yani anlatamayacağımız güzellikte şeyler var. Burası zaten Gümüşhane’nin ’Göller Bölgesi’ ama haziran ayının ortasında göller hala buzla kaplı. Bu sene muhtemelen çok kar yağdı, o yüzden böyle” diye konuştu.

Artabel vadisinde yer alan Büyük Göl’e geldiklerini, sadece onun yüzeyinin bir kısmının açıldığını ifade eden Demir, “Bu mevsimde karın olması çok güzel bir şey. Ülkenin bir köşesi tamamen yaz, bir köşesi de böyle kış ve ilkbahar oluyor. Bu durum da ülkemizin aslında ne kadar güzel olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin